Magyarország

Sötét színek a hőszigetelésen - a „cool pigmentek”
star_border

Sötét színek a hőszigetelésen – a „cool pigmentek”

  • Teljes színpaletta
  • Intenzív, sötét színek
  • Cool pigment technológia

Az intenzív, sötét színek egyre divatosabbak. A vakolt felületeken megjelenő erős tónusok azonban nem kis kihívást jelentenek a gyártók számára, hiszen a foltosodás, a túlzott felmelegedés és a kifakulás esetleges veszélye csak magas minőségű anyagokkal kerülhető el.

Vékonyvakolatok és festékek: sötét és intenzív árnyalatok

Az épületek tulajdonosainak és a tervezőknek sokáig nem volt túl sok választása akkor, amikor nem a hagyományosan világos és szokásos színekkel képzelték el a homlokzatokat. A Baumit PuraTop és a PuraColor színválasztéka még a Baumit Life színek között is egyedülálló: gyakorlatilag végtelen lehetőségeket kínál a színek kiválasztásakor.

Ez a 94 sötét, intenzív színárnyalat képezi a Baumit Life színrendszer alapját, ezekből a színekből származtathatóak a különféle szín családok a termékpalettán.

Az intenzív sötét színek az erős felmelegedés veszélye miatt olyan ún. cool pigmentekkel kerülnek legyártásra, melyek alkalmazásával a felület felmelegedése jóval alacsonyabb lesz. Ez azt is jelenti, hogy végre ezek az árnyalatok is felhordhatók nagy felületekre, akár a teljes homlokzatra, még hőszigetelő rendszerekre is.Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a színkártyákhoz, színtáblákhoz, színtervekhez képest nyomda-, illetve gyártástechnikai okokból színárnyalati különbség lehetséges. Fontos tudni, hogy a valóságban, nagy felületen a színek más hatást keltenek, mint kisméretű képeken.

A „cool pigmentek”


  • Biztonság és minőség
  • Csökken a felületi hőmérséklet
  • Sötét színek is lehetségesek hőszigetelő rendszereken

A színezőpigmentek, az ún. cool pigmentek a napfény legnagyobb részét visszaverik, ezáltal az ilyen pigmentekkel színezett sötét felületek alkalmasak arra, hogy hőszigetelő rendszerek felületére hordják fel őket.

A színezőpigmentet gyárilag keverjük hozzá a homlokzatfestékekhez és a színezővakolatokhoz, lehetővé téve ezáltal, hogy az összes Baumit szín felhordható legyen akár nagy felületekre, hőszigetelő rendszerekre, vagy hagyományos
vakolt felületekre is.

A normál pigmentekkel ellentétben (amelyek a napfény nagy részét elnyelik) a cool pigmentek alkalmazásával elérhető, hogy ugyanolyan szín alkalmazása esetén a homlokzat felületi hőmérséklete jóval alacsonyabb legyen a hagyományos
megoldásokhoz képest.

A TSR és a HBW-érték

A világossági érték azt mutatja meg, hogy az adott szín az elméleti tiszta fehérhez (HBW=100) és az elméleti koromfeketéhez (HBW=0) képest hol helyezkedik el fényvisszaverés szempontjából. Míg a HBW-érték csak a látható hullámhossztartományt, addig a TSR-érték emellett az ultraibolya és az infravörös sugárzást is figyelembe veszi. Minél magasabbak ezek az értékek, annál jobb a felület fényvisszaverő képessége és annál kisebb a felület felmelegedése.

A Baumit PuraTop színes vékonyvakolat használható a Baumit open a Star EPS, a Star ásványi és a Pro homlokzati hőszigetelő rendszerben is!