Magyarország

Milyen beltéri vakolatot érdemes alkalmazni és az hogyan befolyásolja a porosodást?


A külcsíny mellett a belső is fontos, ha az otthonunkról van szó. Ezért érdemes a falakat megfelelően karbantartani, kezelni, hogy minél jobban érezzük magunkat a lakásban, hiszen sok időt töltünk ott. A Trend FM műsorában Kékesy Péter, a Baumit alkalmazástechnika vezetője beszélt a beltéri vakolatok típusairól és hasznosságáról.

Az alábbi bejegyzésben bemutatjuk, hogy milyen beltéri falakat mivel érdemes vakolni, festeni.

A teljes interjú az alábbi lejátszón elérhető:

Miért előnyös meszes vakolatot alkalmazni a falakon?

A régi, hagyományos oltott mészről tudták, hogy egyfajta fertőtlenítő hatása is van. Éppen ezért a régi vályog épületeket évente átmeszelték, ezzel tartották karban a falakat.
A meszes vakolatoknak van egy antisztatikus hatása, így jóval kisebb mértékben tapad meg rajta a por, illetve a szellőztetés során sokkal könnyebben kimegy a szobából. Amellett, hogy a fal és környezete kevésbé porosodik, még a párát is képes raktározni. A beltérben előforduló legnagyobb probléma a penészesedés szintén visszaszorítható meszes vakolással, mert a pH értéke miatt az alga és gomba lerakódás kicsit kevesebb eséllyel fordul elő a felületen, a hagyományos megoldásokkal ellentétben.

Milyen festéket lehet alkalmazni meszes vakolaton?

A vakolat típusától függ, hogy milyen festéket érdemes használni az adott felületen. Meszes vakolat esetében hozzá tartozó, szintén meszes festéket érdemes alkalmazni, mert így megmaradnak a pozitív tulajdonságai, mint az antisztatikus hatás, pára megkötő képesség. Azonban, ha műanyag diszperziós festék kerül a meszes vakolatra, az a funkcióját meg is szünteti. A hőszigetelő rendszer kiválasztásánál említett rendszer szemlélet a beltér esetében szintén szem előtt tartandó, hiszen hasonló kötőanyagokból kell, hogy épüljön, összeálljon a vakolat, a glett és a festék.

A hagyományos anyagok használata nem teszi korszerűtlenné a házat?

A hagyományos, vagy régebb óta használt anyagok nem egyenlőek a korszerűtlenséggel. Napjainkban, ha valaki meszes falfelületet szeretne, akkor nem úgy kell elképzelni, hogy elmegy a tüzépre és vesz egy nagy nejlonzsákos mészhidrátot, majd otthon elkezd festeni. Ezek ma már ugyanolyan készre kevert, por alapú termékek, amiket vízzel elkeverve fel tudunk használni. Egy hozzá nem értő ember szemre nem is biztos, hogy képes megkülönböztetni őket. Ennek ellenére a meszes vakolat funkciója és működése garantált.

Meszes alapú festékből is beszerezhető olyan, amely nem látszik meg a ruhán?

Az embernek a mészről gyakran az jut az eszébe, hogy porlik, így a mész alapú festék kapcsán jogosan vetődik fel ez a kérdés. Az építőipar a problémát már korábban megoldotta, így nem kell attól félni, hogy az ember rátenyerel a falra és fehér lesz a keze. Az ilyen típusú festékeknek a kötőanyaga a mész, de nyilván többféle adalékszert is tartalmaz, ami miatt nem porlik a falon.