Magyarország

Segít a Baumit

A nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Központ szépül meg a cég anyagaival.

2014.08.07.

Az idei Várépítő Pályázat egyik boldog nyertese a Down Egyesület nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Központja volt. Az épületre ráfért már a felújítás: a tető teljes renoválásán kívül, a homlokzat szigetelésére, a nyílászárók cseréjére és a termek kifestésére is nagy szükség volt. A Baumit Kft. a pályázaton elnyert építőanyagokon felül, ingyen biztosította az egyesület számára a még hiányzó nemesvakolatot a felújításhoz.

Már június elején megkezdődtek a Down Egyesület nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Központjának felújítási munkálatai, melyek az idei Várépítő Pályázaton elnyert építőanyagokkal valósulhatnak meg. A pályázatban évek óta közreműködő felajánló cég a Baumit is - a vállalat kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást és folyamatos segítségnyújtást. Éppen ezért döntött úgy a cég vezetése, hogy az elnyert építőanyagokon felül, ingyen biztosítja a még hiányzó termékeket a Down Egyesület számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. A Baumit vakolóanyagaival még szebbé, esztétikusabbá válhat az 1806-ban épült, mintegy 400 négyzetméteres ház, amelyben naponta 500 gyermek fordul meg. A Baumiton kívül, több nagy építőanyag-gyártó biztosított termékeket az épület megújulásához, összesen másfél millió forint értékben.

A Down Egyesület célja alakulása óta az, hogy a Down-szindrómás gyerekek, felnőttek és családjaik számára segítséget nyújtson alaptevékenységével, valamint programjaival. Kisari Károly, az egyesület vezetőjeként kiemelten küzd az inkluzív nevelés megvalósításáért hazánkban. Az egyesület fenntartásában működik a jelenleg felújítás alatt álló Csodavár Korai Fejlesztő Centrum is Nyíregyházán, melynek célja olyan környezet és programok kialakítása, amely a gyakran kellemetlen kezeléseket is élménnyé teheti a gyerekek számára. A Csodavárban működik a nyíregyházi integrált játszóház is, ahol a fogyatékkal élő és ép gyerekek együtt játszhatnak.

"A kérdéses épületre ráfért a felújítás, 2014-re már-már kritikussá vált a több mint 200 éve épült ház állapota. A gyermekek biztonsága érdekében fontos volt, hogy minél előbb elkezdődjenek a munkák, ám néhány építőanyag még így is hiányzott. A Down Egyesület tevékenységét régóta figyeljük és tiszteljük, ezért nem volt kérdés, hogy a hiányzó termékeket ingyen leszállítjuk nekik, felgyorsítva ezzel a felújítás folyamatát" - mondta el Illy Gábor, a Baumit ügyvezetője.

A Baumit felajánlása mellett, az ÉMSZ (Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Országos Szövetsége) tagjai, azaz Magyarország legjobb tetőfedői szintén ingyen, társadalmi munka keretében fogják az épület tetőszerkezetét felújítani. A munkálatok várhatóan szeptemberig elsejéig tartanak majd.