Magyarország

LÉLEGEZZEN JOBB BELTÉRI LEVEGŐT!

Manapság az emberek életük 90%-át zárt térben töltik. A beltéri levegő jó minősége elengedhetetlen feltétele az egészséges élet- és munkakörnyezetnek. A beltéri levegő minőségét több tényező is jellemzi: mindenekelőtt akkor minősül "jónak", ha oxigénben gazdag, nem érzünk benne kellemetlen szagokat, illatokat és károsanyag- illetve szennyezőanyag-tartalma minimális.
A Viva Parkban rendszeresen végzett mérések eredményei azt mutatják, hogy az építőanyagok milyen mértékben befolyásolhatják a beltéri klímát, mit lehet tenni a beltéri levegő minőségének javítása érdekében.

Mi a kapcsolat a szagok és az építési módok között?

Az építőanyagok okozta nemkívánatos szagok nemcsak bosszantóak, hanem káros anyagok használatára is utalhatnak. Kellemetlen vagy legalábbis zavaró szagokat a szerves és a szervetlen anyagok is kibocsáthatnak.

Speciálisan képzett szagszakértők végeztek szagvizsgálatokat 7 és 14 hónappal az építkezés befejezése után a Viva Parkban.

Eredmények:

Az észlelt szagok és a választott építési típus között egyértelmű kapcsolat van.
Valamennyi beton- és téglaház alacsony szagintenzitású volt a szagmérések alapján, és nem feltűnő kategóriába sorolható. A fa tömbházak és favázas házak még 14 hónap elteltével is magas szagintenzitást mutattak, és magát a szagot kellemetlennek érezték. Emiatt ezeket az építési típusokat „észrevehető” kategóriába soroltuk.

A méréseket az IBO Innenraumanalytik OG, Bécs felügyelte és értékelte. A vizsgálatok 2015-2017 között zajlottak.

Mely építőanyagoknak alacsony a károsanyag-kibocsátása?

Egyre fontosabbá válik az egészséges otthoni környezet és ezért a beltérben található káros anyagok témaköre. A Viva Parkban több alkalommal is végeztek VOC* és formaldehid szennyezőanyag méréseket, hogy kiderüljön, mekkora szennyezést bocsátanak ki az egyes építőanyagok.

* VOC-k (irritáló és/vagy zavaró szagú kémiai anyagok, amelyek könnyen elpárolognak, és alacsony hőmérsékleten is kibocsátódnak).

Eredmények:

– Beton / tégla

A betonból és téglából épült, ásványi belső bevonatú épületek közvetlenül az elkészülés után nagyrészt VOC-mentesek voltak. Ezek a  házak azonnal beköltözhetők az elkészülésük után.
– Favázas, könnyűszerkezetes konstrukció
A favázas házak megemelkedett VOC értékeket mutattak a befejezést követő néhány hónapban. A bevizsgált favázas szerkezetű háznál az érzékeny embereknek lehetőség szerint várniuk kell néhány hónapot a beköltözés előtt.
– Fa rönkház
Hosszú ideig faspecifikus anyagokat bocsátott ki a beltéri levegőbe. Bárki, aki faházat épít, vegye figyelembe, hogy bizonyos körülmények között (a fa fajtájától és jellegétől függően) a fára jellemző anyagok akár hosszú ideig jelen lehetnek a beltéri levegőben.

A méréseket az IBO Innenraumanalytik OG, Bécs felügyelte és értékelte. A vizsgálatok 2015-2017 között zajlottak.

Hogyan javítják a beltéri levegő minőségét az ionok?


A méréseket a Baumit Beteiligungen GmbH végezte, az értékelést külső független intézetek végezték.
A vizsgálatok 2015-2017 között zajlottak.

A levegőionok apró, elektromosan töltött, természetben előforduló részecskék. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a levegőionok pozitív hatással vannak a beltéri levegő minőségére, mert többek között csökkentik a pollen és a finom por szintjét. Emellett az elvégzett kísérletek kimutatták, hogy a levegőionok pozitív hatással lehetnek a szellemi teljesítményre.

A speciális beltéri festék (Baumit Ionit) használatával a beltéri területek levegő-ionkoncentrációja célirányosan növelhető.

A Viva Parkban 2016 szeptembere és 2017 között végeztek erre vonatkozó méréseket. Ezek meggyőzően kimutatták, hogy a Baumit IonitColor festékkel ellátott házakban az átlagos levegő-ionkoncentráció megközelítőleg kétszerese volt, mint a Baumit IonitColor nélküli, azonos építésű házakban.


Összehasonlítás
Termék
a kosárban!