Magyarország

Otthonfelújítási támogatás
star_border

Otthonfelújítási támogatás 2024

A 2024. július 1-jén induló otthonfelújítási programból a családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható meg.

Tudta, hogy a meleg közel egyharmada a falakon át szökik el? Éppen ezért, a korszerűsítésre ez egyik legjobb lehetőség a homlokzati hőszigetelés, melyre a Baumit minőségi homlokzati hőszigetelő rendszereit ajánljuk, melyekről bővebben a pályázati összefoglaló után talál információkat!
A Baumit által gyártott valamennyi hőszigetelési termék és a Baumit mindhárom hőszigetelési rendszere (open, Star EPS, Star Ásványi) szerepel az ÉMI nyilvántartásban, vagyis a szükséges környezetvédelmi minősítéssel rendelkeznek, ezért szabadon és korlátozás nélkül beépíthetőek a korszerűsítés során és az Otthonfelújítási Programban elszámolhatóak.

Az alábbiakban összefoglaltuk az állami programmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

Ingatlanok, amelyek korszerűsítésére pályázni lehet:

 • 1990. december 31. előtt épültek
 • Egy-, vagy többlakásos családi ház
 • Életvitelszerűen lakott minimum 2024. május 1. óta

A pályázókra vonatkozó feltételek:

 • Az igénylő tulajdonjoggal, avagy holtig tartó haszonélvezeti joggal bírjon a pályázott ingatlanban
 • Egy alkalommal lehet ugyanarra az ingatlanra felvenni a támogatást
 • Egy magánszemély csak egyszer élhet vele
 • Életvitelszerűen lakja az ingatlant
 • A kölcsön lejártáig nem tölti be a 75. évet
 • A kölcsön törlesztőrészletét elbírja a pályázó jövedelme

A támogatás összege:

 • A beruházás költségvetésének felső határa 7 millió Ft, melynek legfeljebb a 85,7%-át teheti ki az otthonfelújítási támogatás
 • A támogatás teljes összege 2,5 és 6 millió Ft közé eshet

Önerőre vonatkozó megkötés:

 • A teljes költségvetés 14,3%-a

Milyen arányban oszlik meg a támogatás és a kamatmentes hitel?

 • A régió fejlettsége, vagyis a járás átlagjövedelme határozza meg a hitel és a támogatás arányát
 • A legalacsonyabb jövedelemmel bírók jogosultak a legkedvezőbb, és a legmagasabb keresettel bírók a legkedvezőtlenebb arányra a hitel és a vissza nem térítendő támogatás között
 • A családok esetén a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához a jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.

Energiamegtakarítás mértéke: 

 • A pályázat 30%-os javulást ír elő kötelezően, ennek érdekében minden igénylőnek javasolt tanácsadó igénybevétele a kölcsönkérelem benyújtása előtt.
 • Az energiamegtakarítást a korszerűsítés előtt és után kiállított energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni
 • Legalább 40%-os elért energetikai javulás esetén a támogatási összegen belül további 5%-ban lehet vissza nem térítendő támogatásra jogosult az igénylő a hitel kárára

A kamattámogatott hitellel kapcsolatos megkötések:

 • Az államilag támogatott hitel kamatmentes
 • Futamideje maximum 12 év
 • A munkálatokat 24 hónapon belül el kell végezni, ez egyszeri alkalommal további 6 hónappal hosszabbítható meg
 • Nem minősül jelzálogkölcsönnek
 • A támogatásban részesülő ingatlan nem értékesíthető mindaddig, amíg a hitel le nem jár, vagy azt teljes mértékben vissza nem fizették
 • Kölcsönszerződések legkésőbb 2026. április 30-ig köthetőek

A támogatásban elszámolható költségek:

 • Anyagköltség
 • Munkadíj
 • Foglaló, tervezői, eljárási költségek
 • Szakértői költségek
 • Hiteles energetikai tanúsítvány

A következő beruházásra hasznosíthatjuk a támogatást:

 • Épület külső szigetelése
 • Épület külső nyílászáróinak cseréje
 • Fűtési rendszer korszerűsítése, beleértve hőszivattyús fűtési rendszer kiépítését
 • Melegvíz-rendszer korszerűsítése

Mi a Baumitnál teljeskörű hőszigetelő rendszereket kínálunk homlokzata szigetelésére. Következő tudástárunkban összegyűjtöttünk minden olyan információt, ami segítségére van, ha hőszigetelést tervez. 

Továbbá figyelmébe ajánljuk hőszigetelő promóciónkat, melyben akár visszanyerheti hőszigetelésének árát is!


Miért érdemes, miért kell hőszigetelni?

Egy épület hőveszteségének mintegy 25-40%-a a falakon keresztül távozik, melynek legnagyobb része megtakarítható az utólagos homlokzati hőszigeteléssel.

Több
Amit mindenkinek érdemes tudni a homlokzati hőszigetelésekről

Lakossági szempontból mire kell figyelni szigetelőanyag választásnál? Elsősorban arra, hogy a célnak megfelelő, homlokzati anyagot válasszunk!

Több
Mutassa a mérőóráit, és megmondom... hogy van-e Baumit hőszigetelő rendszere!

