Magyarország

star_border

Bemutatjuk Európa legszebb homlokzatait!

Az építészet iránt érdeklődők a Baumit Life Challenge Közönségszavazásán Európa-szerte közel 100 000 szavazatot adtak le az általuk legjobbnak ítélt, nagyszerű épületekre. 

Top 5 Családi ház

A közönségszavazáson legszebbnek ítélt családi házak 

5. helyezett

Hado Lisicani

Családi ház | Észak - Macedónia

Az energiatudatosság jegyében épült családi ház a fenntartható és egyedi építészeti megoldással készült.

4. helyezett

BIN Ház

Családi ház | Lengyelország

A lengyelországi Varsóban található házat egy négytagú családnak tervezték, akiknek a művészet mindennapi életük fontos eleme. Fő építészeti szempont volt, hogy a meglévő nagy fák megtartásával az épületet a telek északi határán elhelyezve, a funkcionális terek déli tájolást kapjanak.

3. helyezett

Zeytinli Evi

Családi ház | Törökország

A mediterrán élet ihlette Zeytinli ház a nyugat-törökországi Izmirben, Seferihisar régióban található. A gazdag növényzetnek, széles biodiverzitásnak és különleges fajoknak életet adó vidéken, Gölcük község ékköve ez a domboldal legmagasabb pontján álló villa.

2. helyezett

Családi ház Lučenec

Családi ház | Szlovákia

Ez a családi ház egy építész család számára lett kialakítva. A cél az volt, hogy megfeleljen a család igényeinek és egyben munkahelyi környezetet is teremtsen. Bár mérete korlátozott, a kompakt tömeg egy garázst, egy kerti átjárót és egy üvegezett helységet is magában foglal a kreatív munkához. A fehér homlokzaton található látszóbeton pedig ipari megjelenést kölcsönöz az épületnek.

1. helyezett

“Plochata“ ház

Családi ház | Bulgária

A „Plochata“ ház homlokzata Baumit open homlokzati hőszigetelő rendszerrel és PuraTop vékonyvakolattal készült, 0019 és 0881 árnyalatokban.

Top 5 Társasház

A közönségszavazáson legszebbnek ítélt társasházak

5. helyezett

Vile Smuk

Társasház | Bosznia és Hercegovina

A Vile Smuk egy modern apartmankomplexum Bjelasnica központjában, melyben 6 különálló épület és közös garázs található. Az épületek a komplexum közepén található központi térhez kapcsolódnak. Az apartmanokat az egyszerű formák, valamint a homlokzati anyagok dinamikus váltakozásai jellemzik.

4. helyezett

Arbo Residence

Társasház | Románia

Az Arbo Residence az a hely, ahol a kényelem és az exkluzív dizájn találkozik az ideális életstílus megteremtése érdekében. A kiváló anyagokból és a legújabb technológiák felhasználásával épült lakások az eleganciával, tartóssággal, megbízhatósággal és exkluzív dizájnnal az összes elvárást felülmúlják. A lakóparkban minden elérhető távolságra található: éttermek, szupermarket, óvoda, bank, a főutcán pedig egy bevásárlóközpont is helyet kapott.

3. helyezett

Egremont

Társasház | Írország

A Dublin megyei Killineyben,  található egremonti otthonok A2-es besorolásúak. A kisebb helységekben integrált levegő alapú fűtési és szellőzőrendszerrel, a nagyobb helységekben pedig levegő-víz hőszivattyúval fűtenek. A Durkan Residential által kifejlesztett és Ruth O'Herlihy, McCullough Mulvin építész által tervezett fejlesztéshez az ír passzívházak úttörője, Tomas O'Leary, a MosArt tanácsadója is hozzájárult.

2. helyezett

LAX 151

Társasház | Ausztria

A meglévő településszerkezetbe illeszkedő új lakónegyed üzletekkel és óvodával várja az új lakóit. Az építési telken átívelő közösségi zöldfelület fákkal, kis terekkel, ülőbútorokkal és különböző játszóterekkel értékes szabadtéri rekreációs teret kínál. A tömör konstrukció tárolókapacitása optimálisan kihasználható, a szabadtéri kialakítás tervezésért André Heller volt a felelős a tervező.

1. helyezett

KAPITOL Drezdenska

Társasház | Észak-Macedónia

A Dresdenska egy új, fényűző, négyszintes épület Szkopje egyik legvonzóbb részén, a Taftalidzeben. Az apartmanok mindegyike a funkcionalitás és a kifinomultság kombinációja, a homlokzat megjelenése az új, modern Szkopje benyomását kelti.

