Magyarország

Homlokzati alapozók

Tartósan szép homlokzat

A vakolat alapozókról

Mivel ugyanarra az alapfelületre többféle vakolatot is felhordhatunk – és ugyanaz a vakolati réteg többféle alapfelületre is kerülhet, ezért az esetek legnagyobb részében szükség van az alapfelület előkészítésére. Az alapozók feladata, hogy az alapfelület és a ráhordott vakolat között egyenletes nedvszívást és egyenletes tapadást biztosítson. Ez azért különösen fontos, mert ennek hiányában a vakolatréteg kötése, szilárdulása és száradása egyenetlen lesz, ami foltosodáshoz és repedésekhez vezethet.

Az alapozók csomagolásán mindig feltüntetésre kerül, hogy milyen alapfelületekre, milyen vakolathoz alkalmazhatók. Legtöbbször színtelen vagy jellegtelen színű, feldolgozásra kész sűrű folyadékok, melyeket ecsettel vagy hengerrel kell felhordani. Az alapozóknak – a vakolattal megegyező – színezése lehetséges, de nem szükséges. Az előírásoknak megfelelően felhordott vakolat ugyanis tökéletesen fed, az alapozó nem látszik ki alóla – sőt: az alapozó eltérő színe egyfajta kontroll is lehet a kivitelezés során, hiszen ameddig valahol is kilátszik az alapozott felület, addig nem tökéletes a színezés.

A speciális alapozók egy része (pl. Baumit PremiumPrimer) az extrémebb feldolgozási körülmények esetén is az átlagosnál jobb fedést biztosít, a Baumit FillPrimer kisebb (0,5 mm-nél keskenyebb) repedések áthidalására is alkalmas. A Baumit MultiPrimer egy mélyalapozó, mely az alapfelületbe mélyen beszívódva biztosít ideális kapcsolatot a ráhordott vakolattal.


Baumit hőszigetelő rendszer elemei

A legfontosabb betartandó szabály: minden esetben teljes hőszigetelő rendszert válasszunk! Csak az ugyanazon gyártótól származó elemekből felépített rendszer esetében lesz garantált a minősítésekben megadott műszaki teljesítmény, és kizárólag ebben az esetben számíthatunk a gyártó rendszergaranciájára. Az ötletszerűen összeválogatott elemekből készült hőszigetelés csak nevében „rendszer”, így tulajdonosuk hamarosan csalódni fog bennük.

Bővebben a hőszigetelő rendszerekről itt tájékozódhat.

1. SZÍNES VÉKONYVAKOLAT
Befejező réteg, amely hozzájárul a rendszer időjárással szembeni védelméhez, és díszítő szerepe is van.
A Baumit vékonyvakolatai a Baumit Life több, mint 1000 színében elérhetőek.

2. ALAPOZÓ
Festékszerűen felhordható réteg, amely az alaprétegre vihető fel és a fedőréteg alkalmazásának előkészítését szolgálja.

3. RAGASZTÓTAPASZ
A hőszigetelő lemez fal alapfelületre történő ragasztásához használt termék. Száraz, por alakú, gyárilag előkevert ragasztótapasz, amelyhez csak előírt mennyiségű vizet kell hozzáadni.

4. ERŐSÍTŐ HÁLÓ
Lúgálló, üvegszövet háló erősítés, melyet a tapaszrétegbe ágyaznak be, hogy javítsák a mechanikai szilárdságát.

5. HŐSZIGETELŐ LEMEZ
Előregyártott, jó hőszigetelési tulajdonsággal rendelkező hőszigetelő lemez, mely lehet kőzetgyapot és polisztirol alapanyagú. Polisztirol lap esetén beszélhetünk a kiváló páraáteresztő képességű teljes keresztmetszetében perforált open lapról, vagy a különlegesen jó hőszigetelő tulajdonsággal bíró szürke színű grafitos lemezről.

6. RÖGZÍTÉS
Dübelek vagy speciális rögzítő elemek, amelyek segítik a rendszert a ragasztás mellett az alapszerkezethez rögzíteni.

+ KIEGÉSZÍTŐ ELEMEK
Lezárások, illesztések, dilatációk, és felületi anyagváltások kialakításához (profilok, sarokvédő sínek stb.).

Baumit alapozók

Baumit PremiumPrimer

prémium alapozó

Emelt minőségű, kiváló fedőképességű, feldolgozásra kész alapozó, amely ajánlott nedvszívás-kiegyenlítő és tapadás-elősegítő rétegként bármely Baumit vékonyvakolat alá. Kifejezetten javasolt a Baumit PuraTop, StarTop és openTop vakolatok alapozójaként. A termék elérhető 20 kg-os és 5 kg-os vödrös kiszerelésben.

Baumit FillPrimer

repedésáthidaló alapozó

Feldolgozásra kész, repedésáthidaló, szálerősítéses, univerzálisan alkalmazható alapozó kül- és beltérben. A 0,5 mm-nél kisebb repedések áthidalására és takarására alkalmas.

Baumit MultiPrimer

mélyalapozó

Páraáteresztő alapozó ásványi alapfelületek szilárdítására, szerves kötőanyagú vékonyvakolatok és festékek felhordása előtt. Szilikát befejező rétegek előtt nem alkalmazható. Gipsz kötőanyagú vakolatokra is alkalmazható.

Tekintse meg kapcsolódó videóinkat!