Magyarország

Mire kell leginkább figyelni, amikor hőszigetelő rendszert választunk?


A vírushelyzet időszaka alatt az emberek egy része elkezdte felújítani a házát, barkácsolt, olyan dolgokat csinált amire korábban nem jutott ideje. Az őszi időszak közeledtével indul a hőszigetelés-szezon. Azonban ennek nem lehet neki látni csak olyan tessék-lássék módon, mert ez egy komplexebb feladat. A Trend FM műsorában Kékesy Péter, a Baumit alkalmazástechnikai vezetője beszélt a megfelelő hőszigetelő rendszerek legfőbb ismérveiről, az energetikai szempontok jelentőségéről, valamint a természetes lakóklíma kialakításának feltételeiről.

Az alábbi bejegyzés által szeretnénk bemutatni azt, hogy mit érdemes átgondolni, mielőtt hőszigetelő rendszert választunk házunk felújításához.

A teljes interjú az alábbi lejátszón elérhető:

Milyen vastag szigetelésre lesz szükségem a homlokzaton?

A tervezett szigetelés vastagsága az egyik legfontosabb, megválaszolandó kérdés. Egy felújítás során fontos felmérni előre, hogy egy évtizedekkel korábban épült ház falazata milyen állapotban van: falazóanyag típusa, vastagsága és jelenlegi hőszigetelő és hőtároló képessége alapján. Ezek az információk nagyban befolyásolják, hogy milyen szigetelő anyagot, illetve vastagságot érdemes alkalmazni. Azt is ajánlott kiszámolni (vagy legalább megbecsülni), hogy az adott hőszigetelő rendszer alkalmazása, mint beruházás mennyi idő alatt fog megtérülni számomra. Hiszen lehet a megoldás korszerű, de ha túl hosszú a megtérülési idő, akkor nem éri meg befektetni a rendszerbe.

Milyen hőszigetelő rendszert válasszak?

A hőszigetelés csak rendszerben működik igazán, emellett ennek alkalmazását jogszabály írja elő. A minősítésben szereplő összes tanúsított paraméter csak abban az esetben állja meg a helyét, ha a megadott hőszigetelő rendszerben szerepel. A külön-külön összeválogatott elemek - vakolat, ragasztó, alapozó, üvegszövet, stb. - esetében több jelentősebb probléma is felmerülhet. Az egyik, hogy az összeválogatott rendszer nem fogja az elvárt minőséget és működést nyújtani. A másik legfontosabb gond, hogy ilyen esetben garanciára nem számíthatunk, hiszen a hőszigetelő rendszer csak a gyártó által megjelölt rendszerben érvényes. Ezt írja elő a jogszabály is, hiszen egy gyártó nem vállalhat garanciát egy másik gyártó által gyártott termékre, csak a saját termékrendszereire.

Hogyan érdemes a hőszigetelő rendszert felhelyezni?

Sokan úgy gondolják ez egy egyszerű munkafolyamat, éppen ezért maguk próbálják megoldani. Úgy vélik, ha a végeredmény nem lesz annyira egyenletes, vagy helyenként foltos marad, az nem probléma. Azonban a szakértelem fontos, hiszen a legjobb minőségű anyagokat is fel lehet használni rosszul, ami végül többlet költséget eredményezhet. Ahogy az építőanyagok túlnyomó része, úgy a hőszigetelő rendszer alapanyagai is félkész termékek. Végleges funkciójukat akkor nyerik el - és tudják jól ellátni -, ha azok az előírásoknak megfelelően kerültek beépítésre, felhasználásra. Így ha a rendszer szakszerűtlenül került felhelyezésre, akkor a teljesítménye nem lesz megfelelő és nem fog úgy hőszigetelni, ahogy az előírások szerint kellene. A rosszul beépített hőszigetelő rendszer esetében előfordulhat, hogy az előzetesen kalkulált 25-30%-os energiamegtakarítás helyett csupán annak töredékét tudja nyújtani, ezáltal borul a korábban meghatározott megtérülési kalkuláció.