Magyarország

30 éves a Baumit Magyarország
star_border

30 éves a Baumit Magyarországon

A Baumit – a márkanév 1988-as megalkotása óta – folyamatosan fejleszti termékeit, melynek köszönhetően Nyugat-, Közép-, Kelet- és Dél-Európában több mint 30 országban van jelen, és a legjelentősebb és legismertebb építőipari márkák közé tartozik.

A Baumit Kft. 2020-ban ünnepli alapításának 30 éves évfordulóját. Magyarországon a vállalat négy gyárat üzemeltet: Alsózsolcán, Dorogon (cégközpont), Pásztón és Visontán.

A Baumit tradicionális termékeinek (falazóhabarcsok, vakolatok, esztrichek, hőszigetelő rendszerek) gyártása és forgalmazása mellett az utóbbi évtizedben Magyarországon az épület felújítások és a különleges homlokzatképzések egyik legismertebb szakértőjévé vált.

A Baumit vállalat a piaci igényekhez igazodva, az épületfelújításokhoz használt minőségi anyagok gyártására koncentrál, továbbá folyamatosan fejleszti és bővíti termékkörét (például kül- és beltéri glettek, Baumacol hidegburkolati ragasztási rendszerek). A Baumit homlokzati vakolatainak páratlanul széles színválasztéka, a Baumit Life, nem ismer határokat! A speciális gyártási technológia lehetővé tette, hogy a Baumit Life kínálatában szereplő mind a több, mint 1000 szín felhordható homlokzati hőszigetelő rendszerekre.

A Baumit arra törekszik, hogy termékei az ország teljes területén minél több kereskedő partner kínálatában elérhetőek legyenek. A vállalat a belső és a külső minőség-ellenőrzés révén a legmagasabb követelményeket támasztja saját működésével és termékeinek minőségével szemben. A Baumit Kft. minőségbiztosítási rendszere az ISO 9001 szerint minősített.

A Baumit támogatja az Év Homlokzata pályázatot, mely egyrészt építészek, másrészt kivitelezők részére kerül kiírásra. A pályázatra évről-évre egyre több színvonalas pályamű érkezik, bemutatva a felületképzésekben rejlő kimagasló lehetőségeket. További információ: www.evhomlokzata.hu.


A Baumit története

Kövesse végig a nemzetközi és magyar Baumit történetét, legérdekesebb mérföldköveit az alábbi idővonalon!


2020

A Baumit Kft. éves árbevétele 2019-ben meghaladta a 28 milliárd Ft-ot.

2020

A Baumit több mint 1 millió forint értékű berendezéssel támogatta a Vaszary Kolos Kórház dorogi röntgen szakrendelését.

2019

Baumit iskolai mosdófelújítás Dorogon, Két új mosdó valósul meg a Zsigmondy Vilmos Gimnáziumban.

2018

A világcsúcstartó, Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszó, Milkák Kristóf támogatása.

2018

Kilencedik alkalommal osztották ki az Év Homlokzata díjakat a Várkert Bazárban.

2018

Hosszú távú stratégiája keretében a Baumit Kft. a dorogi telephelyét tovább fejleszti, melynek része a vakolatgyár nagyszabású bővítése.

2018

A Baumit Kft. éves árbevétele 2017-ben meghaladta a 20 milliárd Ft-ot.

2017

Új tartalommal bővült – Európa egyik legszélesebb vakolat és homlokzatfesték színpalettáját bemutató – Baumit Life aloldalak a weboldalon.

2017

A Schmid Industrie Holding 2017-ben megvásárolta a Baumit márka tulajdonrészét a társalapító Wietersdorfertől, így a Baumit működése 27 országban folytatódik.

2017

Ebben az évben is folytatódott a templom felújítások és a dolgozói önkéntes munkák sora: az Esztergomi szegényházi kápolna belső felújításához adományozott a Baumit termékeket, a Veszprém melletti Gyulafirátót református templomának belső felújításhoz szükséges valamennyi anyagot térítésmentesen biztosította, valamint egy újabb mosdó szépült meg a dorogi Eötvös Általános Iskolában.

2016

A Baumit, mint környezete és a társadalom iránt érzékeny vállalat, ebben az évben támogatást nyújtott a lábatlani református templom tornyának felújításához, valamint a balatoncsicsói Nivegy-ház belső felújításához Sanova felújító rendszerrel. Valamint dolgozói önkéntesség keretében a dorogi Eötvös Általános Iskola egyik mosdója újult meg.

2016

Nyolcadik alkalommal osztották ki az Év Homlokzata díjakat a Várkert Bazárban.

2015


A 110 éves dorogi mészkőbányászat jubileumi évében, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) kezdeményezésére a Baumit Kft. az egy évvel korábban kiírt sikeres pályázat eredményeképpen megépítette a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet. A mű számos magyar bányavállalat kőadományának felhasználásával készült el, így szimbolizálva az egész nemzet kőbányászatát, az ágazat ezeréves múltját és tiszteleg a kőbányászatban dolgozók előtt.

