Magyarország

Színinspirációk

A homlokzat színének kiválasztásakor is hallgassunk az érzékeinkre!

2018.01.15.

Ha egy természetben előforduló színhez kellemes érzések társulnak, akkor nagy valószínűséggel szívesen alkalmazzuk ezeket kisebb-nagyobb arányban házunk homlokzatának tervezésekor. 

A Baumit Life Európa egyik legnagyobb homlokzati vakolat és homlokzatfesték választékát kínáló színpalettája. A több, mint 1000 szín közül nehéz a választás, ezért készítette el a Baumit a Baumit Life oldalt, amely érdekes olvasmány és hasznos tanácsadó a színválasztásban. 

Színinspirációk fejezet a homlokzat egészének, vagy csak egy részletének színválasztásában segít azzal, hogy a környezetünkben látható dolgok színének üzenetét, érzelmi hatását mutatja be. Egy-egy képre kattintva láthatóak lesznek például az ég kékjének, a tejeskávé barnájának különböző árnyalatai, és az, hogy mely színekkel harmonizálnak, hogyan mutatnak a különböző vakolat struktúrákon és természetesen az is, hogy milyen Baumit vakolatok és homlokzatfestékek ajánlatosak a tökéletes homlokzat kialakításához. Nyerjen Ön is inspirációt!

A barna melegebb, narancsosabb változata, földszín, természetes. Intenzív és karakteresen sötét szín, ezért eltérő, vagy hasonló pasztell hatású színnel kell kiegyensúlyozni. Ez lehet semleges és meleg tónus, de a szürkés hidegebb színekkel és szép.

Az ibolya középárnyalataiból áll. Jól harmonizál a szürke homlokzatokkal. Finom eleganciát és egy kis életet ad az egyébként hűvös, színtelen szürkéknek. Önmagában kicsit szokatlan, ezért kiválóan alkalmas egyéni hangulatú épületek színezésére. 

A galambszürke egy középszürke árnyalat. Hideg szín. Nyugodt és komoly külsőt kölcsönöz az épületnek. Mint minden szürke, ez is jól illik a saját és világosabb árnyalataihoz, kiválóan kombinálható élénkpirossal valamint halványabb zöld és sárga árnyalatokkal.

Meleg, sárgászöld szín egy csepp feketével megtört árnyalata. A természetben gyakran előfordul, így kimondottan természetesnek hat a homlokzaton. Harmóniát, egyensúlyt és békét sugall. Könnyen kombinálható meleg, természetes vagy földszínekkel. 

Gyengéd, rózsaszínes narancssárga szín, kiegészítőként kisebb felületen érdemes használni. Kiválóan illik semleges színekhez és harmóniában áll más sötétebb színekkel is, mint amilyen a szürke vagy a barna. Nagy felületen önmagában nem ajánlott.

A sárga világos és meleg változata. Már a nevével is érzelmet kelt, a vanília színű homlokzatra pillantva olyan, mintha kisütne a Nap. Komor és komoly árnyalatok világosabbá tételére használják, mivel képes barátságosabbá és hangulatosabbá varázsolni ezeket.

A zöld a harmóniát, a nyugalmat és az önbizalmat tükrözi. Jól illik más természetes színekhez, kiváltképp a földszínekhez. Barátságos, nyitott és lezser épületek homlokzatára való. Pasztell és szürkésebb árnyalata használható nagyobb felületen, tagoló elemként pedig intenzívebb is lehet.

A semleges színek csoportjába tartozik, a fehérnek egy kevés barnával vagy sárgával kevert árnyalata. Világos és tiszta benyomását kelt, lágy és harmonikus külsőt kölcsönöz. A teljes homlokzaton, a nagyobb épülettömegeken is alkalmazhatjuk, több színnel is harmonizál. 

Ha még többet szeretne megtudni a színekről, a baumitlife.hu oldalon sok érdekességet találhat a színekről, trendekről, színpszichológiáról, színválasztásról.

Fedezze fel a Baumit Life több, mint 1000 színből álló palettáját!