Magyarország

Baumit Tudástár – Természetes lakóklíma | Baumit.hu
star_border

Természetes lakóklíma fontossága

Minden ember szeretné otthon jól érezni magát, egy olyan biztonságos környezetben, ahol pihenhet és feltöltődhet. Azonban csak az egészséges dolgok tesznek jót a testünknek és a lelkünknek. Otthonunknak is hozzá kell járulnia mind a fizikai mind a szellemi egészségünkhöz és nem pedig veszélyeztni azokat.

A modern ember idejének akár 90%-át is beltérben tölti. A beltéri levegő minősége ezért kulcsfontosságú a jólétünk, az egészségünk és az életminőségünk szempontjából. A levegő hőmérséklete, a helyiség hőmérséklete, a légáramlás és a páratartalom jelentősen befolyásolja a beltéri klímát.

Olvasson a természetes lakóklímát befolyásoló tényezőkről, valamint azokról a lehetőségekről és termékekről, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak lakóklíma javításához.

„Az a célunk, hogy az emberek igazán jól érezzék magukat az otthonaikban.

Termékeink fejlesztésekor alapul vesszük a Viva Park kutatási eredményeit.

- Mag. Robert Schmid, a Viva Kutatópark alapítója

Tényezők, melyek hatással vannak a beltéri klímára

Fizikai tényezők:

A páratartalom és a hőmérséklet erős ingadozása, a levegőben lévő ionok túlságosan alacsony mértéke, a légáramlás és a finom szennyezőanyag-részecskék megnövekedett mennyisége a légutak károsodásához, a tüdő működésének visszaeséséhez és a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethetnek.

Biológiai tényezők:

Penészgombák, baktériumok, vírusok, paraziták és allergének is lehetnek a levegőben, továbbá allergiás tünetet válthat ki a házi por, a penész spóra, az állati szőrök, az építőanyagok vagy a növények is. Ezek az allergének nyálkahártya- és kötőhártyagyulladást, orrfolyást és allergiás asztmát okozhatnak.

Kémiai tényezők:

Oldószerek, formaldehid, CO2, VOC és füst, mint különböző kellemetlen forrásai lehetnek a bútorok, a padlóburkolatok, a lefolyócsövek vagy a falakon kívüli környezet is. Ezek a körülmények negatív hatással vannak mindennapi jó közérzetünkre és stresszt is okoznak.

A modern épületek sajátosságai

A modern épületeket gyakran már inkább alacsony energiájú vagy passzív házaknak tervezik. Ebből adódóan ezek a házak egyre kisebb légterekkel rendelkeznek, melynek köszönhetően optimális hő védelmet nyújtanak és egyúttal csökkentik a fűtési energia szükségességét. Ez részben megakadályozza a napsugárzás általi felmelegedést a nyár folyamán, természetesen akkor, amikor az ablakok árnyékolásáról optimálisan gondoskodtak.

Az elmúlt évtizedekben a nyár a földrajzi területünkön forróbb lett, amely kellemetlenül túlhevült beltereket eredményezett, melyeket egyszerű szellőzéssel nem lehet lehűteni. A túlmelegedés kritikus fontosságú, különösen akkor, ha az építési megoldás teljes egészében könnyen összeszerelt szerkezetekből áll, anélkül, hogy masszív, tömör építőanyagok is felhasználnálásra kerülnének, amelyek megtartják a hőt.

A hőmérsékletet akkor érezzük kellemesnek, ha a szoba falai és a benne lévő tárgyak, valamint a levegő hőmérséklete átlagosan 21 °C körül van.

Ideális esetben a lakás különböző szobáiban eltérő, de stabil hőmérsékletet tapasztalunk:

23°C

FÜRDŐSZOBA

20°C

NAPPALI SZOBA

18°C

HÁLÓSZOBA

Tudjon meg többet a beltéri Baumit Klíma vakolat rendszerekről.

Termék
a kosárban!