Magyarország

Baumit Ház épült a Balaton mellett


2019 tavaszán döntött úgy Péter és családja, hogy megvalósítják életük álmát: családi házat építenek a Balaton partján. A gondolatokat gyorsan követték a tettek. Megszületett Péterék leendő otthonának tervrajza, a látványtervekkel együtt. Az építés egy évét mi is végig követtük, így most induló Blog sorozatunkban Önök is megnézhetik, hogy formálódott hónapról hónapra a Balaton-parti álomház!

Az álomház Baumittal épül

A család a tervező és a kivitelezők javaslatára úgy döntött, hogy a Baumit termékeinek felhasználásával építik meg új otthonukat. Így került Baumit falazóhabarcs, hőszigetelő rendszer, külső és belső vakolat, ragasztóanyagok és glettelés az épülő házra, de ne szaladjunk ennyire előre. Induljunk az alapoktól!

Falakat az alapokra!

Az alapok elkészülte után megkezdődtek a falazási munkák az új családi háznál. Egy fal szilárdságának fontos összetevője a téglákat összekötő szövet. A hagyományos falazóhabarcsok (vagy az újabban alkalmazott ragasztók)  nélkül a falnak látszó téglarakás nem alkot egységet, nem nyújt stabilitást. A falat alkotó elemek között nincs kapcsolat. Kapcsolat nélkül viszont falazat sincs! Ezt az elengedhetetlen kapcsolatot, azaz az egyenletes teherelosztást és a stabil falazatot biztosítja a Baumit falazóhabarcs. A kivitelező javaslatára Péterék hagyományos falazóhabarcsot választottak.

Falazás a Baumit MauerMörtel 30 falazóhabarcs használatával

Péterék új otthona gőzerővel épül a Balaton partján. Filmünkből Önök is megtudhatják, hogy a kivitelező miért javasolta a hagyományos falazóhabarcsot?

A Baumit falazóhabarcsait hosszú évek óta megelégedéssel használják az építőipari szakemberek. Péter is pont emiatt döntött úgy, hogy a hagyományos módszerrel készítteti el a balatoni ház falazatait.
A falazóhabarcs egy jól bevált, kipróbált építési kötőanyag, azonban a gyártók utasításait itt is be kell tartanunk.

Mire figyeljünk a falazóhabarcs használatakor?

A Baumit MauerMörtel falazóhabarcsok kézzel és géppel is keverhetők. Fontos azonban, hogy mindig egész zsákot vagy zsákokat keverjünk egyszerre! Nagy melegben célszerű a falazóelemeket előnedvesíteni.

A Baumit szakemberei laboratóriumi körülmények között tesztelték ezeket a habarcsokat is, így megállapítva a szükséges keverési arányt, felhasználási időt. Figyeljünk ezekre és mindig tartsuk be! MauerMörtel falazóhabarcsok keveréséhez minden esetben zsákonként 6-8 liter víz szükséges, keverési idejük kb. 2-3 perc.

Jó tudni!

  • Fontos, hogy a habarcsozandó felület, az anyag és a levegő hőmérséklete +5 °C-nál magasabb legyen a bedolgozás és a kötés ideje alatt.

  • Csak tiszta – pl. vezetékes – vizet használjunk!

  • A kész habarcs feldolgozhatósági ideje időjárástól függően 1–2 óra.

Ha elhatároztuk, hogy hagyományos falazóhabarcsot használunk családi házunk felépítésénél, azt is el kell döntenünk, milyen nyomószilárdságú terméket alkalmazzunk. Ehhez tudnunk kell, hogy a falazat milyen terhelést fog kapni.

A Baumit MauerMörtel falazóhabarcsok 30-as, 50-es és 100-as változatban is elérhetőek, melyek közül a falak terhelése szempontjából érdemes kiválasztani a megfelelőt.

Miért jó, ha a Baumit gyárilag előkevert falazóhabarcs mellett döntünk?

A Baumit gyárilag előkevert falazóhabarcsok előnye, hogy alkalmazásukkal az építkezésen időt és helyet lehet megtakarítani. Ugyanakkor Péter számára az is fontos volt, hogy a hagyományos falazóhabarcs az idők folyamán már sokszor bizonyított, rengeteg ház épült fel ezzel a technológiával.

Bővebben a Baumit falazóhabarcsokról: https://baumit.hu/guides/falazatok

Figyeljék a Baumit Blog oldalát és keressék a „#baumitbalaton” hashtag-et, melyre kattintva visszanézhetik majd a témához tartozó összes bejegyzést.