Magyarország

Hosszútávon az egészséges levegőért

Az ideális páratartalom biztosítása otthonunkban

2022.03.02.

A párásodás elsőre ártalmatlannak tűnő probléma, mégis sok káros következménye lehet. Rövid távú megoldások alkalmazásával napi szintű küzdelmünk lehet vele, ezért mindenképpen érdemes kikérnünk szakember véleményét arról, milyen fenntartható megoldások léteznek a lakáspiacon. Már a beköltözést megelőzően rengeteget tehetünk ugyanis azért, hogy a későbbiekben otthonunknak egészséges lakóklímája legyen. Ha körültekintően választjuk ki a szigetelést, figyelünk az anyaghasználatra és a páradiffúziós ellenállásra, valamint betartjuk a gyártók által javasolt rétegrendet, akkor már a szerkezettervezéssel is sokat tettünk az ideális lakóklíma kialakításáért.

Ahogyan a túl magas páratartalom megnöveli a kórokozók elszaporodásának esélyét, a túl alacsony koncentráció is káros lehet egészségünkre azáltal, hogy szárítja a nyálkahártyát és a bőrt. Előbbi esetében észlelhetjük a nyílászárókon lecsapódó vízcseppeket, a nyirkos és dohos érzést, a penészedést. A magas páratartalmú lakásban számos kórokozó, gomba, atka szaporodhat el, amelyek hatására a szénanátha, asztma tünetei felerősödnek. Utóbbi jelei a szem-és szájszárazság, torokkaparás, száraz köhögés, azaz a nyálkahártya kiszáradását jelző tünetek.

A tüdőgyógyászok, allergológusok szerint a belső levegő ideális páratartalma 40-60% közötti. Ezt az értéket érdemes figyelembe venni, amikor beállítjuk otthonunk ideális levegőjét – ehhez speciális páramérő készüléket is használhatunk.

A párátlanítás és párásítás ördögi köre

Manapság egyre népszerűbbek a páraszabályozó gépek. A klasszikus párásítók esetében egy beépített ventilátor felel azért, hogy a gép levegőt szállítson és vezessen át a párologtatón. A gőznedvesítők forró párologtatás révén tartják fenn a kívánt nedvességtartalmat, bennük a vizet elektródák melegítik. Az ultrahangos párásítók estében a nagy frekvenciájú, ultrahangos rezgések alakítják gőzzé a vizet.

Az egészséges páratartalom biztosítása érdekében érdemes inkább hosszú-, mintsem rövidtávon gondolkodni. Bár a piacon fellelhető páraszabályozó készülékek működése egyre intelligensebb és automatizált, mégis jelentősen megnövelhetik az energia-és vízfogyasztást, meghatározott élettartamuk miatt pedig idővel cserére szorulnak. Szintén hátrányuk, hogy nagy figyelmet, rendszeres tisztítást igényel a működtetésük, különben a pangó vízben megjelenő gombák és baktériumok is a levegőbe jutnak – innen a „párásító-tüdő betegség” elnevezés.

Zöld és tudatos kényelem

Érdemes környezet-és egészségtudatos szemmel néznünk a párásodás problémájára, és a tüneti megoldások helyett a megelőzésbe fektetni. Az egyre korszerűbb építőanyagok, falszerkezeti- és vakolatmegoldások lehetőséget kínálnak arra, hogy ne kelljen állandó szellőztetéssel, párásítással vagy éppen párátlanítással bajlódnunk az ideális lakóklíma elérése érdekében.

Fenntartható megoldás, ha már az építőanyagok kiválasztásánál olyan anyagoknak szavazunk bizalmat, amelyek természetes módon segítik a páratartalom kiegyenlítését, így nem kell manuálisan szabályoznunk azt. A Baumit homlokzati hőszigetelő rendszerei, Klíma és Ionit termékcsaládja segít a páraszabályzási problémák megoldásában és a beltéri levegő egészségesebbé tételében. Otthonunk falai így nemcsak térelválasztó, de páraszabályozó feladatot is elláthatnak, amennyiben a ház megfelelő hőszigeteléssel rendelkezik.  Ekkor a beltéri vakolat (Klima termékcsalád) eltárolja és fokozatosan, a páratartalom-ingadozást minimalizálva adja le a pára mennyiségét. Ezáltal nem reked meg a lakásban annyi nedvesség, csökken a penész kialakulásának kockázata. Az Ionit beltéri festék által a levegőbe juttatott egészséges ionok pedig az allergén anyagok és a szálló por egy részét megkötik – ezáltal egészségesebb lakóklímát teremtve.

Termék
a kosárban!