Magyarország

Tudjon meg többet a műemléki épületek felújításáról!


A Műemléki NHL rendszer termékei kimondottan az olyan műemlék épületek felújításához lett kifejlesztve, ahol a tervező vagy a hatósági előírások szerint cementmentes anyagok használata szükséges.

A Baumit Műemléki NHL felújító rendszere

Az NHL kötőanyaggal és az NHL kötőanyagú, gyárilag előkevert habarcsokkal a Baumit egy komplett rendszert kínál a műemléképületek felújításához. Ideális megoldást jelentenek a cement alkalmazása nélkül készült régi falazatok és vakolatok korhű javításához és újjáépítéséhez.

NHL - Natural Hydraulic Lime, azaz természetes hidraulikus mész kötőanyag

A tiszta, természetes hidraulikus meszet kb. 10–20% agyagtartalmú mészkőből égetik 900 °C körüli hőmérsékleten. Víz alatt is köt, a hazai építkezések legfontosabb kötőanyaga volt a XIX. század közepéig.
Az NHL egyesíti a mész előnyeit (a levegő CO₂-tartalmának megkötését és a víz hatására történő kötési folyamatokat) cement alkalmazása nélkül. Történelmi épületek és műemlékek felújítása esetén nagyon sokszor ugyanis az az elvárás, hogy a felújítás és a felújításhoz felhasznált anyagok minél inkább feleljenek meg az építés korában járatos technológiáknak és anyagoknak.

Baumit NHL Kézi vakolat rendszerek

A múltban a vakolatok felhordása minden esetben kézi munkával történt. Ezeknek a történelmi vakolatoknak és legfőképp a technológiáknak a „rekonstruálására” ideálisan alkalmazható az NHL Kézi vakolatrendszer. Amennyiben a meglévő történelmi vakolat állapota nem teszi lehetővé a javítást, úgy azt el kell távolítani.
A homlokzaton készülő új vakolat mind struktúrájában, mind anyagösszetételében a korábbi, történelmi vakolati réteg „hű mása” szeretne lenni.
Mivel a régi vakolatok a maiaknál jóval durvább szemcsemérettel készültek, ezért az NHL Vakolatrendszer alapvakolata is rusztikusabb, mint a mai, hagyományos gépi vakolatok.

Attól függően, hogy a majdani végső felületnek a mai értelemben használt „sima” felületnek, vagy a hagyományos finoman szemcsézett festett felület kialakítása a cél, az előfröcskölésre használt felület-előkészítés (NHL Pre), mind az alapvakolatok (NHL Manu, NHL Thermo) után az NHL Multi, illetve az NHL SuperFino Glätte simítórétegeket hordjuk fel.
A végső felületképzés a Baumit szilikátbázisú homlokzatfestékeinek (SanovaColor, SilikatColor, KlimaColor) valamelyikével történjen, de felhordható a SilikatTop vékonyvakolat is.


Baumit NHL Kézi vakolat rendszer foltszerű javítás esetén

A vakolatjavítás különösen érdekes és izgalmas változata, amikor a meglévő vakolat egy része megmenthető, azaz nem kell teljes felületen leverni, csak ott, ahol laza, málló, porló részeket találunk.
Azokon a helyeken, ahol a vakolatot a régi alapfelületig le kellett verni, a javítás rétegrendje hasonló az NHL kézi vakolatrendszereknél leírtakhoz. Az NHL Multi azonban nem csak ezeken a részeken, hanem az egész felületen az NHL Manu kézi vakolat tapadóhídjaként is felhordásra kerülhet.
A végső felületképzés ebben az esetben is lehet szilikátbázisú homlokzatfesték vagy vékonyvakolat is.