Magyarország

Homlokzati hőszigetelő rendszerek


Baumit minőségben

A homlokzati hőszigetelés segítségével optimalizálhatjuk a belső terek hőmérsékletét. Ez pedig nem csak a közérzetünket fogja javítani, de otthonunk energiatakarékosabbá is válik. A minőségi homlokzati hőszigetelésnek köszönhetően télen meleg, nyáron pedig hűvös falakkal fog minket haza várni az otthonunk. A Baumit homlokzati hőszigetelési rendszerei megoldást nyújtanak családi házak, panel- és társasházak részére is. Szeressen bele újra otthonába csodálatos homlokzati hőszigetelési rendszereink segítségével!

Drop accordion items here!

Miért fontos a homlokzati hőszigetelés?

A legnagyobb energiamegtakarítás és a CO2-kibocsátásának csökkentése az épületek megfelelő hőszigetelésével érhető el. Minél kevesebbet kell fűteni, annál kisebb a CO2-kibocsátás. A legjobb energia az, amit nem kell felhasználnunk! A megfelelően tervezett és kivitelezett hőszigetelés tehát nem más, mint aktív környezetvédelem. A Baumit hőszigetelő rendszerei nemcsak energiát takarítanak meg, hanem aktívan hozzájárulnak a környezet védelméhez. A fűtés és légkondicionálás alacsonyabb energiafogyasztása hosszútávon akár 50%-kal is csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

Az optimális homlokzati hőszigetelés a külső falakat melegen tartja télen, nyáron pedig hűvösen

Alacsonyabb energiafogyasztással segít az erőforrások megőrzésében. Otthonainkban kényelmet és a lehető legjobb életminőséget kell biztosítani. A kellemes lakóklíma legfontosabb tényezői a hőmérséklet és a páratartalom.

Ahhoz, hogy egy belső térben komfortosan érezzük magunkat, körülbelül 19-22 °C-os hőmérsékletre és 40-60%-os relatív páratartalomra és melegen tartott falakra van szükség.

Minél magasabb a falfelület hőmérséklete, annál kellemesebb a beltéri hőérzet. A helyiség és a falhőmérséklet közötti különbség nem haladhatja meg a 3 °C-ot, ellenkező esetben a légmozgások kellemetlenek lehetnek. A külső oldali hőszigetelő rendszerrel történő szigetelés kellemes lakóklímát eredményez és csökkenti a fűtési költségeket!

Három ok, amiért prémium hőszigetelő rendszert érdemes választani

  • Hőszigetelt falak
  • Optimalizálja a lakótér belső klímáját
  • Csökkenti az algásodás és a gombásodás veszélyét

Hőszigetelő rendszer – jobb közérzet

Tudta, hogy a kellemes beltéri klímaérzet jelentősen romolhat a téli hónapokban? A hideg falak olyan kellemetlen érzést okoznak, amivel jelentősen befolyásolják a helyiség klímáját. Ezen kívül a hideg falak „sugározzák” a hideget. Még a faltól fél méterre is kellemetlen lehet tartózkodni. Megfelelő szigeteléssel növelhető a lakás belső élettere, hiszen a húzó hideg hatás megszüntetésével a falak közelében is jól érezzük magunkat. A meleg falfelületek megakadályozzák az algásodást és gombaképződést, növelik a komfortos lakótér nagyságát. 

A Baumit számos lehetőséget kínál a külső hőszigetelő rendszerek kialakítására, amelyek védik az otthonunkat és garantálják a kellemes belsőtéri klímát.

Miért érdemes hőszigetelni?

Egy épület hőveszteségének (épülettípustól függően) mintegy 25-40%-a a falakon keresztül távozik. A fűtési energiából a tetőn további 25-30%, az ablakokon átlagosan 12-25%, a padlón és a födémeken keresztül 10-15% vész el, a maradék pedig az egyéb szerkezeteken keresztül távozik. A falakon fellépő hőveszteség legnagyobb része megtakarítható az utólagos homlokzati hőszigeteléssel. Minél rosszabb a falak hőszigetelő képessége, annál látványosabb eredményt érhetünk el.

