Magyarország

Axel Venn színvilága

„A játékos, csábító illúziót, ami körbevesz minket, színeknek nevezzük.”

A neves színspecialista, Axel Venn professzor a Baumit felkérésére egy könyvet állított össze építészek számára a Baumit Life 888 színt tartalmazó palettájának alkalmazási módjairól, színharmóniák kialakításáról és arról, hogy milyen hatásuk van a választott színeknek a környezetre és az emberek közérzetére. Axel Venn könyvében nyolc neves európai szakemberrel készített interjút arról, milyen értékeket tisztelnek munkájuk során, hogyan látják az építészet jövőjét és mely színekhez vonzódnak. A nyolc országot reprezentáló portrék egyike Dr. Tari Gáborral készült. A magyar szakember a színdinamika elismert szakértője, képzőművész, a Budapesti Műszaki Egyetem Rajz és Formaismereti Tanszékének egyetemi docense.

Axel Venn Colors of Life könyvének kivonata letölthető innen angol és német nyelven.

A szerzőről

Axel Venn professzor szakterülete a színtervezés, a szín észlelése és a trendvizsgálat. Színelméleti munkáiban a közép-európai, észak-amerikai és kelet-ázsiai régiókat vizsgálja. Kutatásinak eredményei és írásai 12 nyelven kerültek kiadásra számos szakmai folyóiratban, összesen 26 szakmai kiadványban hazájában Németországban és külföldön. Előadásaiban a dizájnnal, a színek és a marketing kapcsolatával és a színeknek a művészetben betöltött szerepével foglalkozik.  Részt vesz azokban a világ több pontján is zajló munkákban, amelyek a színek és a termékek, a színek és a filozófia, pszichológia, illetve a színek és az ökológia, közgazdaságtan kérdéseivel foglalkoznak.  Axel Venn tiszteletbeli elnöke a Wuppertalban működő Német Színközpontnak (Deutsches Farbenzentrum e.V.). Műtermében olyan projekteken dolgozik, melyek kombinálják a tudományt a gyakorlattal, az innovációt a kísérlettel. Berlin központjának egy idilli részén, Friedenauban található a műterme. A színes városrész évtizedek óta a művészek kedvelt helye, írok, képzőművészek nyernek inspirációt itt munkáikhoz.  

Axel Venn hitvallása

  • A szándék az, hogy egy tabuk nélküli színvilágot alakítsunk ki.
  • A színeknek nincs szükségük intellektuális, esztétikai vagy érzelmi indoklásra.
  • A színeknek, mint ok és okozati tényezőknek elsöprő szabadságra van szükségük.
  • Olyan színkészletet kell létrehozni, amely mellőzi a dogmatikus célokat, nem függ sem kortól, sem stílustól.
  • Az alkalmazási javaslat pusztán iránymutatás, nem recept.

Színsorok

Axel Venn a színeket nyolc színsorra osztotta. Gondolatait az alábbi írásokban osztotta meg olvasóival. A szövegek végén Venn rövid videókban mondja el, milyen jelentése, érzelmi kisugárzása van egy-egy színsornak.

A-SZÍNSOR: JÁDE & FEHÉR

Visszatérés a tárgyilagossághoz

Részletek
B-SZÍNSOR: KOVA & BAZALT

Valódi funkcionalitás

Részletek
C-SZÍNSOR: MARIN & AZÚR

Megigéző könnyedség

Részletek
D-SZÍNSOR: BÚZA & ARANY

Adjunk teret a kényelemnek!

Részletek

E-SZÍNSOR: VIOLA & ENCIÁN

Csábító hév

Részletek
F-SZÍNSOR: KORALL & NARANCS

A hely határozza meg a színválasztást

Részletek
G-SZÍNSOR: HOMOK & NAP

Színpompás vonzalom

Részletek
H-SZÍNSOR: PISZTÁCIA & ZSÁLYA

Egészséges életöröm

Részletek
Termék
a kosárban!