Magyarország

A korszerű hőszigetelési rendszer a kulcs a zöld otthonok felé


Bár az elmúlt évtizedben sorra rekordot döntöttek a lakásépítések – a KSH kutatási adatai szerint csak a 2019-es évben 20%-os növekedés volt jellemző ezen a területen – az évek óta várt zöldfordulat még mindig várat magára. 2019-ben az újonnan épült lakások száma mindössze 21 127, miközben hazánkban még mindig több mint 3 millió ingatlan rendelkezik elavult hőszigetelési tulajdonságokkal. Az energiatakarékosság eszközeként különösen fontos a megfelelően kialakított akár utólagos homlokzati hőszigetelés szerepe, hiszen általa egy átlagos ingatlan akár 30%-kal is csökkentheti fűtési és hűtési költségeit.

A magyarországi ingatlanállomány nagyrésze továbbra is energiafalónak számít. A 2019-ben eladott lakóingatlanok 52%-a átlagos, azaz FF-es vagy annál rosszabb energiatakarékossági kategóriába került (Az ingatlan.com 2020 februári felmérése alapján), hőtechnikailag elavult homlokzati szigeteléssel hazánkban pedig még több mint 3 millió ingatlan rendelkezik. „Ahhoz, hogy a jövőben valóban zöldfordulatról tudjunk beszélni, elengedhetetlen a már meglévő ingatlan állomány fejlődése, fejlesztése” - mondta el Kékesy Péter Baumit Kft. alkalmazás technikai vezetője.


Korszerűsítésre nem költünk eleget, pedig gyorsan megtérül

Bár napjainkra az előírások már jelentősen szigorodtak a hőszigetelő rendszerek telepítését illetően, a két-három évtizede épült átlagos lakóingatlanok esetén a korábbi tervezési és kivitelezési eljárásoknak megfelelően mindössze 4-6 cm vastagságú hőszigetelési rendszert alkalmaztak. Egy húsz-harminc évvel ezelőtt épült ház esetén pedig a homlokzat utólagos hőszigetelése szintén jelentős költségeket jelenthet a tulajdonosnak, de az energetikailag hatékony ingatlanok piaca kimutathatóan magasabb. Egy utólag kialakított hőszigetelési rendszer általában már öt-tíz év alatt megtérülhet, és már önmagában is legalább egyharmadával csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket.

Számtalan kellemetlenségtől szabadít meg minket a minőségi hőszigetelés

Egy megfelelően megtervezett és kivitelezett homlokzati hőszigetelés rendszerben működik megfelelően. Az egyes elemek úgy, mint a ragasztó, a hőszigetelő lemez, az alapozó, a fedővakolat, a mechanikai rögzítés és a különböző kiegészítő elemek együttesen tudják szavatolni a kellemesebb beltéri lakóklímát. Kékesy Péter szerint a beépítés után nem csak kihasználható lesz a falszerkezet hőtároló képessége, de általa kisebb lesz annak hőingadozása, megszűntetheti a meglévő hőhidakat, megszűntetheti a számos betegség forrását jelentő penészesedést, és nem utolsó sorban az igényes kivitelezés növeli az ingatlan értékét is. Hazánkban évente több mint 10 millió négyzetméter homlokzati hőszigetelés kerül felhelyezésre, ezért különösen fontos, hogy milyen minőségű anyagrendszer kerül az otthonokra.