2015


A bányásznapi ünnepségek keretében a Baumit dorogi telephelye adott otthont a Bányász Szakestnek, ahol Illy Gábor ügyvezetőt tiszteletbeli bányásszá avatták.

2014

A Baumit dolgozói önkéntes munkájukkal és a vállalat segítségével felújították a dorogi Zrínyi Ilona óvoda mosdóját.

2014

A dorogi mészkőbánya tulajdonosa, a Baumit Kft. a város önkormányzatával együttműködve pályázatot írt ki egy kőbányászati emlékmű tervezésére, a 110 éves dorogi kőbányászat emlékére. A pályázat első helyezettje Maurer-Klimes Attila terve volt. Az emlékhely mindenki által látogatható helyen, a Baumit bányája és központja előtti területen kerül átadásra 2015-ben.

2014

A Baumit International meghirdette Life Challenge 66 nemzetközi pályázatát, melyen 6 kategóriában építészeknek osztanak díjakat.

2014

Idén is megrendezésre került az építészek és kivitelezők elismerésére meghirdetett Év Homlokzata pályázat. Az ünnepélyes díjátadásra a budapesti Kongresszusi Központban került sor.

2014

A Baumit Nanopor vakolat továbbfejlesztése fotokatalitikus öntisztuló hatással.

2013

A Baumit társadalmi felelősség vállalásának részeként 2013-ban a Szent János-kúti kápolna felújítását támogatta termékekkel, rákdiagnosztikai eszközt adományozott az esztergomi Vaszary Lajos kórháznak, valamint támogatta Esztergom és Tát települések árvízi helyreállítási munkálatait.

2013

Megalakult a francia Baumit vállalat (Chelles/Párizs).

2012

Immáron 6. alkalommal került kihirdetésre az Év Homlokzata pályázat, melynek célja, hogy elismerje az értéket alkotó építészeket és kivitelezőket.

2012

Megjelent a piacon a Baumit CreativTop modellező vékonyvakolat, mely korlátlan tervezési lehetőséget és egyedi textúrákat kínál.

2011

Bevezetésre került a Baumit Fino termékcsaládja, mely egyre népszerűbb a felújításokhoz használt beltéri glettanyagok körében.

2011

Ebben az évben is újabb mentős támogatás a Baumittól. A kezdeményezés részeként támogatást kapott a dorogi, pásztói, miskolci és a gyöngyösi mentőállomás eszközállomány vásárlásra. A pásztói, gyöngyösi, csillaghegyi, aszódi és debreceni mentőállomások épületeinek felújításához is hozzájárult a Baumit.

2011

A Baumit elsők között csatlakozott a 2011-ben kiírt Várépítő pályázathoz, ahol gyermekintézmények és műemlékek felújítását támogatta. Valamint a NagyCsaládiHáz elnevezésű pályázatot is szponzorálta több építőipari céggel közös kezdeményezésben.

2011

A Baumit kifejlesztette Európa egyik legszélesebb vakolatszín választékát, a Baumit Life-ot, mely 888 színt kínál.

2011


100 éves évfordulójához érkezett el a Baumit wopfingi ipartelepe Ausztriában.

2010

A Millenárison várta a Baumit az Év Homlokzata gálára azokat az építészeket és kivitelezőket, akik épületeikkel neveztek a pályázatra.

2010

A Baumit és a Tondach kezdeményezésére jött létre az Építőipari Szolidaritási Platform, melynek célja a vörösiszap katasztrófa áldozatainak megsegítése. A szakma összefogásaként több milliárd forint értékű termékkel sikerült támogatni az újjáépítést.

2010

Több millió forintos támogatást adott a Baumit a telephelyeket ellátó mentőállomásoknak és a légimentő szolgálatnak Dorog, Gyöngyös, Pásztó és Miskolc részére, mentési eszközök vásárlására.

2010

Elkezdődött a Baumit Baumacol hidegburkolási termékek gyártása és forgalmazása. Az évek alatt a ragasztók kibővültek a specialista termékekkel, így ma már minőségi hidegburkolási rendszerként van jelen a piacon.

2009

Többek között a Baumit Kft. kezdeményezésére, új tagok belépésével reaktiválják a 2003-ban alakult Magyar Építőkémia- és Vakolatszövetséget, mely egy hiánypótló szakmai szervezet a homlokzati hőszigetelések, a hidegburkolatok és az ipari padlók területén.

2009

Elindult a Baumit Panel Programja, ami az induló, államilag támogatott panelfelújításokhoz kívánt szakmai segítséget nyújtani.

2008

A Baumit 2008 novembere óta működő visontai gyára a Mátrai Hőerőműhöz kapcsolódó ipari parkban található, ahol egy speciális gipsz kötőanyag előállítása folyik, mely számos termék alapanyagként szolgál (pl. Nivello Quattro, Alpha 2000).

