Magyarország

Üvegszövet hálók és kiegészítő termékek
star_border

Üvegszövet hálók és kiegészítő termékek

Különféle üvegszövet hálók és kiegészítő termékek a homlokzati hőszigetelő rendszerekhez, melyek egyrészt a gyors és hatékony kivitelezést (pl. távtartó- vagy toldó elemek), másrészt a megfelelő tartósságot (pl. élvédők, indítósínek, dübelek) garantálják.

Dübelek és rögzítés

Mikor kell a hőszigetelő rendszert dübelezni?

  • Vakolt falazatokon minden esetben
  • Pórusbeton falazatokon (pl. Ytong)
  • Könnyűszerkezetes épületeken
  • Kőzetgyapot hőszigetelő rendszereknél
  • Régi, szennyeződött falak esetén (pl. beton kéregpanel),ha nem történik szakszerű felülettisztítás

Amikor nem szükséges a dübelezés

A vonatkozó szabványok szerint akkor nem szükséges a dübelezés, ha a kívánt tapadás (0,08 N/mm2) a ragasztó és az alapfelület között igazolható. Mivel ennek mérése a gyakorlatban ritkán történik meg, a dübelezés csak kivételes esetekben maradhat el. Új, vakolatlan beton-, vagy új téglafalazatok esetén, ha a felületük tiszta, nem szennyeződött (formaleválasztó olaj, por, stb.), kisebb épületmagasság (max. 2-3 szint) esetén a kívánt tapadás a tapasztalatok szerint mindig biztosított, ezért a dübelezés ezekben az esetekben elmaradhat. Az alapfelületek egyenetlensége és a falazat szükséges légtömörsége miatt a hőszigetelés megkezdése előtt az alapfelület átvakolása javasolt. Ennek hiányában, bizonyos esetekben a fűtött helyiségekből meleg, magas páratartalmú levegő áramolhat kifelé, melynek következtében a hideg épületszerkezeti elemeken nagymértékű páralecsapódás jöhet létre. Ez a jelenség akár komoly épületkárosodásokat is okozhat!

A különböző felületekhez milyen dübelt válasszunk?

A falazat anyagához megfelelő dübelt kell választani. A falazatokat 5 kategóriába sorolják, ahogy ezt a  későbbiekben ismertetjük is. A következő oldalakon a dübelek mellett megtalálható, hogy milyen kategóriákhoz ajánlott az adott dübel.

Falazat kategóriák

A ‒ beton

B ‒ tömör tégla, tömör mészhomok tégla, tömör könnyűbeton tégla

C ‒ üreges tégla, üreges mészhomok tégla, üreges könnyűbeton tégla

D ‒ adalékanyagos könnyűbeton

E ‒ pórusbeton


A dübelek fejlettségi szintjük és az általuk hordozott technológiai jellemzők alapján három csoportba sorolhatóak:


Prémium

Kimagasló előnyöket nyújtó, a legfejlettebb technológiai vívmányokkal rendelkező dübelek. A kiemelkedő rögzítési biztonság mellett tökéletesen homogén felületek létrehozását teszik lehetővé, ezzel kizárják a  homlokzatfoltosodás kockázatát. Minden falszerkezeten alkalmazhatóak.

Optimum

Korszerű, fejlett rögzítő elemek. Amellett, hogy tartósan stabil rögzítést garantálnak, olyan extra funkciókkal is rendelkeznek, amelyek nagyban hozzájárulnak a problémamentes kivitelezéshez és végeredményhez.  Csökkentett hőhídhatásuknak köszönhetően energiahatékonyságuk nagyon jó, valamint jelentősen mérséklik a dübelek okozta homlokzatfoltosodás kockázatát. Minden falszerkezeten alkalmazhatóak.

Bázis

Kedvező árfekvésű megoldások, amelyek biztonságosan rögzítik a hőszigetelő rendszereket a falakra. Beton, tömör- és üreges tégla falazatokon alkalmazhatóak.

Termék
a kosárban!