Mindig rendszerben gondolkodjunk

Minden esetben teljes hőszigetelő rendszert válasszunk! Csak az ugyanazon gyártótól származó elemekből felépített rendszer esetében lesz garantált a minősítésekben megadott műszaki teljesítmény, és kizárólag ebben az esetben számíthatunk a gyártó rendszergaranciájára. Az ötletszerűen összeválogatott elemekből készült hőszigetelés csak nevében „rendszer”, így tulajdonosuk hamarosan csalódni fog bennük. 

A homlokzati hőszigetelések nem véletlenül kerülnek szinte mindig a fal külső oldalára. A külső oldali hőszigetelés védi a falszerkezetet, amelyet nyáron hűvösen, télen pedig melegen tart. A fal éves hőingadozása jelentősen lecsökken, meghosszabbítva annak élettartamát. 

A hőszigetelés előnyeinek nagy része a belső oldali szigetelés esetében nem biztosítható, sőt legtöbbször a határoló szerkezetek szempontjából a szigetelés előttihez képest kedvezőtlenebb helyzet alakulhat ki. Éppen ezért, ha csak lehet, kerüljük ezt a megoldást!


A Baumit homlokzat hőszigetelő rendszerek legfontosabb előnyei

1. Kihasználjuk a falszerkezet hőtároló képességét 
2. Kellemesebb lesz a fal belső felületi hőmérséklete 
3. Kisebb lesz a falszerkezet hőingadozása 
4. Megszüntetheti a meglévő hőhidakat 
5. Megszűnik a szerkezeten belüli fagyzóna, nincs penészesedés 
6. Megoldhat egy sor egyéb műszaki problémát is (pl. panelhézagok) 
7. Egyéni megjelenéssel attraktívvá tehető a külső homlokzat 
8. Az igényesen hőszigetelt homlokzat növeli az ingatlan értékét

Miért érdemes, miért kell hőszigetelni?

Egy épület hőveszteségének mintegy 25-40%-a a falakon keresztül távozik, melynek legnagyobb része megtakarítható az utólagos homlokzati hőszigeteléssel.

Több
Baumit open hőszigetelő rendszer

A Baumit open homlokzati hőszigetelő rendszer egyesíti az ásványgyapot szigetelések előnyeit, mint a jó páraáteresztés és a természetes lakóklíma.

Több
Baumit Star EPS grafit hőszigetelő rendszer

A Baumit Star EPS rendszer hatékonyságával és kitűnő mechanikai ellenállásával igazi úttörő megoldásnak számít a homlokzati hőszigetelések között.

Több
Baumit Star ásványi hőszigetelő rendszer

A Baumit Star ásványi hőszigetelő rendszer bármilyen épülettípusnál alkalmazva pozitívan hat a jó életminőségre a hőmérséklet és a páratartalom tekintetében.

Több

Baumit Pro hőszigetelő rendszer

Kifejezetten nagyobb beruházások esetén ajánljuk a megbízható minőségű, hagyományos rendszerelemeket kínáló Baumit Pro homlokzati hőszigetelő rendszert.

Több
MosaikTop lábazati vékonyvakolatok

A Baumit MosaikTop különösen alkalmas olyan falfelületekre, amelyek nagy mechanikai igénybevételnek vannak kitéve. Víztaszító, jól ellenáll a szennyeződéseknek.

Több
Hőszigetelés - csak kívülről ajánlott!

A homlokzati hőszigetelések által nyújtott valamennyi előnyt akkor tudjuk kihasználni, ha az a falazat külső oldalára kerül, teljesen hőhídmentesen.

Több
Vakolat a hőszigetelő rendszer alatt?

