Magyarország

Sanova felújító vakolatrendszerek
star_border

Sanova felújító vakolatrendszerek

A nedves és sóval terhelt falazatok felújításához alkalmazott vakolatrendszerek, melyek magas légpórustartalmuknak köszönhetően elősegítik a falazatban lévő nedvesség elpárolgását, és megkötik a sókat, ezáltal megakadályozzák a felület „sókivirágzását”.

Örökségvédelem

Épített környezetünk, kulturális értekeink védelme mindannyiunk feladata. A közismert mondás szerint a jövő egyik legbiztosabb záloga a múlt tisztelete, ismerete es őrzése. Különösen érvényes ez a történelmi épületállományunkra.

Az épületek valamennyi szerkezetére igaz, hogy élettartamuk véges. Igaz ez a műemlékjellegű- és műemlék épületekre is. Az elöregedett, sokszor több évszázados talajnedvesség elleni szigetelések már nem tudják ellátni feladatukat, ezért a történelmi épületek nagy részének idővel nedvesség jelenik meg a felmenő szerkezeteiben. A jó hír az, hogy erre a problémára is van megoldás! Az épület megtekinthető a Baumit referenciái között: Hotel Glórius, Makó


Sanova felújító vakolatrendszerek

A víz, mint épületkárosító tényező 
A műemléképületek falazatainak egyik leggyakoribb problémája – az elöregedett, vagy nem is létező nedvesség elleni szigetelések miatt – a falazatok folyamatos nedvesedése és az ezzel együtt járó sóterhelés (az un. „salétromosodás”). Korábban gyakori megoldás volt a károsodott homlokzati felületek levakolása jó víz- es légzárású, cementes vakolatokkal. Ez azonban a problémát nem oldja meg, hiszen a falban levő nedvesség – amennyiben nem tud távozni – a falban felfele haladva keres magának utat. Ennek eredménye pedig általában az, hogy a károsodás idővel egyre magasabbra húzódik. Azonban ezeket a károkat – egy bizonyos határig – a megfelelő felújító vakolatok alkalmazásával egyszerűen és tartósan lehet kezelni.

A felújító vakolatok működési elve
A magas légpórustartalmú es kis kapilláris vízfelvételű felújító vakolatok működési elvének lényege, hogy a párolgási zóna a vakolat belsejében (a légpórusokban) alakul ki, ezért a nedvesség a homlokzati felületre mar pára formájában érkezik, a sótartalom pedig a légpórusokban megkötésre kerül. Ezek a vakolati rendszerek a nedvesedés okát tehát nem szüntetik meg, pusztán annak kellemetlen következményeit (a homlokzat nedvesedése, sókivirágzás) kezelik megbízhatóan – akár évtizedeken keresztül. Alkalmazásuk csak bizonyos só- es nedvességtartalomig lehetséges, ezen határ felett már mindenképpen szükség lehet az utólagos vízszigetelés beépítésére is.

Melyik rendszert válasszam?

A falazatokból vett minták vizsgálati eredményének ismeretében – a só- es nedvességterhelés mértékétől függően – többféle lehetséges rétegfelépítés közül kell kiválasztani a megfelelőt. A Baumit ezeket a vizsgálatokat díjmentes szolgáltatásként elvégzi és az alábbi rétegrendek valamelyikét tartalmazó ingyenes felújítási javaslatot ad.


 A Baumit felújító rendszerei

1. Sanova egyrétegű trassz vakolat
2. Sanova felújító vakolatrendszer WTA
3. Sanova felújító vakolatrendszer L/S
4. Homlokzat felújítás MultiWhite-tal
Az épület megtekinthető a Baumit referenciái között: Műemlék jellegű lakóház, Kaposvár


Sanova egyrétegű trassz vakolat

Csekély, közepes és magas nedvességű és sóterheltésű falazatokhoz.

Előnyei:
Géppel is feldolgozható
Nedves és sókkal terhelt falazatokra
Speciálisan a száraz falfelület elérésére
Gépi feldolgozásnál utókeverő nem szükséges
Különösen alkalmas nagy vakolatvastagságok esetén


Az épület megtekinthető a Baumit referenciái között: Református templom, Lábatlan

Sanova felújító vakolatrendszer WTA

Közepes vagy erős nedvességű és sótartalmú falazatokhoz.

Előnyei: 
Egészséges, száraz falak 
Sókivirágzás megszüntetése 
Műemlékek értékmegóvására kifejlesztve


Az épület megtekinthető a Baumit referenciái között: Vasútállomás, Vác


Sanova felújító vakolatrendszer L/S

Kevésbé nedves és csekély sótartalmú falazatokhoz.

Előnyei:
Egészséges, száraz falak
Sókivirágzás megszüntetése
Kiegészítő hőszigetelő hatás


Az épület megtekinthető a Baumit referenciái között: Műemlék jellegű lakóház, Zirc


Homlokzatok felújítása

Többféle felújítási módszer – a felület állapotától függően a Baumit FillPrimer, MultiWhite, és StarContact White termékeivel.

Előnyei: 
Könnyen megvalósítható, tartós megoldás
Több évtizedes tapasztalat, számtalan referencia
Díjmentes szolgáltatások, tanácsadás, laboratóriumi vizsgálatok


Baumit szolgáltatások

Konkrét épületek esetén a falazat só- és nedvességtartalmának meghatározása díjmentes Baumit szolgáltatás. Ennek alapján készítjük el a részletes felújítási javaslatot, a szükséges rétegrendek meghatározásával. Extrém magas nedvesség- vagy sóterhelés esetén elképzelhető, hogy a Baumit Sanova felújító vakolatok használata önmagában már nem oldja meg a problémát, ebben az esetben a falszerkezet utólagos vízszigetelésére mindenképpen szükség van.
 

Termék
a kosárban!