Magyarország

Miért érdemes, miért kell hőszigetelni?
star_border

Miért érdemes, miért kell hőszigetelni?

Egy épület hőveszteségének (épülettípustól függően) mintegy 25-40%-a a falakon keresztül távozik. A fűtési energiából a tetőn további 25-30%, az ablakokon átlagosan 12-25%, a padlón és a födémeken keresztül 10-15% vész el, a maradék pedig az egyéb szerkezeteken keresztül távozik. A falakon fellépő hőveszteség legnagyobb része megtakarítható az utólagos homlokzati hőszigeteléssel. Minél rosszabb a falak hőszigetelő képessége, annál látványosabb eredményt érhetünk el. Egy hagyományos B 30-as téglából épült ház esetében pl. a falon fellépő hőveszteségnek akár 80-90%-át is  megtakaríthatjuk egy 14-16 cm-es hőszigetelő rendszer beépítésével, így ez a beruházás már akár négy-öt év alatt megtérülhet!

Hőátbocsátási tényező

Az "U"-érték: 
Az épületszerkezetek hőátbocsátását az „U”-érték, azaz a hőátbocsátási tényező jellemzi. Minél kisebb ez az érték, annál jobban hőszigetel a szerkezet. A külső és belső hőmérséklet különbségének, a falfelület nagyságának és a fal „U”-értékének a szorzata megadja a falon fellépő hőveszteség nagyságát (wattban kifejezve).

Hővezetési tényező (λ)

Az egyes építőanyagok hőszigetelő képességét a hővezetési tényezővel írhatjuk le. Ez az érték (a beépítési módtól és mérettől függetlenül) az anyag hővezető tulajdonságát mutatja. Minél kisebb ez az érték, annál jobban hőszigetel az adott anyag.


Mivel hőszigeteljünk?

A legfontosabb betartandó szabály: minden esetben teljes hőszigetelő rendszert válasszunk! Csak az ugyanazon gyártótól származó elemekből felépített rendszer esetében lesz garantált a minősítésekben
megadott műszaki teljesítmény, és kizárólag ebben az esetben számíthatunk a gyártó rendszergaranciájára. Az ötletszerűen összeválogatott elemekből készült hőszigetelés csak nevében „rendszer”, így tulajdonosuk hamarosan csalódni fog bennük.
A homlokzati hőszigetelések nem véletlenül kerülnek szinte mindig a fal külső oldalára. A külső oldali hőszigetelés megvédi a falszerkezetet, amelyet nyáron hűvösen, télen pedig melegen tart. A fal
éves hőingadozása jelentősen lecsökken, meghosszabbítva annak élettartamát. A hőszigetelés előnyeinek nagy része a belső oldali szigetelés esetében nem biztosítható, sőt legtöbbször a határoló
szerkezetek szempontjából a szigetelés előttihez képest kedvezőtlenebb helyzet alakulhat ki. Éppen ezért, ha csak lehet, kerüljük ezt a megoldást!

Hogyan hőszigeteljünk?

A megfelelő anyagok választása mellett a másik nagyon lényeges szempont a hibátlan kivitelezés. Kitűnő anyagokból is lehet rossz rendszert építeni. Sokan azt gondolják, hogy a gondatlan munka csak
esztétikai jellegű hibákat okozhat, pedig ez nem így van. A jellemző kivitelezési hibák nagy része a hőszigetelés teljesítményét is leronthatja (adott esetben meg is szüntetheti). A siker kulcsa tehát a gyártói előírások maradéktalan betartása, betartatása!

Mit nyerünk még a hőszigeteléssel?

1. Kihasználjuk a falszerkezet hőtároló képességét
2. Kellemesebb lesz a fal belső felületi hőmérséklete
3. Kisebb lesz a falszerkezet hőingadozása
4. Megszüntetheti a meglévő hőhidakat
5. Megszűnik a szerkezeten belüli fagyzóna, nincs penészesedés
6. Megoldhat egy sor egyéb műszaki problémát is (pl. panelhézagok)
7. Egyéni megjelenéssel attraktívvá tehető a külső homlokzat
8. Az igényesen hőszigetelt homlokzat növeli az ingatlan értékét

Kapcsolódó videóink megtekinthetőek itt: