Magyarország

HANGSZIGETELÉS / AKUSZTIKA

A hangszigetelés és a helyiségek akusztikája az épületek lényeges minőségi jellemzői, és nagyon fontosak használóik komfortérzete és egészsége szempontjából.
Az épület hangszigetelésének hiánya stresszt, sőt hosszú távon betegségeket is okozhat, ezért fontos ezzel a kérdéssel már az építési projekt tervezési fázisában foglalkozni.

Mely anyagok (rétegrendek) biztosítják a leghatékonyabb védelmet a külső zaj ellen?

Zaj alatt nemkívánatos, zavaró és bosszantó vagy káros hangokat értünk. A zaj szubjektív fogalom, és csak bizonyos mértékig lehet objektíven számszerűsíteni mérhető mennyiségek (pl. hangerő, jelgörbe, hangmagasság) segítségével. A helyiség akusztikai minőségének leírására szolgáló jelentős fogalom a hangszigetelés. A hangszigetelés mértékegysége a decibel (dB). Az így kifejezett hangszigetelő képesség nem lineáris: 10 decibellel magasabb érték kétszeres hangerősséget jelent.

A Viva Parkban hangszigetelési méréseket végeztek, hogy kiderítsék, melyik építőanyag a leghatékonyabb a külső zaj elleni védelemben és a nyugodt belső terek biztosításában.

Eredmények:

A betonból és téglából készült vakolt falak megfelelő külső szigeteléssel, valamint tömör fából készült falak a legmagasabb hangszigetelő képességgel rendelkeznek.
A Baumit Resolution külső szigeteléssel ellátott betonház a legmagasabb, 49 dB értéket ért el. A favázas házakban volt a legalacsonyabb, 40 dB érték. A szigeteletlen téglaház 42 dB-t ért el.
Minél jobb a hangszigetelés, annál magasabb a komfortfokozat.

A méréseket az Osztrák Építésbiológiai és Ökológiai Intézet felügyelte és értékelte. A vizsgálatok 2015-2017 között zajlottak.

Milyen hatással van a falazat anyaga a beltéri akusztikára?

A rossz akusztikával rendelkező helyiség visszhangos lehet, ami zavaró háttérzajokat okoz, és többek között a beszédet is nehezebben teszi érthetővé.

A szobaakusztika legismertebb mérési paramétere a visszhangosság. Minél rövidebb a visszhangzási idő, annál jobb az akusztika.

Annak kiderítésére, hogy a helyiségek akusztikája mennyiben függ az építési típustól, a Viva Park házaiban 10 különböző mérési pontban mértük a visszhangzási időket különböző frekvenciákon az 50-10 000 Hz-es tartományban.

Eredmények:

Közepes és magas frekvenciákon (pl. zene) nem volt különbség a házak között.
Alacsony frekvenciákon (pl. hangok) a favázas házaknak és a fa téglaházaknak volt a legrövidebb zengési idejük. A leghosszabb visszhangzási időt a tégla- és betonházakban mérték.
– A lakótérben az alacsony frekvencia tartományok nem minősülnek kritikusnak, mivel általános szabály, hogy a visszhangidő itt berendezéssel semlegesíthető.

A méréseket az Osztrák Építésbiológiai és Ökológiai Intézet felügyelte és értékelte. A vizsgálatok 2015-2017 között zajlottak.


Összehasonlítás