Magyarország

Mit jelent a TSR és a HBW-érték?
star_border

Mit jelent a TSR és a HBW-érték?

A HWB, vagyis világossági érték azt mutatja meg, hogy az adott szín az elméleti tiszta fehérhez (HBW=100) és az elméleti koromfeketéhez (HBW=0) képest hol helyezkedik el fényvisszaverés szempontjából. Míg a HBW-érték csak a látható hullámhossztartományt, addig a TSR-érték emellett az ultraibolya és az infravörös sugárzást is figyelembe veszi. Minél magasabbak ezek az értékek, annál jobb a felület fényvisszaverő képessége és annál kisebb a felület felmelegedése.


A sötét színeknek a napsugárzás hatására történő felmelegedése különösen a homlokzati hőszigetelő rendszerek esetében okozhat problémát, hiszen ilyenkor – az alapvakolatos rendszerekkel ellentétben – az alapfelület nem „vezeti el” a keletkező hőt, és a homlokzat külső felülete jóval nagyobb hőmozgásnak van kitéve, mint más esetben.

A TSR < 25 világossági értékkel rendelkező színeket csak akkor lehet nagy felületen, homlokzati hőszigetelésekre felhordani, ha azok cool pigmenteket tartalmaznak. A Baumit PuraTop homlokzati színes vékonyvakolat mellett a Baumit StarTop vékonyvakolatot is cool pigmentekkel színezzük. Ügyeljünk arra, hogy ha hőszigetelő rendszerre TSR < 25 világossági értékkel rendelkező színt szeretnénk, akkor mindenképpen PuraTop, illetve StarTop vakolatot válasszunk! A Katalógusban ezeket a színeket „▲” jellel jelöltük.

Cool pigment nélkül

Cool pigmentes felület

A Baumit PuraTop és StarTop színes vékonyvakolat használható a Baumit open, a Star EPS, a Star ásványi és a Pro homlokzati hőszigetelő rendszerben is!

A cool pigmentekről bővebben.

Termék
a kosárban!