Magyarország

Mire érdemes figyelni homlokzati hőszigetelés előtt?


Bemutatunk öt dolgot, amire minden esetben figyelni kell, ha homlokzati hőszigetelés előtt áll.


Az építkezés vagy felújítás utolsó szakaszában készül el a homlokzat hőszigetelése, ám itt sem lankadhat az építtető figyelme. A homlokzat kialakítása hosszú időre, több évtizedre szól. Ekkor dől el, milyen lesz az épület energiahatékonysága, illetve ekkor nyeri el külalakját, színét és struktúráját. Íme, az az öt dolog, amire érdemes figyelni a hőszigetelő rendszer kialakítására vonatkozó árajánlatnál, hogy az építkezés befejezése stressz nélküli legyen.

#1 Rendszergarancia időtartama

Hőszigetelő rendszerek esetében a rendszergarancia akár 25+5 év is lehet. Ez azonban csak abban az esetben érvényes, ha a kivitelező egy gyártótól származó hőszigetelő rendszert (készletet) használ fel. Fontos odafigyelni, hogy már a hőszigetelő rendszer kivitelezésére vonatkozó ajánlaton egy gyártótól származó rendszer szerepeljen, csak így kaphat a hőszigetelés rendszergaranciát.

#2 Hőszigetelő képesség

A hőszigetelő lemez vastagsága határozza meg egy épület hőtechnikai tulajdonságát. Minél nagyobb a hőszigetelő lemez vastagsága, annál nagyobb lesz épületünk hőmegtartó képessége is. Nem érdemes ezen spórolni. A költségek csökkentése érdekében ne fogadjuk el azt, hogy elég lesz a tervezettnél vékonyabb hőszigetelő lemez felrakása.

#3 Milyen tételeket tartalmazzon az árajánlat

A kivitelezőtől kapott ajánlatban szerepelnek a hőszigetelő rendszer elemei, mint ragasztó tapasz, hőszigetelő lemez, erősítő háló, dübelek, vékonyvakolat. Ezen kívül a szükséges kiegészítőket fel kell tüntetni. Ilyen az indító sín, élvédő, a lábazat kialakításához szükséges XPS lemez, vakolat stb. Ügyeljünk arra, hogy ezeknek a költségei szerepeljenek az ajánlaton, és emellett térjen ki a teljes munkafolyamatra is, mint az állványozás, a terület rendbetétele, a sitt elszállítása, valamint a fuvar.

Ha több színnel kell vakolni-festeni a homlokzatot, annak szintén tételesen szerepelnie kell. Ha ezekre odafigyelünk elkerülhetőek a viták a munkafolyamat során kiderülő plusz tételek, vagy a bonyolultabb munka miatt.

#4 Határidő kikötése

A kivitelező által a hőszigetelésre adott árajánlatban fel kell tüntetni a munka megkezdésének és befejezésének pontos idejét. Ügyeljünk rá, hogy csúszás esetén a kötbér értéke legyen benne. Ezzel is elkerülhetők a későbbi viták.

#5 Amit érdemes előre egyeztetni

A hőszigetelés elszámolása történhet négyzetméter szerint, vagy fix áron, ezt előre le kell tisztázni. Definiálni kell a nettó és bruttó árat. Ajánlott rögzíteni a fizetési módot, valamint a fizetési és számlázási ütemezést.