Top 5 Középület

A közönségszavazáson legszebbnek ítélt középületek

5. helyezett

Plan G

Középület | Ausztria

Mindent egy kézből – a tervezéstől a kivitelezésig. Ezt a nem mindennapi cégépületet az épület kreatív tulajdonosa tervezte, sőt saját kezűleg, munkatársaival közösen építette fel. Az eredmény lenyűgöző, mely a funkcionalitást az egyedi tervezéssel ötvözi. A pillérekre emelt irodaházat Baumit CreativToppal kivitelezték, amely nagyon jól kiemeli az egyszerű, de funkcionális tereket.

4. helyezett

Bivaly és szürkemarha téli szállás

Középület | Magyarország

A szürkemarhák és bivalyok számára készült antropomorf és zoomorf komplexum úgy néz ki, mintha a földből emelkedett volna ki. A főbejárat két bivalyt szimbolizál, az istállók elrendezése pedig egy szürkemarha szarvra emlékeztet. A "pusztai" komplexum olyan, mintha mindig is ott állt volna.

3. helyezett

Európai Kultúra és Nemzeti Kisebbségek Háza

Középület | Bosznia és Hercegovina

Az Európai Művelődési és Nemzeti Kisebbségek Háza fontos szerepet játszik a kultúra, a történelem, a művészet, a társadalmi tevékenységek, hagyományok, valamint a társadalmunkon belüli sokszínűség megőrzésében és népszerűsítésében is.

2. helyezett

Tove Jansson Iskola és Óvoda

Középület | Ausztria

Ez a lenyűgöző épület, amely egy általános iskolának és egy óvodának ad otthont, olyan helyet teremt, ahol az oktatás, a közösség és az öröm kéz a kézben jár. Nemcsak a tudás átadását ösztönzi, hanem a környezetünkkel kapcsolatos felelősségteljes gondolkodásmódot is hangsúlyozza. A többfunkciós tereket, mint az étkező, edzőterem, és könyvtár mindenki számára elérhető.

1. helyezett

Balçova Cemevi

Középület | Törökország

Ezt a hagyományos elemeket ötvöző monolit építményt az  Alevis istentisztelet helyeként építették, mely az alevi tanítások alapvető jellemzőire fókuszálva készült.
 

Top 5 Energetikai felújítás

A közönségszavazáson legszebbnek ítélt  energetikai felújítás kategória épületei

5. helyezett

Anthonys Way

Ez az épület a Baumit termékek innovatív felhasználásával tűnik ki. Az ilyen projektekben rejlő kihívások ellenére csapatunk a stratégiai tervezéssel és kivitelezéssel leküzdötte az akadályokat. A szigetelőanyagok zökkenőmentes integrációja és a Baumit felületek aprólékos felhordása összefüggő és vizuálisan feltűnő eredményt hozott. Az ingatlan hőteljesítményének további növelése érdekében a meglévő 100 mm-es üreget ásványgyapottal töltötték fel. 

4. helyezett

Áradat

Ez a családi ház az Owenabue folyó partján található, Cork megyében. A legendás vitorlás és üzletember, Denis Doyle és felesége, Mary egykori otthona. A vízparti lakóház nagy kertből, egy kétszintes, 520 m²-es házból és saját mólóbó áll. A felújítási projekt célja a gyenge energetikai besorolás javítása volt. A rendszer minősége és hírneve miatt az építész a  Baumitot választotta a komplett hőszigetelőrendszer szállítónak.

3. helyezett

Magyal

Az új felhasználási módok és a feltűnő homlokzati kialakítás új középpontot teremtenek ezen a nagyon frekventált területen. A felújítás során a homlokzatok megújultak, kortárs megjelenést keltve. A tágas hatást keltő nyílászáróknak köszönhetően az épület jól meg van világítva, amellyel szoros kapcsolatot teremt a belső és a külső terek között. A felújítás révén a "A magyal" új szemet gyönyörködtető épületté vált a Heiligengeistplatzon, és a városközpont nevezetessége lett.

2. helyezett

Vivienda társasház

Energetikai felújítás | Spanyolország

Ez a kétszintes családi ház Madrid egyik legjobb részén, Aravacában található. Az épület kétszintes, a ház arculatát különböző formák adják, melyek minden csatlakozásánál díszlécekkel lettek hangsúlyosabbak. Ennek a családi háznak a felújítása az eredeti klasszikus stílus megtartása mellett,  az 1998-as tégla homlokzat esztétikus megújításának ötletéből fakad. Ezenkívül a fő cél a hő- és hangszigetelés, energiahatékonysági besorolásának javítása és fenntarthatóbbá tétele volt.

1. helyezett

House Center

Energetikai felújítás | Észak- Macedónia

A ház a múlt század 30-as éveiben épült, gyönyörű neoklasszikus stílusban, nagyon érdekes építészeti megoldásokkal. Az épületben évtizedekig éltek a város jeles családjai. Egy ideig brit konzulátus is volt a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság idején. A Szkopjét 1963-ban sújtó földrengésben a ház sértetlen maradt.

