Magyarország

Hogyan óvhatjuk meg a homlokzatot az időjárás okozta terheléstől?


Régóta foglalkoztatja az építőipari fejlesztőket az, hogyan lehetne a homlokzat újszerűségét és állagát megőrizni. A folyamatos környezeti és időjárási terhelés alaposan próbára teszik a homlokzat befejező rétegét, a színező- vagy vékonyvakolatokat. Megfelelő anyagok kiválasztásával sokat tehetünk azért, hogy a terhelések okozta károsodás és értékcsökkenés minél kisebb legyen, illetve a homlokzaton alkalmazott anyagok műszaki tulajdonsága és esztétikai értéke sokáig újszerű maradjon.

A Baumit StarTop vékonyvakolatát azoknak a problémáknak a megoldására fejlesztették ki, amelyek leginkább felelősek a vakolat korai elöregedéséért, azaz a pára és csapadék okozta terhelések enyhítésére. Ez a vakolat minden Baumit hőszigetelő rendszerhez választható.

Alga, penész és a nedvesség

Az egyik ilyen károsodás – egyre gyakrabban előforduló –az alga- és penészfoltok megjelenése a homlokzaton. Tudjuk jól, hogy az alga és penész leginkább a hűvös, árnyékos homlokzaton jelennek meg és mindenekelőtt a nedves közegben indulnak fejlődésnek. A penész ellen a vakolatba kevert penészirtó vagy gátló szerek bekeverése nyilvánvalóan nem járható út, hiszen az általános környezetvédelmi alapelvek, előírások és a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó egyre szigorodó előírások összeegyeztethetetlenek ezzel a megoldási iránnyal.

Homlokzat vakolat megóvása algásodás ellen

Ha a homlokzat felülete folyamatosan (vagy gyakran) nedves, előbb-utóbb megjelennek az algák (zöld) és a penészfoltok (szürke). Bár a homlokzat fizikailag nem sérült, de nem esztétikus, és az ingatlan értékét rontja.

Algamentes fal

A csapadékcseppek lepergetése és a felület gyors száradása miatt a homlokzati vakolat hosszan megőrzi színét és tisztaságát, valamint műszaki tulajdonságát.

A hidrofób-hidrofil homlokzati vakolatok

Ha a homlokzaton a penész- és algafoltok kialakulását „vegyszeresen” nem tudjuk megakadályozni, a károsodás számára kedvező körülmények kialakulása ellen azonban sokat tehetünk. A Baumit StarTop színezett vékonyvakolat egy úgynevezett hidrofób-hidrofil vakolat, melynek szerkezete az algásodás és gombásodás veszélyét minimálisra tudja csökkenteni azáltal, hogy a felületen alig engedi meg a nedvesség jelenlétét. Ez a száraz-pórus hatás.

A homlokzati vakolat hidrofób viselkedésénél fogva erős a vízlepergető hatása, ezért a felületre kerülő nedvesség a felületi feszültség miatt csepp-formájú marad és nagy része gyorsan távozik a homlokzatról, és a vízcseppek pedig magukkal viszik a szennyeződések egy részét.

A maradék nedvesség a homlokzaton a vakolat hidrofil tulajdonsága miatt a porózus felület külső részébe szívódik. Napsütés hatására a vakolatréteg külső pórusaiba szívódott nedvesség a nagy fajlagos felület miatt hamar elpárolog, gyorsan szárad, megakadályozva ezzel az algásodás kialakulásának kedvező körülményeket.

Ezzel a hidrofób-hidrofil tulajdonsággal a vakolat fokozott védelmet nyújt az algák és gombák megtelepedése ellen, hiszen a hagyományos vakolatokhoz képest jóval kevesebb nedvességet vesz fel és sokkal gyorsabban szárad. A hőszigetelő rendszerekhez választható homlokzati vakolat a Baumit StarTop.

A hidrofób-hidrofil tulajdonságot szemlélteti az alábbi animációs videó:

Korall struktúra

A korall felépítéséhez hasonlóan a Baumit StarTop vékonyvakolat külső rétege porózus kialakítású, csak mikroszkóppal látható, sok apró üregből és pórusból áll, ami a rá kerülő víz nagyobb felületen történő eloszlását és felszívódását teszi lehetővé. Ennek – a vakolat szemcse-struktúrájából következő a száraz-pórus hatásnak – az eredménye a homlokzat gyors száradása.

A koralltelep sok apró üregből áll. A pórusok nagy felületet képeznek, így nagy hatásfokkal történik a víz felszívódása.

A Baumit StarTop vakolat felületének mikroszkopikus felvételén látszik, hogy a struktúra nagy felületet képez, így hatékonyan oszlik el a nedvesség.

A Baumit StarTop színezett vékonyvakolat tulajdonságai

Szilikongyanta kötőanyagú prémium vékonyvakolat. Nagy ellenálló képességű, víztaszító, magas páraáteresztő képességű, feldolgozásra kész homlokzati vékonyvakolat kézi és gépi feldolgozásra.

◼︎ Gyorsan száradó felület
◼︎ Kiváló feldolgozási tulajdonságok
◼︎ Algásodás és penészesedés elleni megnövelt védelem

A Baumit StarTop prémium homlokzati vakolat a Baumit Life színpaletta négyjegyű számból álló kódjaiból azokban a színekben kapható, melyek 2-re és 9-re végződnek. Erről a Baumit Life oldalon található információ.

Alkalmazási lehetőségek, feldolgozás

A Baumit StarTop prémium vékonyvakolat minden típusú Baumit hőszigetelő rendszer válaszható vakolata. Alkalmazható teherbíró, száraz, por-, fagy-, kivirágzástól és laza részektől mentes felületeken: ásványi alapfelületeken, betonon, jól tapadó meglévő ásványi vakolaton, illetve ásványi festéken. Figyelve és csak korlátozottan alkalmazható mészvakolaton. Nem alkalmas műanyag, műgyanta, fa és fém, valamint lakk, enyves és olajos festékkel kezelt felületen, valamint diszperziós bevonatokon. Felhordás előtt Baumit PremiumPrimer alapozó használata szükséges, melynek várakozási ideje minimum 24 óra.