Magyarország

Miért fontos a szellőztetés a hőszigetelés szempontjából?


Az őszi időszak jellemzően a hőszigetelés-szezon, még a kifejezetten hideg éjszakák és nappalok beállta előtt érdemes elvégezni ezeket a munkákat. A Trend FM műsorában Kékesy Péter, a Baumit alkalmazástechnikai vezetője beszélt a megfelelő hőszigetelő rendszer kiválasztása mellett a szellőztetés fontosságáról.

Az alábbi bejegyzésben szeretnénk bemutatni, hogy miért annyira fontos és hogyan érdemes szellőztetni házunkat, lakásunkat.

A teljes interjú az alábbi lejátszón elérhető:

Miért fontos a szellőztetés hőszigetelő rendszer felhelyezése után is?

A légmozgás és páramozgás többé-kevésbé összefügg. Tehát egy régebben épült ház esetében, ha az ablakok nem megfelelően voltak betéve és azokon a réseken keresztül fütyült a szél, akkor a beltérben keletkező pára azon keresztül távozott. Így kevésbé fordult elő a falak penészesedése. A beltéri falon keresztül a páratartalom maxmimum 3-5 százaléka távozik el, a többi bent marad. Erre vonatkozóan voltak mérések és kísérletekkel igazolták. A fal önmagában is magas páraellenállást jelent, függetlenül a szigeteléstől. A korszerű nyílászárók beépítésének velejárója, hogy az otthonunk légtömörré válik, így nincsen ki-be mozgás az ablakokon keresztül, ezért van szükség arra, hogy mi magunk rendszeresen szellőztessünk.

Mi a helyzet az új építésű házakkal, lakásokkal? A szellőztető berendezés megoldást jelenthet?

Egy új építésű ház esetében ez ugyanúgy igaz: a jól záródó ablakok hatására a beltér légtömörré válik. Így ahhoz, hogy a pára távozni tudjon rendszeres és alapos szellőztetésre van szükség. Amennyiben ezt nem tesszük meg, a beltéri falak penészessé válhatnak, ami hamar egészségügyi problémákhoz vezet. Olyan helyeken - mint például az irodaházak -, ahol nincs nyitható ablak, gépi megoldásra van szükség. Fontos, hogy beltérben is állandó legyen a megfelelő légcsere, így megteremtve a levegő mozgását, pára eltávozását.

Hogyan kell „jól” szellőztetni?

Abban az esetben teszünk rosszabbat a szellőztetéssel, ha folyamatosan bukóra nyitva hagyjuk az ablakokat a házban. Így a hőszigetelésnek nem lesz sok értelme, mert a meleg lassan távozik a résen át a légmozgás által, azonban a párának csupán egy része fog távozni. A szellőztetést úgy érdemes véghez vinni, hogy egyszerre kitárjuk az ablakokat rövid időre, ezzel biztosítva egy intenzívebb légcserét. Ez általában nem szokta drasztikusan csökkenteni a hőmérsékletet.

A nagy kereszthuzattal télen jobban bent marad a meleg?

Szellőztetés szempontjából szerencsésebb, ha óránként kinyitjuk az ablakot és csinálunk egy nagy huzatot, így nagyobb légcsere szám érhető el. Azonban, ha csak bukóra nyitjuk ki az ablakot, a meleg szökni fog, vagy éppen folyamatos húzó hideghatást érünk el vele. Emellett a bukóra nyitott ablakon keresztül a fölösleges pára mennyiséget csak korlátozott módon tudja üríteni, mert az csak egy pici rés, amin távozni tud.

Hogy működik a hőszigetelés nyáron?

Nyáron a hűvösebb levegőt igyekszünk bent tartani. A hőszigetelés jelentősége, működése megfordul: pont azért véd, mert hűvösen tart és megóvja a szerkezetet a felmelegedéstől. Azoknál a házaknál, ahol nincsenek leszigetelve a falak, nagyon átmelegednek, így hőtárolásukból adódóan éjszaka úgy viselkednek, mint egy hőtárolós kályha. Ezért érezhető, hogy melegebb levegőt tol a belső tér felé, még ha csak pár fok is a különbség.

Természetes Lakóklíma

A Baumit a különféle alkalmazási területekre többfajta, különleges beltéri vakolatrendszert fejlesztett ki. Ezek a rendszerek a kellemes lakótéri klíma minőségi megoldását jelentik és egyben ideális alapfelületek a későbbi befejező rétegek számára is.
A Baumit természetes lakóklíma termékei nedvességszabályozó hatású, ásványi- és természetes alapanyagú termékek. Különleges tulajdonságaiknak köszönhetően a helyiségben képződő pára felvételével, illetve leadásával szabályozzák a beltéri klímát egész évben.

Gyakran ismételt kérdések a szellőztetés és a homlokzati hőszigetelés összefüggésében

Drop accordion items here!

Minden esetben kell penészre számítani?

Nem. Akkor alakul ki a penész, ha a határoló szerkezetek hőhidakat (is) képeznek vagy valamilyen okból nem oldható meg a szükséges mennyiségű és gyakoriságú szellőztetés.

Drop accordion items here!

Meg lehet előzni a penészedést?

Igen, a legfontosabb, az a megfelelő hőszigetelés – emellett kiváló módja a penészedés megelőzésének az állandó szellőztetés. Érdemes óránként egy, kb. 5 perces teljes körű szellőztetést csinálni.

Drop accordion items here!

Szellőző rendszer kialakítása hőszigetelés mellé. Lehetséges?

Természetesen. Olyan esetekben, amikor a nagyon jól hőszigetelő szerkezetek a hagyományos módon már nem képesek biztosítani a szükséges légcserét (pl. passzívházak) akkor nem csak, hogy lehetséges, hanem szükséges is.

Drop accordion items here!

Léteznek szellőző szigetelések?

Nem. Nem szabad összekeverni a légáteresztést a páraáteresztéssel. Egy épületszerkezetnek (általában) nem szabad átengednie a levegőt – a páraáteresztés viszont egy jó tulajdonság.