Vásároljon teljes Baumit hőszigetelő rendszert, és nyerjen négyszeresen! 2024. március 1. és november 30. közt

Több

Kérdezz-felelek a Baumit open rendszerrel kapcsolatosan

Napjainkban egyre többet beszélünk az egészséges otthonokról, és a megfelelő komfortérzet fontosságáról

Több


Hőszigetelés a hőszigetelésre?

A szigorodó hőtechnikai előírások és a sokszor nem megfelelő kivitelezés miatt a 15-20 évvel ezelőtt készített hőszigetelő rendszerek egy része mára már elavult

Több

A korszerű hőszigetelési rendszer a kulcs a zöld otthonok felé

Bár az elmúlt évtizedben sorra rekordot döntöttek a lakásépítések az évek óta várt zöldfordulat még mindig várat magára.

Több

Hőszigetelés - csak kívülről ajánlott!

A homlokzati hőszigetelések által nyújtott valamennyi előnyt akkor tudjuk kihasználni, ha az a falazat külső oldalára kerül, teljesen hőhídmentesen.

Több

Mire érdemes figyelni homlokzati hőszigetelés előtt?

Bemutatunk öt dolgot, amire minden esetben figyelni kell, ha homlokzati hőszigetelés előtt áll.

Több

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan épül fel a homlokzati hőszigetelés?

 1. Színes vékonyvakolat: Befejező réteg, amely hozzájárul a rendszer időjárással szembeni védelméhez, és díszítő szerepe is van. A Baumit vékonyvakolatai a Baumit Life 888 színében elérhetőek.
 2. Alapozó: Festékszerűen felhordható réteg, amely az alaprétegre vihető fel és a fedőréteg alkalmazásának előkészítését szolgálja.
 3. Ragasztótapasz: A hőszigetelő lemez fal alapfelületre történő ragasztásához használt termék. Száraz, por alakú, gyárilag előkevert ragasztótapasz, amelyhez csak előírt mennyiségű vizet kell hozzáadni.
 4. Erősítő háló: Lúgálló, üvegszövet háló erősítés, melyet a tapaszrétegbe ágyaznak be, hogy javítsák a mechanikai szilárdságát.
 5. Hőszigetelő lemez: Előregyártott, jó hőszigetelési tulajdonsággal rendelkező hőszigetelő lemez, mely lehet kőzetgyapot és polisztirol alapanyagú. Polisztirol lap esetén beszélhetünk a kiváló páraáteresztő képességű teljes keresztmetszetében perforált open lapról, vagy a különlegesen jó hőszigetelő tulajdonsággal bíró szürke színű grafitos lemezről
 6. Rögzítés: Dübelek vagy speciális rögzítő elemek, amelyek segítik a rendszert a ragasztás mellett az alapszerkezethez rögzíteni.

Kiegészítő elemek: Lezárások, illesztések, dilatációk, és felületi anyagváltások kialakításához (profilok, sarokvédő sínek stb.).

Kerülhet a hőszigetelő lemezek fugáiba ragasztó?

A hőszigetelő lemezek fugáiba nem kerülhet ragasztó – ebben az esetben ugyanis hőhidak alakulhatnak ki. A lemezeket szorosan egymásnak ütköztetve, kötésben kell elhelyezni, a lapok biztos rögzítéséről a ragasztás és a dübelezés gondoskodik. Az egymással érintkező oldalak összeragasztása ezért (a hőhidak kialakulásának veszélyén túl) felesleges is, hiszen a lapok egymáshoz képest – megfelelő kivitelezés esetén – nem tudnak elmozdulni.

Mi a jelentősége a dübelek minőségnek a homlokzati szigetelés esetén?

A hőszigetelő lemezek az esetek túlnyomó részében a ragasztás mellett dübelekkel is rögzítik. A nem megfelelő minőségű, nem bevizsgált dübelek használata súlyos károkat tud okozni.

Mi az a nedves technológia?

A homlokzati hőszigetelések készítésének lépései nagyrészt úgynevezett nedves technológiák. Ez azt jelenti, hogy szárazépítéssel, szereléssel ellentétben itt nagy jelentősége van a víz jelenlétének, a száradásnak és a fizikai, illetve kémiai kötésnek. A nedves technológiákban fontos szerepe van az előírt várakozási idők betartásának.

A hőszigetelés kivitelezése és a hőmérséklet kapcsolata

A megfelelő időjárási körülmények legalább ilyen fontosak. A ragasztók és vakolatok kötése ugyanis egy bizonyos hőmérséklet alatt (leggyakrabban +5 °C) jelentősen lelassul, nagy páratartalom esetén le is állhat. Fontos tudni, hogy az előírt hőmérsékleti minimum nem csak a levegőre, hanem az alapfelületre és a felhordott anyagra is vonatkozik!

Mitől marad tiszta és száraz a homlokzat?

Ha a homlokzatot hosszabb ideig nedvesség éri, akkor az ideális táptalajt jelent a gombák és az algák számára. A homlokzat hamar elveszíti eredeti fényét és a megjelenő zöldesfekete foltok miatt szennyezettnek, koszosnak tűnik. A Baumit StarTop vékonyvakolat alkalmazásával hosszú ideig tiszta és ragyogó homlokzatok alakíthatók ki, mivel ez a szilikon kötőanyagú vékonyvakolat száraz-pórus hatással rendelkezik.

Milyen homlokzati hőszigetelő rendszerek érhetőek el a Baumitnál?

Termék
a kosárban!