Magyarország

Hogyan válasszunk hőszigetelő rendszert?


A jó hőszigetelés a kellemes közérzethez és az egészséges belső téri klímához is hozzájárul. A homlokzati hőszigetelő rendszerek vezető hazai gyártójaként bemutatjuk azokat a szempontokat, melyeket érdemes figyelembe vennie a hőszigetelő rendszer kiválasztása során.

#1 Miért érdemes hőszigetelő rendszerben gondolkodnunk?

Minden háztartásban a fűtés és a klimatizálás költsége az egyik legnagyobb rezsikiadás. Ennek csökkentésében van elsődleges szerepe a megfelelően kiválasztott hőszigetelő rendszernek. Az előírásoknak megfelelően kivitelezett hőszigetelő rendszer télen kívülről védi a falat, ezáltal az jóval kevésbé hűl ki, míg nyáron hőszigetelő rendszerünkkel biztosíthatjuk, hogy a fal sokkal kevésbé melegedjen fel. A hőszigetelés és a hőszigetelő rendszer nemcsak a bentlakókat, hanem épületünk szerkezetét is védi.

"Hármas ház": lakóház-istálló-pajta

#2 Hogyan segít a hőszigetelő rendszer környezetünk megóvásában?


◼︎
A hőszigetelő rendszernek köszönhetően otthonunk károsanyag-kibocsátása jelentősen csökken.

◼︎ A hőszigetelő rendszer alkalmazásával védjük bolygónkat.

◼︎ Óvjuk közvetlen környezetünket is.

#3 Energia-megtakarítás és a hőszigetelés hatékonysága

A kívánt energia-megtakarítás és új építés esetében a hőszigetelési előírás teljesítése érdekében érdemes a hőszigetelő rendszert energetikai szempontból szakemberrel megterveztetni.

A hőszigetelő rendszer hatékonysága függ a hőszigetelő lemez vastagságától. Minél vastagabb a hőszigetelő lemez, annál nagyobb a hőszigetelő rendszer hőmegtartó képessége. A grafitőrleményt tartalmazó hőszigetelő lemezek hőszigetelő képessége azonos vastagság mellett nagyobb.

Hőszigetelő rendszer alkalmazó család otthon pihen

#4 Miért fontos a páraáteresztés?

Az otthonunk helyiségeiben keletkezett párának csak töredéke (3-5%) távozik a falakon keresztül, ám az egyre korszerűbb (sokszor hőszigetelő képességgel is rendelkező) építőanyagok (pl. légzáró ablakok) miatt fontos szempont, hogy a falakon áthaladó minimális mennyiségű pára és új épület esetében a falakban rekedt építési nedvesség kifelé távozzon. Ez úgy érhető el, ha a réteges falszerkezetben kifelé haladva az egyes rétegek páraellenállása egyre kisebb.

Baumit open

Például a páratechnikailag nyitott Baumit open hőszigetelő rendszer esetében ez a feltétel kiválóan teljesül, mert a perforált polisztirol hőszigetelő lemezek és az ehhez igazodó rendszerelemek (ragasztótapasz és vakolat) fokozottan páraáteresztő képességűek. A Baumit open hőszigetelő rendszer ezért is ajánlott ismeretlen összetételű vagy vegyes falszerkezetek esetében is.

#5 Miért gondolkodjunk hőszigetelő rendszer vásárlásában?

A homlokzati hőszigetelés a jelenlegi szabályozás szerint készletnek minősül, azaz csak azonos gyártótól származó hőszigetelő rendszerelemek beépítésével biztosíthatóak a hőszigetelő rendszer minősítésében szereplő értékek (hőszigetelés, hangszigetelés, mechanikai ellenállás, tűzvédelmi paraméterek stb.).
 
A Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség irányelvet dolgozott ki a homlokzati hőszigetelő rendszerekre vonatkozóan. Az ajánlás magánépíttetőknek is hasznos a hőszigetelő rendszer kiválasztásánál és a kivitelezés ellenőrzésekor.
 
Csak az előírásoknak megfelelő hőszigetelő rendszerekre érvényes a gyártói rendszergarancia, amely a Baumit hőszigetelő rendszerek esetében 25+5 év.

#6 Több, mint 1000 kreatív vakolatszín a Baumittól

A homlokzat a ház ruhája, képet ad a bentlakók ízléséről, értékrendjéről.  A megjelenést a hőszigetelő rendszer külső rétege, a vékonyvakolat nagyban meghatározza.

A vakolat színének kiválasztásában segít a Baumit Life oldal, mely Európa egyik legszélesebb homlokzati vakolat és homlokzatfesték színválasztékát, a több, mint 1000 színt kínáló Baumit Life színrendszert mutatja be. A honlapon a Baumit által kínált több, mint 1000 kreatív színárnyalat többféle megközelítésben is bemutatásra kerül: trendekkel, színharmóniákkal és bepillantást nyerhetünk a vakolatszínek pszichológiájába is.
 
A homlokzat másik fontos látványeleme a vakolat struktúrája, amely lehet teljesen sima, vagy a szemcsenagyságtól függően érdes, strukturált, kapart, illetve dörzsölt felületképzésű.
 
A Baumit CreativTop modellező vékonyvakolata pedig különleges felületek kialakítását teszi lehetővé különböző felhordási technikákkal és szemcsemérettel.

Haus Marie