Magyarország

Miért kell hőszigetelni?
star_border

Miért érdemes hőszigetelni?

Alapvető elvárás egy épülettel szemben, hogy a belső térben nagyjából mindig ugyanaz legyen a belső hőmérséklet, legyen kint akár csikorgó fagy vagy rekkenő hőség. Télen a nagy hideg az épület külső falain keresztül folyamatosan hűteni igyekszik a házat - s így a belső teret, nyáron, nagy hőségben a helyzet pont fordított.

Télen a fellépő hőveszteséget fűtéssel folyamatosan pótolnunk kell, nyáron a felmelegedő belső tér hűtése "falja" az energiát.

A hőszigetelés úgy védi meg az épületet, mint egy kabát. Mivel a hőszigetelő anyagok rendkívül rossz hővezetők, ezért télen nem engedik ki a meleget, nyáron kívül tartják a forróságot. Hőszigetelni tehát azért kell, hogy minél kisebb pénz- és energiaráfordítással tudjam biztosítani a belső állandó hőmérsékletet, legyen kint -20 vagy +40 fok.

Az energia-megtakarításon túl a hőszigetelés több előnnyel jár: a falak belső felületi hőmérséklete télen jóval melegebb lesz, a szigetelt épületszerkezet kikerül a fagyzónából, sokkal kisebb lesz a fal téli-nyári hőmérsékletingadozása és a falazat hőtároló képességét is jobban ki tudjuk használni.

Mivel a ház „takarójának” elkészítése nem kis költséget jelent a családok vagy lakóközösségek számára, az építkezés vagy felújítás megkezdése előtt érdemes szakember tanácsát kérni. Alaposan át kell gondolni, hogy mekkora legyen az új falszerkezet hőátbocsátási tényezője / Minél kisebb ez az érték, annál jobb az épület szigetelése /.

Ennek megfelelően és a fal hőtechnikai tulajdonságainak figyelembevételével kell ugyanis megválasztani a szigetelőrendszer vastagságát. Az épületek hőszigetelésével jelentős mennyiségű energiát lehet megtakarítani. A fal hőáteresztő képességének ismeretében konkrétan kiszámolható, hogy mennyi hő távozna egy olcsóbb, de kisebb hatásfokú hőszigetelő rendszer alkalmazása esetén.

Ennek alapján kalkulálható, hogy a feleslegesen eltávozott hő hány köbméter gáz (esetleg egyéb fűtőanyag) felhasználást igényli. Ha nem az „utcát fűtjük”, igen jelentős összegeket takaríthatunk meg a családi otthon melegét biztosító energia árában.

A polisztirolhabos hőszigetelési rendszerek kiváló tulajdonsága, hogy szinte mindenféle anyagú falazat esetében alkalmazhatók. Nem csak a családi házak hőszigetelésénél alkalmazzák őket: összefoghatnak társasházak lakásainak tulajdonosai, és kiváltképp megéri, ha a lakótelepi lakások tulajdonosai szövetkeznek arra, hogy a kifejezetten rossz hőszigetelési mutatókkal rendelkező, energiapazarló épületeiket közös erővel szigeteltetik „pincétől a padlásig”, azaz részt vesznek a támogatott panel programban.