Magyarország

Ön vajon elég figyelmet fordít lakóklímájára?


Az emberi test nap mint nap ki van téve az egészségtelen életmódnak és a káros anyagokkal teli oxigénhiányos levegőnek, pedig az egészség az egyik legfontosabb feltétele egy boldog életnek. Életünk jelentős részét négy fal közt töltjük, ezt pedig nagyban befolyásolja környezetünk belső tere. Ez utóbit megfelelő építésmódokkal, építőanyagok használatával optimálissá tehetjük, hiszen az egészség a legfontosabb érték.

Köztudott, a globális felmelegedés fő oka a szén-dioxid kibocsátás, többek között a szén és az olaj égetése. A legnagyobb energiamegtakarítás és a CO2-kibocsátásának csökkentése az épületek megfelelő hőszigetelésével érhető el. Minél kevesebbet kell fűteni, annál kisebb a CO2-kibocsátás. Az a legjobb energia, amit nem kell felhasználni. A megfelelően tervezett és kivitelezett hőszigetelés tehát nem más, mint aktív környezetvédelem. A hőszigetelés jelentősége többek között abban áll, hogy ezt a károsanyag-kibocsátást nagymértékben csökkenti magunk és a következő generációk érdekében.

Baumit Természetes Lakóklíma

A beltéri levegő minősége kulcsfontosságú az egészség szempontjából

Mindenki szeretné jól érezni magát egy olyan biztonságos környezetben, ahol pihenhet és feltöltődhet, azonban csak az egészséges dolgok tesznek jót testnek és léleknek egyaránt.
Az otthonnak hozzá kell járulnia úgy a fizikai, mint a szellemi egészséghez és nem pedig veszélyeztetni azokat. Éppen ezért kiemelten fontos a természetes lakóklíma fontossága, hiszen a modern ember idejének akár 90%-át is négy fal közt tölti. A beltéri levegő minősége ezért kulcsfontosságú a jólét, az egészség és az életminőség szempontjából is. A levegő, a helyiség hőmérséklete, a légáramlás és a páratartalom is jelentősen befolyásolja a beltéri klímát.

Télen meleg – nyáron hűvös

Míg korábban a hőszigetelést általában csak a téli hideg időjárás ellen tartották fontosnak, napjainkban egyre nagyobb a jelentősége nyáron is, hiszen a fokozatosan egyre forróbbá váló nyári időszakokban a falakat hűvösen tartják, és ezzel csökkentik a lakóterek hűtésére fordított energia felhasználását.

A jó hőszigetelés nemcsak a fűtési és a hűtési költségeket csökkenti, hanem biztosítja a megfelelő páratartalmat, mérsékli a fal belső felülete és a léghőmérséklet közötti különbséget és minimalizálja a gomba- és algaképződés veszélyét is. Az utólagos hőszigetelés növeli az ingatlan értékét és lehetőséget ad arra, hogy a homlokzat esztétikailag is megújuljon.

A hőszigetelést befolyásoló tényezők:

1. Léghőmérséklet
2. Hőáramlás
3. Páratartalom
4. Penészesedés
5. Energiamegtakarítás
6. Dizájn

A lakóterek klímáját nagyon sok épületfizikai tulajdonság és élettani tényező határozza meg. Ezek közül a legfontosabb a hőmérséklet és a páratartalom, melyeknek döntő szerepük van abban, hogy hogyan érezzük magunkat az adott térben. Kiemelendő, nem csupán a levegő, hanem a falak belső felületének hőmérséklete, – sőt, azok különbsége is – amely befolyásolja a komfortérzetet, valamint mind a nagyon száraz, mind a nagyon párás levegő kellemetlen, és sok, egészségre káros tényezőt hordoz magában. A hideg felület és a nedvesség ideális táptalajt jelent a különféle penészgombák számára. A penészesedés – az esztétikumot illető hatásain túl – növeli a légzőszervi fertőzések és betegségek kockázatát, de allergiát is okozhat. Az említetteken kívül a zaj, a szervesanyag-emisszió, a szagok és illatok, a fény jelentős szereppel bír a közérzet és az egészséges életmód szempontjából.