Az érvényben lévő szabályozás szerint a hőszigetelő rendszerek csak olyan alapfelületre építhetők, melyeknek síktól való eltérése nem haladja meg a +/- 5 mm-t.

Több

Gondolkodjon rendszerben!

A homlokzati hőszigetelés „készlet”-nek minősül: csak az azonos gyártótól származó rendszerelemek beépítésével biztosíthatóak a rendszer minősítésének értékei.

Több
25+5 év rendszergarancia

A Baumit az általa forgalmazott – open, Star EPS és ásványi, Pro – homlokzati hőszigetelő rendszerekre 25+5 év rendszergaranciát vállal, adott feltételekkel.

Több
Fenntarthatóság és otthonosság

A globális felmelegedés fő oka a szén-dioxid-kibocsátás. A hőszigetelés jelentősége többek között, hogy ezt a káros kibocsátást nagymértékben csökkenti.

Több
Klinkerburkolatok

A klinkerburkolatok alkalmazása esetén a rendszer rétegfelépítése is különleges, mellyel kapcsolatban kollégáink készséggel állnak partnereink rendelkezésére.

Több

Kiváló Építési Termék

A Baumit által gyártott és forgalmazott Baumit EPS Hőszigetelő Rendszer 2008 őszén elnyerte a Kiváló Építési Termék díjat.

Több
Tűzvédelmi kérdések

A hőszigetelő rendszerek beépítését és kötelezően alkalmazandó csomópontjait a gyártói utasításoknál magasabb rendű előírások és jogszabályok szabályozzák.

Több
Hőszigetelő lemezek

A bevonatréteggel ellátott (vakolható) homlokzati hőszigetelő rendszerekhez alkalmazott hőszigetelő lemezek, melyeket közvetlenül az alapfelületre rögzítenek.

Több
Üvegszövet hálók és kiegészítő termékek

Üvegszövet hálók és kiegészítő termékek a homlokzati hőszigetelő rendszerekhez, melyek a gyors, hatékony kivitelezést és a megfelelő tartósságot garantálják.

Több

Gél-technológiás ragasztótapaszok

Az új gél-technológia különösen rugalmas felületet eredményez, ugyanakkor gyorsabb és egyszerűbb feldolgozást biztosít a kivitelezésben.

Több

Vályogfalak vakolása és utólagos homlokzati hőszigetelése

Hazánkban sok családi ház vályogból készült, vagy vegyes falazattal rendelkezik, ezért érdemes a vályogfalak felújításának lehetőségeivel megismerkedni.

Több
Baumit StarTrack - hőhídmentes hőszigetelés

A StarTrack ragasztótárcsa világújdonság a homlokzati hőszigetelésben: egyszerűsíti a kivitelezést és teljesen hőhídmentes megoldást nyújt.

Több
Baumit StarTrack ragasztótárcsa

A Baumit EPS homlokzati hőszigetelő rendszereket régi falakra is elegendő ragasztani a Baumit StarTrack ragasztótárcsa által képzett szinte új alapfelületre.

Több

Videók

Referenciák

Gyakran ismételt kérdések a homlokzati hőszigeteléssel kapcsolatban

Drop accordion items here!

Hogyan épül fel a homlokzati hőszigetelés?

1. Színes vékonyvakolat: Befejező réteg, amely hozzájárul a rendszer időjárással szembeni védelméhez, és díszítő szerepe is van. A Baumit vékonyvakolatai a Baumit Life 888 színében elérhetőek. 

2. Alapozó: Festékszerűen felhordható réteg, amely az alaprétegre vihető fel és a fedőréteg alkalmazásának előkészítését szolgálja.

3. Ragasztótapasz: A hőszigetelő lemez fal alapfelületre történő ragasztásához használt termék. Száraz, por alakú, gyárilag előkevert ragasztótapasz, amelyhez csak előírt mennyiségű vizet kell hozzáadni. 

