Magyarország

Így segítsd a klímaberendezésedet!

Tippek a kellemes lakóklímáért

2022.07.05.

Életünk nagy részét az otthonunkban, zárt térben töltjük, ezért nagyon fontos, hogy fokozott figyelmet fordítsunk a megfelelő beltéri klímára, a levegő hőmérsékletére, minőségére és páratartalmára. De miként optimalizálhatjuk a lakóklímánkat ebben a tikkasztó hőségben? 

Míg télen a fűtés, nyáron a hűtés ideális beállítása állítja kihívás elé a hazai háztartásokat. Az utóbbi évekre jellemző, hogy a nyári időszak rendkívül forró, ami a fókuszált munkavégzést éppúgy megnehezíti, mint a pihentető alvást. Sokan a klímaberendezéseket hívják segítségül a komfortos lakóklíma kialakításához, hiszen ezeknek az eszközöknek a használatával gyorsan és egyenletesen képesek hűteni az otthoni levegőt.  A megfelelő beltéri hőmérséklet beállításához érdemes azonban néhány olyan szempontot is megvizsgálni, amelyek nemcsak a hosszú távú komfortérzetünk biztosításához, de az energiaszámlák csökkentéséhez is hozzájárulhatnak. 

1. Ellenőrizzük a levegőáramlást

Az ideális otthoni hőmérséklet megtervezését érdemes a nyílászárók hatékonyságának felmérésével kezdeni. A nyílászárók ma már többnyire megfelelően záródnak, és kellően energiahatékonyak – mégis érdemes körülnézni a lakásban, hogy a klíma működése közben a lehűlő levegőnek sehol se legyen lehetősége „megszökni”. Érdemes azt is végiggondolni, hogy otthonunk minden fontos pontját megfelelően eléri-e a légkondicionáló készülék. 

2. Állítsuk be az ideális beltéri hőmérsékletet

Otthonunk hűtésekor érdemes olyan hőfokot megadni a légkondicionálónál, melyet már komfortosnak érzünk, ellenben figyeljünk, hogy ne legyen túlzottan nagy az eltérés a külső hőmérséklethez képest. A lehetőleg minél kisebb eltérés a beltéri és a kültéri hőmérséklet között, valamint a lassan, fokozatosan szabályozott hűtés az emberi szervezet számára is kedvezőbb, és a pénztárcánk is megköszöni a költséghatékonyabb klímahasználatot. 

3. Nem mindegy, hogy szellőztetünk

A megfelelő nyílászárók mellett elegendő lehet a napi egyszeri vagy kétszeri intenzív szellőztetés. Amennyiben nem tartózkodunk a helyiségben, érdemes a szokásosnál kissé melegebbre állítani a hőmérsékletet, majd hazaérve néhány fokkal csökkenteni azt. Mielőtt ezt megtennénk, alaposan szellőztessünk ki, hogy a friss, oxigéndús levegőt szabályozhassuk, és ne később, a hűtési folyamat ellen dolgozva kelljen levegőztetnünk.

4. Tartsuk karban a berendezést

Ügyeljünk arra, hogy a szellőztető nyílásokat ne takarjuk el (pl. bútorokkal, függönnyel) és lehetőség szerint a megjelölt időközönként rendszeresen tisztítsuk légkondicionáló berendezésünket, akár szakember segítségével. A nem megfelelően karbantartott, eltömődött készülék visszajuttatja a port és más részecskéket a lakótérbe, a hatékonyságcsökkenés miatt pedig többlet áramot is fogyaszt. 

+1 Támogassuk minőségi vakolatválasztással a hőmérsékletet

Az optimális, kiegyensúlyozott páratartalom és a megfelelő léghőmérséklet eléréséhez hosszú távon azzal is hozzájárulhatunk, ha olyan vakolatokat és gletteket használunk, amelyek segítenek a beltéri klíma szabályozásában. A Baumit Klíma vakolatok kötőanyaga a mész, a legtisztább építőipari alapanyag. A meszes vakolatok azért nagyon előnyösek, mert a hagyományos vakolatokhoz képest jóval több párát tudnak felvenni, illetve tárolni – majd kisebb páratartalom esetén (pl. klíma használatakor) ugyanezt a páramennyiséget a belső térbe visszajuttatni. A páraszabályozó hatás nemcsak a kiegyensúlyozott beltéri klímát támogatja, de a penészedés esélyét is minimalizálja. Érdemes tehát a falakra nemcsak térelválasztóként, hanem kellemes közérzetünk egyik kulcsaként tekinteni.