Beltéri klíma fontossága

A rosszul vagy egyáltalán nem szigetelt épületek sok felesleges energiát fogyasztanak

A Baumit vizsgálatai azt mutatják, hogy három fontos feltételnek kell teljesülnie az optimális lakóklíma megvalósulásához. Elsősorban a teljes hőszigetelés, ami nélkülözhetetlen, hiszen kiegyensúlyozott belső klímát biztosít és jobb közérzetet nyújt. Egy hőszigetelés nélküli ház 2,5-szer több energiát igényel, mint egy hőszigetelt. Más szavakkal, egy hőszigetelt háznak a tényleges energiaköltségek csupán 40%-ára van szüksége. Számít a szerkezet, ugyanis, az arra alkalmas falazat hőtároló tömegként viselkedik.


A megfelelően tervezett és kivitelezett hőszigetelés nem más, mint aktív környezetvédelem

A kiváló minőségű hőszigeteléssel és masszív falazattal rendelkező házak a leghatékonyabbak az energiamegtakarítás terén, melyek optimálisan egyenlítik ki a rövid távú hőmérsékleti ingadozásokat, akár a meleg akár a hideg napokon. Végül, de nem utolsósorban, a 2 cm vastagságú Klíma beltéri vakolatok rendszerben történő alkalmazása (mint alapvakolat, glettelés, alapozó és befejező festék réteg) jelentősen hozzájárul a belső terek páratartalmának szabályozásához és az egészségre káros anyagok kialakulásának csökkentéséhez. A tapasztalatok szerint optimális lakóklíma biztosításához 40-60%-os levegő páratartalom szükséges.


A természetes lakóklíma kiemelten fontos kell, hogy legyen, hiszen a modern ember idejének akár 90%-át is négy fal közt tölti

Napjainkban talán már senkinek sem kell bizonygatni, hogy a rosszul vagy egyáltalán nem szigetelt épületek milyen sok felesleges energiát fogyasztanak. A károsanyag-kibocsátás és a fokozódó energiaárak miatt a hőszigetelés fontossága évről évre nő. Jó hír a felújítást tervezőknek; minél energiapazarlóbb egy épület, annál látványosabb eredményt lehet elérni utólagos hőszigeteléssel.

Természetes megoldás: a Klíma termékek

A Baumit Klíma termékek hozzájárulnak a beltéri klíma javításához. A Klíma vakolatok természetes mész tartalmú ásványi vakolatok, melyek természetes páraszabályozó tulajdonsággal rendelkeznek. Mikroporózus szerkezetüknek köszönhetően hatékonyan hozzájárulnak ahhoz, hogy jóval több nedvességet képesek eltárolni rövidebb idő alatt, és ha a helyiség páratartalma csökken, fokozatosan leadják azt a környezetbe.

A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a Klíma vakolatok hozzájárulnak az ideális – 40-60% közötti – belső páratartalom megtartásához. A magas mésztartalom miatt, a vakolatok magas (12-13 közötti) pH-értékkel rendelkeznek, mely penészgombaölő és antibakteriális hatású. A Klíma vakolatok antisztatikus felületén a por jóval kevésbé tapad meg, mellyel szintén hozzájárulnak a belső terekben az egészséges, tiszta és kellemes közérzet kialakításához.
A Baumit termékei már hosszú évek óta olyan környezetbarát megoldásokat kínálnak, melyekkel biztosítható az egészséges életmód és a jó közérzet. Otthonunk egyfelől megfelelő védelmet nyújt a rossz időjárási körülményekkel szemben, másfelől ez az igazi feltöltődés helyszíne, mely a mindennapi élet kihívásai és nehézségei ellen megfelelő energiát tud biztosítani.

Napjainkban egy ember naponta kb. 13,5 kg beltéri és 1,5 kg friss kültéri levegőt lélegzik be, ezért könnyen belátható, hogy a levegő minősége mennyire fontos. A páratartalom, a levegő tisztasága és hőmérséklete döntően befolyásolja az életminőségünket, és így az egészségünket is. A fokozódó hőszigetelési igények együtt járnak azzal, hogy egyre légtömörebb szerkezetek határolják a lakóteret. Annak érdekében, hogy a beltéri levegő minősége ne legyen egészségre káros hatással, ma sokkal gondosabban kell megválasztani a felhasznált építőanyagokat, melyek – mivel a közvetlen közelükben éljük le az életünket – döntő hatással lehetnek az egészségünkre.