Magyarország

Betonszerkezetek esztétikai javítása Baumit BetoSystem rendszerrel


Az elmúlt években – a homlokzati hőszigetelő rendszerek pozitív tapasztalatai alapján – a gyártók olyan helyeken is komplett rendszermegoldásokat kezdtek el kínálni, ahol arra a jogszabályi előírások szerint nem lenne feltétlenül szükség. A rendszerek előnye az, hogy ugyanattól a gyártótól származó egyes rendszerelemek ellenőrzött módon együtt dolgoznak, és a rendszerekhez nyújtott többletgarancia, illetve a szaktanácsadás jelentősen megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A Baumit rendszerszemléletű megoldásainak egyike a betonszerkezetek felújítására ajánlott BetoSystem, melynek elemei: BetoProtect betonacél-védőszer, BetoHaft tapadóhíd, BetoFill betonjavító habarcs és BetoFinish betonglett.

A látszó betonszerkezetek (pl. terasz- és erkélylemezek, lépcsők stb.) leggyakrabban előforduló hibáit  a beton elöregedése, sérülése és lepattogzása, valamint  a betonacél betétek korróziója okozza. Amennyiben a beton-, illetve a vasbeton szerkezetek tönkremenetele a teherhordó képességüket is veszélyezteti, akkor a felújítás előtt mindenképpen szükséges egy statikus szakvélemény beszerzése. Ennek alapján kell eldönteni, hogy a teherbírás megőrzése, illetve növelése céljából szükséges-e különleges beavatkozás.

Ha csupán esztétikai jellegű problémáról van szó, akkor a betonszerkezet felújítására a Baumit új betonvédő-, és javító rendszere gyorsan, egyszerűen kivitelezhető, tartós megoldást kínál.


A rendszer magában foglalja az acélbetétek korrózióvédelmét, a betonszerkezet javítását, a hiányzó részek pótlását és a felületi egyenetlenségek kijavítását is. A Baumit BetoSystem rendszer a következő termékeket tartalmazza:

  • BetoProtect: egykomponensű, műanyag adalékokkal javított, cementbázisú betonacél-védőszer, mely gyorsan megköt. Betonhoz és az acélbetétekhez kitűnően tapad az ásványi összetevőinek köszönhetően.
  • BetoHaft: ásványi adalék tartalmú tapadóhíd, mely alkalmazható fej feletti felületek esetében is vízszintes, vagy függőleges területeken betonkarbantartás, vagy felújítási munkálatok esetében.
  • BetoFill: betonra jól tapadó, magas minőségű habarcs. Kül- és beltérben egyaránt alkalmazható, függőleges, valamint vízszintes felületekre is felhordható. Vasbeton szerkezetek javítására, élek kialakítására, javítására használható.
  • BetoFinish: betonglett, mely kész betonelemeknél, zsugorodási üregek, kavicsfészkek, kitört élek javítására, egyenetlenségek korrigálására, szabadon álló betonvasak beágyazására, lyukak, üregek lezárására felhasználható, kül- és beltérben egyaránt.

A Baumit BetoSystem rendszer elemei megbízható megoldást jelentenek az alábbiakra:

  • Betonjavítás, felületvédelem, hiányzó részek pótlása
  • Felületi egyenetlenségek javítása
  • Korrózióvédelem
  • Betonszerkezet szétfagyása elleni védelem (nagy mechanikai és vegyi ellenállóság).

Az alábbiakban egy erkély optikai felújítása során mutatjuk be a Baumit BetoSystem betonfelújító rendszer alkalmazását:

1. A felújítandó felületről csiszolással, vésővel vagy kalapáccsal távolítsuk el a sérült részeket.

2. Tisztítsuk meg a felületet, az ép részekig, a betonacélt drótkefével dörzsöljük, amíg fényes nem lesz.

3. Nagynyomású vízsugárral mossuk át a felületet, majd 24 órán át hagyjuk száradni.

4. Az acélbetéteket Baumit BetoProtect betonacél-védőszerrel kenjük át ecsettel 2 rétegben. A rétegek felvitele között 6 órás várakozási idő szükséges.

5. Újra mossuk át vízzel a felületet, majd a szükséges száradási idő elteltével Baumit BetoHaft tapadóhíddal vonjuk be az egész részt, különösen ügyelve arra, hogy minden furatot, üreget is alaposan kitöltsünk.

6. Rétegesen hordjuk fel a beton felületre a Baumit BetoFill javítóhabarcsot, egy munkamenetben maximum 4 cm vastagságban, majd száradás nélkül a még friss rétegre kerüljön az újabb réteg (friss a frissre elv szerint). A már megkötött rétegre nem kerülhet új, ilyenkor a megszáradt habarcsot el kell távolítani.

7. A habarcs megkötése után, a glettelés előtt célszerű sarok-, élvédő profilokat, illetve erősítő hálót felhelyezni, majd a Baumit BetoFinish beton-glettel simítsuk át. A felületet óvni kell a gyors kiszáradástól fóliatakarással.