Magyarország

Hogyan veszik fel a harcot a zöld homlokzatok a városi hőszigetekkel?


A zöld homlokzatok, más néven „függőleges” kertek vagy „élő” falak, ígéretes megoldásnak tűnnek a városi hőszigetek és a légszennyezettség egyre fokozódó problémájára. A városi hőszigetek kifejezés azt a tapasztalatot hivatott jelölni, miszerint nyaranta, a sűrűn beépített városi környezetben magasabb a hőmérséklet a vidéki településekhez képest - a hőelnyelő és hőtároló anyagok nagy koncentrációja miatt. Ez a jelenség nemcsak a városlakók számára lehet kifejezetten kellemetlen, hanem kimondottan káros is, hiszen hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A zöld (azaz növényekkel betelepített) homlokzatok megoldást nyújtanak erre a problémára, hiszen a hő egy részét elnyelik és oxigént termelnek - ami hűsítő hatást fejt ki a homlokzat környezetében. Ezen túlmenően természetes légszűrőként működnek azáltal, hogy elnyelik a szennyező anyagokat és csökkentik a levegőben lévő részecskék koncentrációját. A zöld homlokzatok különféle típusú növényekből állhatnak, amelyek mindegyike más-más előnyöket kínál. Bizonyos növényekről azt találták, hogy felszívják a káros vegyszereket, - például a formaldehidet és a benzolt -, míg másoknak magas a párologtatási sebessége, ami segít lehűteni a környező levegőt.

2023-ban indul az „élő” falak kutatás

A wopfingi Viva Parkban, - ahol évek óta folyik az építőanyagok egészségre és komfortérzetre gyakorolt hatásának vizsgálata - 2023-ban indul az a kutatási projekt, melynek célja, hogy részletesen megvizsgálják azt, hogy a zöld homlokzatok milyen szempontból és hogyan változtatják meg az épületeknek ezeket a paramétereit. Az első eredmények 2024 őszén várhatóak.

A zöld homlokzatoknak („élő” falaknak, vagy más néven „függőleges” kerteknek) számos pozitív hatásuk van, többek között:

  •  Jobb levegőminőség: A növények természetes légtisztítóként működnek, eltávolítják a szennyező anyagokat és oxigént termelnek.

  • Megnő az ingatlan értéke: A jól karbantartott zöld homlokzat növelheti az ingatlan esztétikai- és piaci értékét.

  • Energiamegtakarítás: A növények árnyékolnak és hőszigetelnek, ami csökkentheti a fűtési és hűtési igényt, így energiamegtakarítást eredményez.

  • Csökkentett zajszint: Az „élő falak” hanggátként működhetnek, csökkentve a környezet zajszintjét.

  • Mentális egészség: Tanulmányok kimutatták, hogy a növények és a zöld felületek pozitív hatással lehetnek a mentális állapotunkra, csökkentik a stresszt és javítják a hangulatunkat.

Javasolt hőszigetelési rétegrend a VIVA kutatócsoport által