Magyarország

Hőszigetelés – csak kívülről ajánlott!
star_border

Hőszigetelés – csak kívülről ajánlott!

A homlokzati hőszigetelések által nyújtott valamennyi előnyt akkor tudjuk kihasználni, ha az a falazat külső oldalára kerül. A belső oldali hőszigetelés ugyan a külső oldalival közel egyező mértékben csökkenti a fűtésszámlát és a beltéri klíma javításához is hozzájárulhat annyiban, hogy a falak belső oldali felületi hőmérsékletét téli állapotban megemeli – mégis: a belső oldali hőszigetelés általában nem ajánlott több kimondottan káros hatása miatt.

A belső oldalon elhelyezett szigetelés a falat pontosan a télen-nyáron hasonló belső hőmérséklet kiegyenlítő hatásától „vágja el”, ezért az így szigetelt falak télen sokkal jobban áthűlnek, nyáron pedig sokkal jobban átmelegednek, mint akár a szigetelés nélküli állapotban. Ez a folyamatos hőmérsékleti terhelés a falazat élettartamát nagymértékben csökkenti.

A téli állapotban a teljes keretmetszetében átfagyott falak belső felületén a páralecsapódás szinte elkerülhetetlen, ami ebben a zónában ilyenkor jelenlévő fagyveszély miatt különös veszélyes. Az erősen áthűlt falak – többlakásos épület esetén – penészesedést okozhat azoknál a szomszédoknál, akiknél nincsen hőszigetelés.

A belső oldalon sokkal nehezebb – sokszor lehetetlen – teljesen hőhídmentesen kialakítani a hőszigetelést. További hátrány, hogy ilyenkor a falak hőtároló képességét egyáltalán nem tudjuk kihasználni.  

A belső oldali hőszigetelés – amennyiben a homlokzat szigetelése biztosan nem oldható meg – csak alapos tervezéssel, különleges szaktudást igénylő kivitelezéssel, jelentős többletköltségekkel és súlyos kompromisszumok vállalásával valósítható meg, ezért általánosságban nem ajánlott.