Magyarország

„Színtartósság” a homlokzaton

Előző bejegyzésünkben részletesen megvizsgáltuk, hogy milyen szabályokat érdemes betartani ahhoz, hogy a homlokzati vékonyvakolatok hatalmas színválasztékát kihasználva izgalmas, változatos és esztétikus külsőt adjunk az épületeknek. Most azt szeretnénk körüljárni, hogy a homlokzatok színezéséhez használt anyagok kiválasztásának mik a legfontosabb szempontjai.

Az építőiparban használta habarcsok nagy részénél mind a mai napig léteznek ún. „helyszínen kevert” anyagok (pl. vakoló- vagy falazóhabarcsok, aljzatbetonok és esztrichek), melyek minősége sokkal esetlegesebb és az esetek túlnyomó részében nem ellenőrzött – összehasonlítva a gyárilag előkevert társaikkal. A vödrös vakolatok – azaz a homlokzatok színezésére használt vékonyvakolatok – készítésénél a teljesen helyszíni keverés nem oldható meg ugyan, de egyre elterjedtebb a színezőpigmentek „házilagos” hozzáadása, ezért az így előállított termékekre is igazak a gyári előkeverés és a helyszíni előállítás összehasonlítására alkalmazott érvek.

Az üzemben történő színkeverés előnyei

Az üzemben történő színkeverés esetében csak minősített, bevizsgált és megbízható forrásból származó pigmenteket használnak, a szükséges mennyiséget automata gépsorokon, számítógéppel vezérelve adagolják és a futószalagról lekerülő késztermékért minden esetben a gyártó viseli a kötelező termékszavatosságot. A helyszíni keverések esetében gyári készterméknek csak a fehér „bázis” minősül, a színezőpigmentek hozzáadása a gyártótól független helyen és technológiai lépésben történik, ezért bizonyos esetekben aggályos lehet, hogy ki is minősül a termék gyártójának ill. a szavatosságot biztosító félnek.

A gyári keverésnél egyszerre keverik le a teljes homlokzatra való mennyiséget, ezáltal az egyes vödrökben található anyag színazonossága garantálható. A helyszíni keverés esetében vödrönként történik a színezőpigmentek adagolása – ebben az esetben az egyenletes színárnyalat biztosítása megkérdőjelezhető.

Mire érdemes még figyelni a tartósság érdekében?

A termékekkel kapcsolatos kötelező szavatosság kérdése azért rendkívül fontos, mert ez érinti a színek fakulásmentességével és UV-állóságával kapcsolatos kérdéseket is.
Bár a homlokzatokon fellépő alga- és gombafertőzések ellen az anyag összetételével nem lehet teljes biztonsággal védekezni (hiszen az ehhez szükséges vegyszerek okozta károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírások folyamatosan szigorodnak), mégis van lehetőség arra, hogy amennyiben szükséges, megengedett mértékű, hozzáadott adalékszerekkel a fertőzés kockázatát a gyártók minimalizálják.

Az alga- és gombafertőzések elterjedésének egyik oka az egyre hatékonyabb hőszigetelések okozta alacsony külső felületi hőmérséklet, de jó hír a bajban, hogy erre alkalmas anyagokkal (Baumit FungoFluid) a fertőzött felület viszonylag egyszerűen megtisztítható és egy átfestéssel újjá varázsolható.

Baumit megoldások a legjobb homlokzati szín kiválasztásához

A Baumitnál erre kínálunk megoldást a Baumit Color applikációval, mely egy új dimenziót nyit meg az épületek színezésében. Merészek vagyunk, kreatívak vagyunk, és hiszünk abban, hogy minden épületben ott rejlik a szépség – csak meg kell találnunk azt! A homlokzati színek választása nemcsak az épület megjelenését, hanem az érzéseket is befolyásolja. Éppen ezért hoztuk létre az applikációnkat, hogy Ön könnyedén játszhasson a színekkel és különféle kombinációkat készíthessen. Legyen az merész, klasszikus vagy kreatív – az Ön stílusa szerint választhat. Csak nyissa meg az applikációt okostelefonján, készítsen fényképet az épületről, és töltse fel. Az applikáció mesterséges intelligenciája pontosan rögzíti a homlokzatot, és lehetővé teszi a színek szerkesztését. Az AR mód segítségével élőben láthatja, hogyan változik az épület a színek hatására – mintha csak varázslat lenne!

Termék
a kosárban!