Magyarország

A legmesésebb passzívház: a Meséskert Tagóvoda


A budapesti Meséskert Tagóvoda Magyarország legnagyobb passzívházként funkcionáló közintézménye, amelynek energiahatékonyságáról a háromrétegű nyílászáró, a 25 cm-es szigetelés és levegőkeringtető rendszer gondoskodik. Az épület tetőteraszán mintegy ötödik homlokzatként egy játszóteret alakítottak ki, a kicsik testi és lelki jóllétét pedig egy szabadtéri színpad, két tornaterem, egy sószoba, valamint egy pollen- és elektroszmogszűrő berendezés is szolgálja.

Európai szinten is egyedülálló csúcstechnológia


A 13. kerületi Meséskert Tagóvoda méreteiben és technológiáját tekintve is egyedülálló: az angyalföldi óvoda 16 csoportot működtet és mintegy 400 gyermek befogadására alkalmas.

A Meséskert Tagóvoda mintája az ugyancsak az önkormányzat által épített 100 lakásos passzívház volt. Az épület energiahatékonyságáról a kompakt tömegformálás, a hőhídmentes kialakítás, az optimális tájolás, a megfelelő hővisszanyerős szellőzés és a korszerű gépészeti rendszer gondoskodik. A nyílászárók háromrétegű, hő- és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így a hőveszteség rendkívül kicsi. A belső levegő közel állandó hőmérsékletét a 25 cm-es, a tetőn és a padlón 35-40 cm-es hőszigetelés is biztosítja.

Passzívházról lévén szó, a Meséskert Tagóvodának a szennyvízen kívül más károsanyag-kibocsátása sincsen, az óvoda rendszerének köszönhetően pedig az intézmény működtetéséhez szükséges energiaigény huszadrésze annak, mint amennyi egy hasonló nagyságú, hagyományos kialakítású intézmény üzemeltetéséhez szükséges.


Egy épület a mesés óvodai évek szolgálatában


Az óvoda tetőteraszának kialakítása egészen egyedülálló: a tetőterasz tulajdonképpen egy ötödik homlokzatként működik, ahol a modern burkolatokon egy nagy tetőtéri játszótér, benne tematikus mászófalak, geometriai alakzatok, egyensúlyérzéket fejlesztő gerendák és drótkötélpályák állnak a gyermekek rendelkezésére.

A terasztető árnyékot ad és véd a túlzott nyári felmelegedéstől, a tetőnek köszönhetően még az esős időben is lehetőség nyílik a foglalkozások megtartására. A tetőkertben a játszótér mellett egy színpad is helyet kapott – itt lehetőség nyílik az óvoda saját programjainak és a közös családi rendezvények megtartására is.

Az óvoda belső öltöző és közlekedő tereit a gyermekek kirakós játékait idéző kör, háromszög és négyszög felülvilágítók teszik világossá – ezek ráadásul függőleges irányban kapcsolatot teremtenek a tetőterasszal is.

A Meséskert Óvoda kialakításakor nemcsak a gyermekek testi és szellemi fejlődésére, de a kicsik egészségére is nagy hangsúlyt fektettek, így az épületben az állandóan friss, szűrt levegő pollen- és allergiamentességet biztosít. A folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, valamint csökkenti a párakicsapódás és a penészesedés veszélyét is. Az óvoda épületében az állandó légcsere miatt nem szükséges szellőztetni, egyes helyiségekben azonban van nyitható nyílászáró. A szűrt levegő megakadályozza az allergiát okozó pollenek bejutását és a megbetegedésért felelős, cseppfertőzéssel is terjedő vírusok és baktériumok terjedését. Talán nem véletlen, hogy a Meséskert Tagóvodában – a koronavírusjárvány előtti időket figyelembe véve – 10%-kal kevesebb időt töltenek a gyermekek az óvodától távol, mint más intézményekben. Az óvodában ugyanakkor az Európai Unió ajánlásait figyelembevéve a földszinti négy csoportszobában elektroszmog elleni védőrendszert építettek be.

A gyermekek egészségéről és fejlődéséről mindezeken túl két tornaterem és egy sószoba is gondoskodik, amelyet minden csoport heti rendszerességgel látogat.



Díjazott építész: Archikon Kft.
Kivitelező: FK Raszter Építő Zrt.
Beruházó: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat


Év Homlokzata 2018 – Díjazottak

Termék
a kosárban!