Magyarország

Hogyan újítsuk fel a nedves és sóterhelt falazatot?

Mi is az a WTA-minősítés?

A „WTA” minősítés ma már szinte minden komolyabb műemlék felújítás esetében a beépíthetőség fontos követelménye. A Baumit Sanova felújító vakolatrendszerek magas légpórus-tartalmuknak köszönhetően segítik a falazatban lévő nedvesség elpárolgását oly módon, hogy a káros sókat eközben megkötik. Nem szüntetik meg tehát a falazat nedvesség- utánpótlását, csupán annak negatív következményeit (nedvesedés, sókivirágzás). Adott épületek esetén az elvégzett vizsgálat alapján készítjük el a felújítási javaslatot, mely tartalmazza a javasolt rétegrendet. A megfelelő rendszer kiválasztása az adott épület konkrét só- és nedvességtartalmának függvényében választható ki. Extrém magas nedvesség- vagy sóterhelés esetén elképzelhető, hogy a Baumit Sanova felújító vakolatok használata önmagában már nem oldja meg a problémát, ebben az esetben a falszerkezet utólagos vízszigetelésére mindenképpen szükség van. A Sanova rendszerek egy része (Sanova MonoTrass és Sanova W linkek a termékoldalakra) WTA minősítéssel rendelkezik. 

Sanova WTA rendszer

  • A WTA irányelvei szerint műemlékek felújításához

  • Nedves és közepesen vagy erősen sóterhelt falazatokhoz

    Nedves és sóterhelt falazat felújítása
    Melyik rendszert használjuk felújításhoz különböző sóterhelés esetén?

Baumit MonoTrass rendszer (WTA)

Az erősen nedves és sóterhelt falazatok ideális megoldása. A Baumit Sanova MonoTrass vakolatot kifejezetten ilyen igénybevételek esetére fejlesztették ki. Alkalmazható kül- és beltérben, illetve lábazati térben is. Egyrétegű felújító vakolatrendszer, melynek felhordási vastagsága a pontos só- és nedvességtartalomtól függ. Gépi felhordásra is alkalmas, és rendelkezik WTA minősítéssel.

Sanova MonoTrass felújító vakolat rendszer

WTA® minősítéssel rendelkező rendszer csekély, közepes és magas nedvességű és sóterheltségű falazatokhoz.
A rendszer alapvakolata, a WTA® minősítéssel rendelkező Sanova MonoTrass vakolat egy egyrétegű, szálerősítéses világosszürke színű trassz-mész vakolat kézi és gépi feldolgozásra, régi épületek felújítási munkáihoz külső és belső térbe. A vakolat vastagsága a nedvesség- és sótartalom függvényében 10 mm-től akár 80 mm-ig változhat.


A felújításokhoz tartozó másik termékcsalád a hagyományos vakolatjavítás anyagait tartalmazza. A legfontosabb termék (MultiWhite) egy szálerősített kültéri tapasz, mely üvegszövet beágyazására is alkalmas. A rendszer számos olyan kiegészítőt és speciális anyagot kínál, melyek segítségével a kisebb és nagyobb repedések, a málló-, porló felületek, a könnyen leváló részek, valamint az alga- és gomba okozta szennyeződések egyszerűen és gyorsan javíthatók.

A repedések javítása

Az időjárási hatások, a folyamatos hőmozgás és a vakolatok természetes öregedése előbb-utóbb repedéseket okozhat a homlokzatokon. Még a 0,5 mm-nél kisebb hajszálrepedések is tartós károkat okozhatnak. Megoldásként javasolt a felület átfestése a repedésáthidaló Baumit FlexaColor festékkel vagy a FillPrimer alapozó használata a festés előtt.

A 0,5 mm-nél nagyobb repedések már jóval veszélyesebbek, mert minden nedvesség, ami behatol a falszerkezetbe, súlyos károkat okozhat. Megoldás: a repedések kihúzása után, a felületet erősítsük meg a repedések környezetében Baumit MultiWhite-ba ágyazott üvegszövet réteggel. Ez a megoldás a repedések kitöltése mellett, új és homogén megjelenésű felületet ad. A végső felületképző réteg ebben az esetben is lehet Baumit homlokzatfesték vagy vékonyvakolat.

Leváló laza részek

Előfordul, hogy a homlokzati felületen nem csak repedések jelennek meg, de egyes részek levelesen elválnak az alapfelülettől és előbb-utóbb le is hullanak. Kisebb mértékű, foltszerű leválások esetén a MultiWhite tapasszal egységes megjelenésű és stabil alapfelület készíthető a befejező rétegek számára. Adott esetben a teljes felület áttapaszolása is szükséges lehet, ilyen esetben a MultiWhite finom vakolatként is funkcionál. Ha a sérülések nagyobb felületen jelentkeznek, vagy a meglévő alapvakolati réteg állékonysága és tapadása nem megfelelő, akkor szükséges lehet ennek teljes felületű eltávolítása és a szükséges alapfelület előkészítés után egy új alapvakolati réteg készítése (pl. UniPutz vagy MPA 35). A festést megelőzően a laza, könnyen leváló részeket először el kell távolítani. Ha a homlokzat felülete emiatt egyenetlen lesz, akkor először kiegyenlítő gletteléssel alakítsunk ki egy festék fogadására alkalmas sima felületet. Megoldás: alapozzuk le a felületet Baumit MultiPrimer-rel, majd a felület megerősítéseként gletteljük Baumit MultiWhite-tal, üvegszövet erősítéssel.

A Baumit MultiWhite Vakolatjavítási rendszere a régi épületek elöregedett homlokzati és beltéri vakolatainak javításához szükséges anyagokat tartalmazza.

MultiWhite

  • Szálerősített

  • Rugalmas repedésáthidaló

  • Különböző alapfelületek egységesítésére

A Baumit MultiWhite egy természetes fehér színű, ásványi alapanyagú felújító- és simítótapasz hőszigetelő rendszerhez, ásványi vakolatrendszerekhez és betonfelületek simításához. Kézzel és géppel is felhordható, közvetlenül festhető. Ideális megoldás az elöregedett, repedezett homlokzati felületek javításához, optikai felújításához.

A szálerősítésnek és speciális adalékszereinek köszönhetően könnyen és egyszerűen bedolgozható, mechanikailag ellenálló, rendkívül jól tapadó és rugalmas felületet biztosít. A kész felület finoman eldörzsölhető. Jó a páraáteresztése, időjárás- és fagyálló. Víztaszító és ellenálló felületek képzésére alkalmas.

A termék fő felhasználási területe simítótapaszként üvegszövet beágyazására ásványi alapvakolatokon, továbbá különösen alkalmas repedések javításához meglévő, festett vagy vakolt homlokzati felületeken.

Alkalmazható tapaszrétegként külső és belső térben. Ideális minden ásványi vakolathoz, tapadóhídként minden ásványi és szerves kötőanyagú bevonaton. Alkalmas hőszigetelő rendszerek javítására és tapaszolására üvegszövet beágyazással.