2008

Az év nyarán tartotta Schmid Industrie Holding nagyszabású búcsúztató partyját, ahol Friedrich Schmid-nek köszönték meg az áldozatos sokévi munkáját. A konszern irányítását Robert Schmid - az alapító Alois Schmid unokája, Friedrich Schmid fia - vette át.

2008

Negyedik alkalommal került kihirdetésre az Év Homlokzata pályázat, mellyen a Baumit a legszebb homlokzati kialakításokat tervező és kivitelező pályázókat díjazza.

2008

A Baumit támogatási megállapodást írt alá Kovács Katalin, olimpiai-, világ- és Európa-bajnok kajakozóval. Hajrá Kati, drukkolunk!

2008

Az év elejétől Illy Gábort nevezték ki a Baumit Kft. ügyvezetőjének.

2007

Bevezetésre kerültek a Baumit Természetes Lakóklíma termékei, melyek természetes alapanyagokat kínálnak az egészséges és kellemes beltéri klímához.

2006

A Baumit kifejlesztette a prémium minőségű, természetes módon öntisztuló, jó páraáteresztő tulajdonságokkal bíró NanoporTop vakolatot.

2005

A Baumit bevezette a homlokzatképzés legújabb generációjaként a Baumit StarTrack ragasztótárcsát, mely ötvözi a magas minőséget a legújabb technológiával.

2004

Alsózsolcán nyitotta meg újabb vakolatgyárát a Baumit. A magyar piac mellett innen látja el termékeivel Szlovákia keleti területeit is.

2003

A Baumit meghirdette az első Év Homlokzata pályázatot. A pályázat célja az, hogy új és felújított épületek esetében értékelje a mai magyar építészet értékteremtő házait, a homlokzatok kialakítását, illetve elismerje azokat az építészeket és kivitelezőket, akik ezeket létrehozták.

2003

A Schmid Industrie Holdings 100%-os tulajdonosa lett a németországi Bad Hindelangban működő Bayosan cégnek.

2002

Európa legnagyobb nedvesvakolat gyárának üzembe helyezésére kerül sor Wopfingban.

1999

A Baumit kifejlesztette páraáteresztő hőszigetelő rendszerét, a Baumit open® klímahomlokzatot.

1997

Az év májusában a Baumit az LB Knauf-fal közösen úttörő módon kidolgozta és írott formába öntötte a szárazhabarcsokra vonatkozó irányelveket, melynek alapját a hazai és az osztrák szabványok képezték.

1997

Pásztón 1997-ben épült fel a Baumit nedveskeverő üzeme. Jelenleg feldolgozásra kész, vödrös kiszerelésű színes vakolat, valamint feldolgozásra kész glettanyag előállítása történik itt.

1997

A dorogi mészkőbánya 1905-ben nyílt meg és 1997-ben került a Baumit tulajdonába.

1997

Üzembe helyezik a dorogi szárazvakolat-gyárat.

1997

A magyarországi Baumit ügyvezetőjének Georg Bursikot nevezték ki.

1997

Megalakult a Baumit német vállalata Coswigban.

1996

Megkezdődik a dorogi telephelyen a szárazvakolat-gyár építése.

1995

A Baumit Kft. megvásárolja a Dorogi Mészmű Kft.-t.

1994

Megalakult a Baumit romániai vállalata Bukarestben, illetve a szlovákiai leányvállalat Pozsonyban.

1993

A Steirischen Montanwerke megvásárlásával már Ausztria minden régiójában gyártottak Baumit termékeket.

1992

Megalakult a Baumit cseh vállalata.

1991

A hazai Baumit vállalat neve Baumit Kft.-re változik.

1990

A Schmid Industrie Holding (SIH) holding Magyarországon alakította meg első leányvállalatát, a Baumit Kft.-t - akkor még Wopfinger Spezi néven.

1989

Bad Ischlben megalakult a Baumit Baustoffe GmbH a w&p Baustoffe és a Wopfinger 50-50%-os részesedésével.

1988

A Schmid Industrieholding és a Wietersdorfer Gruppe együttműködésének eredményeképpen minőségi termékek forgalmazása indul el Baumit márkanéven.

1980

Friedrich Schmid felavatta a Wopfinger Cementüzemet.

1979

Hőszigetelő rendszer bevezetése.

1972

A vödrös vékonyvakolat kifejlesztése.

1970

Megkezdődött a szárazhabarcs-gyártás.

1969

A mindössze 26 éves Friedrich Schmid átvette a Wopfinger Stein- und Kalkwerke vezetését.

1963

Az első Maerz háromaknás mészégető kemence üzembe állítása.

1939

Alois Schmid felvásárolta versenytársát a Wopfinger Stein und Kalkwerk céget.

1920

Az első mechanikus kőtörő szerkezet üzembe helyezése. Előtte ezt kézi erővel végezték.

1911

A Wopfiger Stein und Kalkwerke vállalat cégbejegyzése. A vállalkozás két mészégető kemencéből és egy irodaépületből állt.

1810

Európa egyik jelentős építőipari márkájának története 1810-ben egy mészégető kemencével kezdődött.

Termék
a kosárban!