Magyarország

"Az a célunk, hogy az emberek igazán jól érezzék magukat az otthonaikban.
Termékeink fejlesztésekor alapul vesszük a Viva Park kutatási eredményeit.

Robert Schmid, a Viva Park alapítója, a Schmid Industrieholding ügyvezető igazgatója

A Viva Park Európa legnagyobb építőanyagokat összehasonlító kutatóparkja.

Fő célja, hogy a tipikus felhasználói viselkedés szimulálásával pontosan mérje és értékelje a különböző építőanyagok életkomfortra gyakorolt hatását.

Vizsgálóházak

Az adatgyűjtést 2015-ben kezdtük, amikor az első 10 ház megépült. Minden ház megegyező geometriájú: egyaránt 3x4 méter alapterületűek és 2,8 méter magasak. Valamennyi ház egy helyiségből áll, mindegyikben egy ablak és egy ajtó van.  Az egyetlen különbséget a külső falak anyaga (beton, tégla, fa, könnyűszerkezet) és rétegfelépítése (hőszigetelt vagy szigeteletlen), valamint a belső felületképzésre használt vakolatok, festékek és glettek jelentik.

A házak tájolása megegyező és úgy helyeztük el őket, hogy azonos mennyiségű napfényt kapjanak. A 8-as számú egy "üzemi" épület, a  környezeti paraméterek (hőmérséklet, szél, páratartalom stb. ) mérésére használják. Itt található az adatközpont, amely folyamatosan gyűjti a nyers adatokat az összes többi épületből. Az 5. számú ház jelenleg az új Baumit termékek tesztházaként működik. A kutatópark további 3 új,  téglából illetve pórusbetonból épült házzal bővült 2018-ban és 2019-ben további kutatások céljából.

Minden házban 33 érzékelő került elhelyezésre, amelyek 10 különböző paramétert mértek. A mérés két éve alatt több mint 5 millió adat gyűlt össze.

33

ÉRZÉKELŐ

10

KÜLÖNBÖZŐ PARAMÉTER

+5

MILLIÓ ADAT

A mérési adatok kiértékelése

A Viva Park 2014-ben alakult együttműködésben a következő intézetekkel, melyek az adatok tudományos igényű értékelését végzik:

Bécsi Orvostudományi Egyetem
(Környezethigiéniai és Környezetgyógyászati Tanszék)
IBO
(Osztrák Építésbiológiai és Ökológiai Intézet)
FH Burgenland
(Burgenlandi Alkalmazott Tudományok Egyeteme)

A mérési adatokat - azok típusától függően - több külső intézet ellenőrzi és értékeli, amelyeket aztán különböző területeken alkalmaznak:

Értékelni tudjuk a különböző építési módok és építőanyagok erősségeit és gyengeségeit.
Egyedi, konkrét tanácsokat és megoldásokat nyújtunk az ügyfelek számára számos problémára.
Természetesen, saját Baumit termékeinket és rendszer megoldásainkat teszteltük, hogy a hatásaikről megerősítéseket kapjunk.

Az eredményeket a Kutatási és fejlesztési osztályunk is felhasználja a már elérhető termékek jobb felhasználása és az új termékek fejlesztése érdekében.

Nyári meleg
esettanulmány

További részletek

Téli hideg
esettanulmány

További részletek

Beltéri páratartalom
esettanulmány

További részletek


Összehasonlítás
Termék
a kosárban!