Magyarország

Hogyan dobjuk fel a homlokzatot?

A homlokzati színek tervezéséről


A legtöbb építtető azt gondolja, hogy a vakolat egyet jelent az egyhangú, unalmas és jellegtelen felületek kialakításával. Pedig ez korántsem törvényszerű. Azt viszont biztosan megállapíthatjuk, hogy a vakolt homlokzatok az esetek túlnyomó részében általában egyszínűek, az éppen aktuális divatszínek szerint.

Minden korban könnyen azonosíthatók az úgynevezett trendszínek vagy divatszínek, de ezek alkalmazása gyakran nem jelent mást, mint hogy a lábazattól az ereszig minden épület fehér, sárga, terracotta színű vagy mogyoróbarna lesz. Ki ne emlékezne a nyolcvanas években azokra a fehér homlokzatokra, melyekhez szinte „kötelező” volt a látszó faszerkezeteket sötétbarnára festeni. Később a sárga, a terracotta színek uralták az utcaképet, ma mintha ismét a fehér és a szürke lenne a legtrendibb homlokzati szín.

Sokkal egyedibb és változatosabb homlokzatok alakíthatók ki, ha többféle színt is használunk egy-egy felületen. A Baumit Life több mint ezer színéből, a színkártyán ugyanazon a lapon található színekből számtalan monokróm harmónia alakítható ki. Ez azt jelenti, hogy ugyanannak a színnek a világosabb és a sötétebb változatait használjuk egymás mellett. (A színkártyát kézbe véve ez azt jelenti, hogy a színkód első három karaktere ezeknél a színeknél megegyezik, a különbség csak a negyedik számjegy esetén van: a Baumit jelölésrendszere szerint a 9-es végű kódok a legvilágosabbak, az 1-es végűek a legsötétebbek.


Komplementer színek

A bátrabbak azonban nemcsak az egymástól csupán a világosságban eltérő színeket használhatják, hanem a komplementer színekkel is tehetnek egy-két próbát. A komplementer (vagy kiegészítő) színek a hagyományos színkörön egymással szemben találhatók és köztudottan „kiegészítik” egymást, azaz együtt kimondottan harmonikus érzést keltenek a szemlélőben. A Baumit honlapján minden választott színhez megtekinthetjük azokat az ajánlott színeket, amelyek ideális színharmóniát alkotnak.

A színek pszichológiai jelentése és hatása ma már többé-kevésbé közismert, mindannyian tudjuk, hogy a zöld nyugtató hatású, a vörös inkább nyugtalanná teszi az embert. Azt is érezzük, hogy vannak hideg és meleg színek, melyeket nagyon tudatosan lehet akár a homlokzaton, akár a belső terekben használni. Azt már kevesebben tudják, hogy a különféle árnyalatok, illetve színharmóniák ügyes alkalmazásával szinte átszabhatjuk az épület tömeghatását, jellegét. 

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a színek használatát nagymértékben meghatározza az épület funkciója. Egy óvodára, bölcsödére vagy egy szórakozóhely homlokzatára teljesen természetesnek érezzük, ha az átlagosnál élénkebb, változatosabb – adott esetben még kimondottan hivalkodó – színeket, színharmóniákat álmodnak meg a tervezők, de ugyanezek a színek komoly visszatetszést keltenének akkor, ha egy bírósági épületre, egyetemi központra vagy tudományos kutatóintézetre kerülnének.


A statikai érzék jelentősége

Tudományos kísérletekkel egyértelműen igazolható, hogy minden embernek van úgynevezett „természetes statikai érzéke”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindannyian ösztönösen érezzük, ha egy épület (vagy bármilyen műszaki konstrukció) nem kellően stabil, ingatag, bizonytalan hatást kelt. A színekkel kapcsolatban ez azért fontos, mert az emberi szem és a természetes statikai érzék a sötét színeket mindig stabilabbnak és erősebbnek érzi, mint a világosabb árnyalatokat. Ha egy épület lábazata világos árnyalatú és a felette található homlokzati szakaszok sötétebbek, akkor óhatatlanul bizonytalannak fogjuk érezni az összhatást. Különösen fontos erre azokban az esetekben figyelni, amikor pont a teherhordó szerkezeteket (pl. pillérek, oszlopok) szeretnénk eltérő színekkel kiemelni a homlokzati megjelenésből.



Azt is a statikai érzékünknek köszönhetjük, hogy a jellemzően vízszintes és függőleges határolófelületekből álló épülettömegek esetén bizonytalan érzést keltenek a ferde (különösen az egészen laposan dőlő) határok az eltérő színű felületek határán. Ha egy épülettömeg oldalai más-más színűre lesznek színezve, akkor nagyon javasolt, hogy a két szín határát ne a határoló él mentén alakítsuk ki (azaz az egyik szín forduljon át az élen), mert ellenkező esetben az így színezett tömegek olyan hatást fognak kelteni, mintha nem lenne „anyaguk”, mintha papírból hajtogattuk volna őket.

Az emberi szem nemcsak a színek színezetét, telítettségét képes érzékelni, hanem a különféle felületek fényességét is (ami a gyakorlatban annak köszönhető, hogy az egyes anyagok fénytörése, a visszavert fény szórása és a felületük mattsága eltérő lehet). A különféle anyagok fényvisszaverő képessége tehát egy adottság, amit az ember természetesen ismer, éppen ezért azok az intenzív, harsány színek, amik fém-, műanyag- vagy üvegfelületen természetesnek hatnak, zavaróak lehetnek egy beton- vagy vakolt homlokzaton.



Érdemes arra is figyelni, hogy minél intenzívebb és a környezetéből kiugró hatású egy szín, annál kisebb felületen elég alkalmaznunk (akár csak „jelzésszerűen”) őket. Különféle színek használata esetén akkor szerencsés a színek határainak megválasztása, ha azok egyben kiugró-, beugró vagy más módon elkülönülő épülettömegek határai is.

Mint láttuk, sok olyan szabály létezik, amelyek ismeretében az emberi szemnek kimondottan megnyugtató, változatos és esztétikus színharmóniák alakíthatók ki. Szerencsére ma már sok számítógépes segítség is elérhető azért, hogy mielőtt a megvalósításhoz hozzáfognánk, egy egyszerű homlokzati rajzon vagy egy térbeli modellen ellenőrizzük az elképzelésinket.

Baumit megoldások a legjobb homlokzati szín kiválasztásához

A Baumitnál erre kínálunk megoldást a Baumit Color applikációval, mely egy új dimenziót nyit meg az épületek színezésében. Merészek vagyunk, kreatívak vagyunk, és hiszünk abban, hogy minden épületben ott rejlik a szépség – csak meg kell találnunk azt! A homlokzati színek választása nemcsak az épület megjelenését, hanem az érzéseket is befolyásolja. Éppen ezért hoztuk létre az applikációnkat, hogy Ön könnyedén játszhasson a színekkel és különféle kombinációkat készíthessen. Legyen az merész, klasszikus vagy kreatív – az Ön stílusa szerint választhat. Csak nyissa meg az applikációt okostelefonján, készítsen fényképet az épületről, és töltse fel. Az applikáció mesterséges intelligenciája pontosan rögzíti a homlokzatot, és lehetővé teszi a színek szerkesztését. Az AR mód segítségével élőben láthatja, hogyan változik az épület a színek hatására – mintha csak varázslat lenne!