4. Erősítő háló: Lúgálló, üvegszövet háló erősítés, melyet a tapaszrétegbe ágyaznak be, hogy javítsák a mechanikai szilárdságát. 

5. Hőszigetelő lemez: Előregyártott, jó hőszigetelési tulajdonsággal rendelkező hőszigetelő lemez, mely lehet kőzetgyapot és polisztirol alapanyagú. Polisztirol lap esetén beszélhetünk a kiváló páraáteresztő képességű teljes keresztmetszetében perforált open lapról, vagy a különlegesen jó hőszigetelő tulajdonsággal bíró szürke színű grafitos lemezről. 

6. Rögzítés: Dübelek vagy speciális rögzítő elemek, amelyek segítik a rendszert a ragasztás mellett az alapszerkezethez rögzíteni. 

Kiegészítő elemek: Lezárások, illesztések, dilatációk, és felületi anyagváltások kialakításához (profilok, sarokvédő sínek stb.).

Drop accordion items here!

Kerülhet a hőszigetelő lemezek fugáiba ragasztó?

A hőszigetelő lemezek fugáiba nem kerülhet ragasztó – ebben az esetben ugyanis hőhidak alakulhatnak ki. A lemezeket szorosan egymásnak ütköztetve, kötésben kell elhelyezni, a lapok biztos rögzítéséről a ragasztás és a dübelezés gondoskodik. Az egymással érintkező oldalak összeragasztása ezért (a hőhidak kialakulásának veszélyén túl) felesleges is, hiszen a lapok egymáshoz képest – megfelelő kivitelezés esetén – nem tudnak elmozdulni.

Drop accordion items here!

Mi a jelentősége a dübelek minőségnek a homlokzati szigetelés esetén?

A hőszigetelő lemezek az esetek túlnyomó részében a ragasztás mellett dübelekkel is rögzítik. A nem megfelelő minőségű, nem bevizsgált dübelek használata súlyos károkat tud okozni.

Drop accordion items here!

Mi az a nedves technológia?

A homlokzati hőszigetelések készítésének lépései nagyrészt úgynevezett nedves technológiák. Ez azt jelenti, hogy szárazépítéssel, szereléssel ellentétben itt nagy jelentősége van a víz jelenlétének, a száradásnak és a fizikai, illetve kémiai kötésnek. A nedves technológiákban fontos szerepe van az előírt várakozási idők betartásának.

Drop accordion items here!

A hőszigetelés kivitelezése és a hőmérséklet kapcsolata

A megfelelő időjárási körülmények legalább ilyen fontosak. A ragasztók és vakolatok kötése ugyanis egy bizonyos hőmérséklet alatt (leggyakrabban +5 °C) jelentősen lelassul, nagy páratartalom esetén le is állhat. Fontos tudni, hogy az előírt hőmérsékleti minimum nem csak a levegőre, hanem az alapfelületre és a felhordott anyagra is vonatkozik!

Drop accordion items here!

Mitől marad tiszta és száraz a homlokzat?

Ha a homlokzatot hosszabb ideig nedvesség éri, akkor az ideális táptalajt jelent a gombák és az algák számára. A homlokzat hamar elveszíti eredeti fényét és a megjelenő zöldesfekete foltok miatt szennyezettnek, koszosnak tűnik. A Baumit StarTop vékonyvakolat alkalmazásával hosszú ideig tiszta és ragyogó homlokzatok alakíthatók ki, mivel ez a szilikon kötőanyagú vékonyvakolat száraz-pórus hatással rendelkezik.

Drop accordion items here!

Milyen homlokzati hőszigetelő rendszerek érhetőek el a Baumitnál?

Ismerje meg jobban homlokzati hőszigetelő rendszereinket:

Baumit open hőszigetelő rendszer
Baumit Star EPS hőszigetelő rendszer
Baumit Star ásványi hőszigetelő rendszer
Baumit Pro hőszigetelő rendszer