Top 5 Műemlék

A közönségszavazáson legszebbnek ítélt műemlék épületek

5. helyezett

Zöldborsó gyár

Műemlék | Ausztria

Az 1896-ban épült történelmi épület, egykori zöldborsó borsókonzerv gyár – az építészeti kultúra lenyűgöző ipari épülete – ma általános iskolának és rendezvényközpontnak ad otthont. Fenntartható átalakításokkal az épület friss és barátságos módon vált meghatározó épületté.

4. helyezett

Bistrik vasútállomás

Műemlék | Bosznia és Hercegovina

A Bistrik pályaudvar 1906-ban épült, ekkor fejeződött be a Szarajevótól Uvacig tartó keleti vasútvonal építése. 1973-ban a Bistrik állomás épülete teljesen elvesztette jelentőségét, majd 2006-ban Bosznia-Hercegovina egyik nemzeti emlékművévé nyilvánították. A felújítási munkálatok 2020 októberében kezdődtek.

3. helyezett

Ifjúsági Művészeti Iskola

Műemlék | Németország

A 2006 óta üresen álló egykori posta épülete 2016 óta a Frankenberg/Szászország önkormányzatának tulajdonában áll. Ezt a gyönyörű épületet nagy gonndal és körültekintéssel újították fel, annak érdekében, hogy a továbbiakban ifjúsági művészeti iskolaként funkcionáljon tovább.

2. helyezett

Royal Palace Hotel

Műemlék | Románia

A Brezoianu utca sarkán, Constantin Mille mellett található a „Royal Palace” Hotel, amely egy 1880 és 1885 között épített eklektikus épület. Mely magán viseli az Art Deco elemei mellett a radikális két világháború közötti építészeti beavatkozás nyomait is.  Ebben az épületben kapott helyet 1892-től a Román Építésziskola, majd az épületet Ernest Dorneaux francia építész tervei alapján 1927-ben átépítették.

1. helyezett

Otto Wagner Zsilip épület

Műemlék | Ausztria

Az egykori zsilip épület a bécsi szecesszió ékköve. A homlokzat felújításával,–különös tekintettel a díszes homlokzati részekre– a történelmi épület eredeti állapotában látogatható. Az eredmény egy sikeres egyensúly a történelmi megjelenés és a kortárs használat között.

Top 5 Különleges textúra

A közönségszavazáson legszebbnek ítélt különleges textúra kategória épületei

5. helyezett

Borászat

A délkelet-stájerországi szőlőültetvényekben található Borászat olyan szoborra emlékeztet, amely összhangban van a környező táj színeivel. Földes színárnyalatok mindenhol – a gipsztől az acélon át a betonig. A szőlőskert elegáns és modern megjelenést kölcsönöz az épületnek és látványos panorámás kilátást biztosít a teraszról is.

4. helyezett

Rhouse2

A ház kompakt, monokróm burkolata egyesíti az épülettömeg hármasát, és változatos belső szerkezetet rejt. A koncepció fontos része az élet és a kültér kapcsolata a kiterjedt üvegezett területeken és a fedett teraszon egyaránt. Az épület anyaghasználata kiemeli az építészet egyenes vonalait, ritmusát és fokozatosságát.
 

3. helyezett

Malom házak

A történelmi Cselley-malom – mely közismert kulturális és rendezvényközpont – mellett hét „Malomház” épült a pannon vidék közepén. Ezek az új épületek tökéletesen illeszkednek a Cselley-malom történeti együttesébe. A projekt során a döntő tényező a homlokzat kialakítása volt. A kültéri terek létrehozása tökéletesen kiegészíti az átfogó koncepciót. A faházak belseje is meglepő: mindegyik faház más-más színt visz a nyugodt mindennapokba.

2. helyezett

Villa Dr. Tomevski

Különleges textúra | Észak - Macedónia

Ez a modern villa Szkopje csendes részén, Bardovci elit negyedében található. Az ingatlan praktikus elrendezésű. Hatalmas térélménnyel egy sík telken, valamint gyönyörű kilátással a Vodno-hegyre.
 

1. helyezett

WAG 23

Az épület a városi ház új értelmezése. Az épületegyüttest két szerkezetre tagolták.  A szokatlan vakolatfelületekkel/felületi anyaggal vizuálisan lehatárolt zárt lakószárnyra és a nyitott, üvegezett fazsaluzatos bejárati szárnyra. Az épület színeit szándékosan fehérre és feketére színezték. A déli tetőterületekre önellátás céljából napelemeket telepítettek. A mélygarázs kijáratának teteje pedig zöldtetőt kapott.