Magyarország

Finom pasztellszínekkel és visszafogott geometriai mintákkal aratott sikert a zalaegerszegi bölcsőde és óvoda felújított épülete


Megújult, megszépült és új, hőszigetelt homlokzatot kapott a zalaegerszegi Cseperedő Bölcsőde és Petőfi Utcai Tagóvoda, amely 2018-ban energetikai felújítás kategóriában a Baumit Év Homlokzata díját is elnyerte.

A zalaegerszegi Cseperedő Bölcsőde és Petőfi Utcai Tagóvoda a hetvenes években klinkertégla homlokzattal épült. A gyermekeket kiszolgáló intézményeket ma általában vidám, harsány színekkel újítják fel. A zalaegerszegi épület azonban kivételnek számít: nem elsősorban a „gyermekbarát” színvilágú homlokzat kialakítása, hanem az épített környezethez alkalmazkodó felület létrehozása volt a cél, így az óvoda energetikai felújítása során a korábban sötéten megbúvó, jellegtelen épület hőszigetelt, vakolt homlokzatot kapott, és egy visszafogott, geometriai mintázatokkal dekorált, a pasztellszínekre és a vakolatstruktúrák váltakozására építő képzőművészeti alkotás jött létre.

„Végre egy olyan, a kisgyermekek világához köthető épület, amely nem a szinte már unalmassá vált kötelezőt, a gyermekek strandjátékainak színvilágát hozza” – méltatta a zalaegerszegi bölcsőde és óvoda felújítását Dr. Tari Gábor egyetemi docens, az Év Homlokzata pályázat egyik zsűritagja a díjátadót követően.

A Cseperedő Bölcsőde és Petőfi Utcai Tagóvoda ma csaknem 100 gyermeket szolgál ki. Az energetikai felújítás keretében a homlokzatot hőszigetelték, a nyílászárókat kicserélték, az emeleti terasz új vázat és fedést kapott, a fűtési rendszert korszerűsítették és az épület mindkét szintjén felújították a vizesblokkokat. A felújításnak köszönhetően nemcsak a gyermekek mindennapi gondozásának feltételei javultak, de a leendő kisgyermeknevelők is sokkal jobb körülmények között sajátíthatják el a hivatásukhoz szükséges ismereteket.



Az óvoda és bölcsőde energetikai felújítása során Baumit Pro homlokzati hőszigelető rendszert használtak, a környezethez alkalmazkodó, visszafogott színeket és formákat pedig a CreativTop vakolatstruktúrák váltakozásával érték el.



Díjazott kivitelező: Szabau Invest Kft.
Az épületfelújítást tervezte: Zala Art Építész Iroda Kft., Czigány Kató


Év Homlokzata 2018 – Díjazottak