Magyarország

A homlokzat színezésében rengeteg lehetőség rejlik
star_border

A homlokzat színezésében rengeteg lehetőség rejlik

Színekről

A homlokzat színe akkor lesz harmonikus, ha megfelel az alkalmazott burkolórendszerhez illő jól bevált színfajtáknak. Más színeket igényelnek a vakolt felületek, a fém és üveg homlokzatok, vagy például a faházak, de az épületek korstílusa, mérete, funkciója is meghatározó tényező. Általában jól illenek egymáshoz a földfestékek, a gyakori kő és fafajták színárnyalatai, amelyek inkább visszafogottabb árnyalatok. Az erőteljesebb színeket, mint például az ibolyát vagy az erős sárgát, a naplemente vörösét, vagy a tiszta nyári kék ég színét azonban vakolt épülethomlokzatokon csak finomított, szelídített változatban, vagy kisebb mértékben alkalmazzuk. Megfigyelhetjük, hogy a színek mennyire sokféle, gyakran erős hatást is gyakorolhatnak ránk, lakókörnyezet esetében a nyugodtabb és pozitívabb színek javasoltak.

Látogasson el Baumit Life oldalunkra, ahol minden megtudhat a színekről!

Színről színre

A Színről színre fejezetben a paletta 9 alap árnyalatával ismerkedhetünk meg. Az egyes színcsoportok alatt megjelennek a hozzájuk tartozó árnyalatok és azok kódjai. Egy-egy színre kattintva eljutunk az adatait tartalmazó oldalra. Ezen az adatlapon szerepel, hogy a kiválasztott szín mivel harmonizál, milyen világosabb és sötétebb árnyalatai vannak. Megnézhetjük, hogy színünk hogyan mutat a különböző struktúrájú (szemcseméret és felhordási technika) vakolatokon, illetve milyen Baumit homlokzati festék vagy vékonyvakolat rendelhető az adott színben.

Színinspirációk

A Színinspirációk fejezetben tanácsot kaphatunk arról, hogyan válasszuk ki házunk színeit. Megtudhatjuk, milyen érzést kelt egy-egy árnyalat, hol érdemes alkalmazni. Inspirációt nyerhetünk többek közt az elefántcsont, a tejeskávé, a lazac, a levendula mesés színeiből. A leírás alatt található árnyalatokra kattintva szintén eljuthatunk az adott szín adatlapjára.

Színtrendek

A Színtrendek fejezetben egy-egy építészeti stílushoz és egyben életérzéshez kapcsolódó színpaletta elevenedik meg. Az egyes Life trendekhez tartozó paletták színeire kattintva megjelenik, hogy a szín mivel harmonizál és milyen árnyalatai vannak. Megtudhatjuk, milyen típusú épületen ajánlott alkalmazni, és mely struktúrákon mutat szépen, illetve megismerhetjük azokat a homlokzati dekorációs elemeket (fa, fém, kő), amelyekkel kombinálható. A felsorolás végén szerepel, hogy melyik Baumit homlokzati festék vagy vékonyvakolat rendelhető az adott színben.

Színpszichológia

Bizonyára a legérdekesebb fejezet a Színpszichológia. Ebben Axel Venn fejti ki mindennapinak nem mondható nézeteit a színekről.

Melyik homlokzati vékonyvakolatot válasszam? 

Kapcsolódó videóink megtekinthetők itt: