Magyarország

Vakolás és glettelés a Baumittal


Péterék balatoni családi háza a falazást követően homlokzati hőszigetelő rendszert kapott, most pedig elérkeztünk a homlokzat vakolásához, és a belső terek gletteléséhez. A Baumit termékei most sem hagyják cserben Péteréket. A kivitelező javaslatára termékpalettánkból választanak homlokzati vakolatot és glettet is.

Homlokzati vakolatok — milyet és mikor?

Az új családi otthon végleges külső arculatát kétségkívül a homlokzat színválasztása adja. Péterék már a ház tervezésekor eldöntötték, hogy az antracit és a fehér színek kombinációja határozza meg családi házuk külső dizájnját. A Baumit több, mint 1000 színből álló választékából a GranoporTop, fehér színű, műgyanta kötőanyagú, feldolgozásra kész homlokzati vékonyvakolatra esett a választás.

A Baumit szakértői szerint a kivitelezést mindig a cég által javasolt időjárási és hőmérsékleti körülmények között kell végezni, hiszen nagy melegben kiéghet, nagy hidegben pedig a lelassult kötés miatt tönkremehet a színezővakolat.

Mikor szabad hőszigetelni, színezni?

Napjaink klimatikus viszonyai mellett – amikor lassan eltűnnek az enyhe, átmeneti időszakok – nagyon oda kell figyelnünk arra, mikor kezdünk neki a hőszigetelési vagy a homlokzatszínezési munkáknak. A nagy nyári meleg ugyanúgy árt az anyagoknak, mint az 5 °C alatti téli hőmérséklet.

Kékesy Péter, a Baumit alkalmazástechnikai vezetője következő videónkban azt is elmondja, hogy ennek mi az oka.

Hőszigetelés hideg időben?

Előfordulhat, hogy a tavasszal megkezdett építkezés a tél elején jut a homlokzati hőszigetelési vagy színezési munkák fázisába. Mivel ezek vizes technológiák, csak +5 °C-os levegőhőmérséklet felett végezhetőek, ellenkező esetben a ragasztó és a színező vakolat is sérülhet.

Fontos!
Ha a tél közeledte miatt le kell állnunk a burkoló munkálatokkal, a tapaszolást és az üvegszövetháló beágyazását végezzük el, és csak a színezést halasszuk tavaszra.

Gletteljünk!

Kétségtelen, hogy a szép falfelületek különleges hangulatot adnak a belső térnek. Az, hogy a festés után milyen minőségű lesz a végleges felület, már jóval korábban, a glettelésnél eldől. Mivel Péterék úgy döntöttek, hogy teljesen sima, festett belső falfelületeket szeretnének, a Baumit FinoBello univerzális, gipszes glettanyag mellett tette le kivitelezőjük a voksát.

Ezt a glettet vakolt és beton felületeken az alap minőségétől függően 1 vagy 2 rétegben szükséges felhordani, a falazat esetleges nagyobb hibáit azonban előtte javítani kell. A végeredmény ideális felületet biztosít a festés vagy tapétázás alá egyaránt.

Baumit glettek világa - mikor melyiket?

Iparági felmérések szerint Magyoroszágon továbbra is a vakolt, majd simára glettelt és festett belső falfelületek a legnépszerűbbek. A Baumit ehhez a munkához többféle glett anyagot is kínál, melyeket az alapfelület függvényében használhatunk. Videónkban Kékesy Péter alkalmazástechnikai vezetőnk segítségével rövid betekintést kaphatunk a „glettek világába”.

Balaton-parti Baumit Ház

A falazás, hőszigetelés, vakolás és glettelés után már csak az utolsó simításokra várunk, hogy végre megcsodálhassuk Péterék vadonatúj otthonát. Egy év alatt felépíteni egy új családi házat csak kiváló minőségű anyagokból, rendkívüli szakértelemmel lehetséges. Blogsorozatunk következő, egyben utolsó részében bemutatjuk az elkészült balatoni Baumit házat.

Figyeljék a Baumit Blog oldalát, és keressék a „#baumitbalaton” hashtag-et, melyre kattintva visszanézhetik a témához tartozó összes bejegyzést.