Magyarország

star_border

         
          Műemléki felújítás

  • Tisztán mész kötőanyag
  • Különösen műemlék épületek esetén
  • Kötőanyag és előkevert habarcs egyszerre

A műemléki épületek kiemelten fontos kulturális értékek, – minden nép életében a történelem élő tanúi – ezért különleges figyelmet és törődést igényelnek. A kulturális javak védelme és megőrzése társadalmunk fontos feladata. A műemlékvédelem biztosítja az értékes épületek megőrzését az utókor számára.

Hagyományos építőanyag

A mész az egyik legősibb és legismertebb építőanyag, hiszen az ember évezredek óta használja az építéshez. A történelmi épületek feltárása és vizsgálata sokszorosan bizonyította már, hogy a természetes, hidraulikus mész használata nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a régi épületek ilyen jó minőségben és állapotban maradtak meg, mindenféle különösebb károsodás nélkül.

Baumit Műemléki NHL felújító rendszere

Az NHL kötőanyaggal és az NHL kötőanyagú, gyárilag előkevert habarcsokkal a Baumit egy komplett rendszert kínál a műemléképületek felújításához. Ideális megoldást jelentenek a cement alkalmazása nélkül készült régi falazatok és vakolatok korhű javításához és újjáépítéséhez.

NHL - Natural Hydraulic Lime, azaz természetes hidraulikus mész kötőanyag


A természetes hidraulikus meszet kb. 10-20% agyagtartalmú mészkőből égetik 900 °C körüli hőmérsékleten. Víz alatt is köt, a hazai építkezéseklegfontosabb kötőanyaga volt a XIX.század közepéig. Az NHL egyesíti a mész előnyeit (a levegőCO₂-tartalmának megkötését és a víz hatására történő kötési folyamatokat) cement alkalmazása nélkül.

         

Történelmi épületek és műemlékek felújítása esetén nagyon sokszor ugyanis az az elvárás, hogy a felújítás és a felújításhoz felhasznált anyagok minél inkább feleljenek  az építés korában járatos  technológiáknak és alapanyagoknak.

Baumit NHL Kézi vakolat rendszerek

A múltban a vakolatok felhordása minden esetben kézi munkával történt. Ezeknek a történelmi vakolatoknak és legfőképp a technológiáknak a „rekonstruálására” ideálisan alkalmazható az NHL Kézi vakolatrendszer. Amennyiben a meglévő történelmi vakolat állapota nem teszi lehetővé a javítást, úgy azt el kell távolítani.
A homlokzaton készülő új vakolat mind struktúrájában, mind anyagösszetételében a korábbi, történelmi vakolati réteg „hű mása” szeretne lenni. Mivel a régi vakolatok a maiaknál jóval durvább szemcsemérettel készültek, ezért az NHL Vakolatrendszer alapvakolata is rusztikusabb, mint a mai, hagyományos gépi vakolatok.Attól függően, hogy a majdani végső felületnek a mai értelemben használt „sima” felületnek, vagy a hagyományos finoman szemcsézett festett felület kialakítása a cél, az előfröcskölésre használt felület előkészítés (NHL Pre), mind a kézi alapvakolat (NHL Manu) után az NHL Multi illetve az NHL SuperFino Glätte simítórétegeket hordjuk fel.
A végső felületképzés a Baumit szilikátbázisú homlokzatfestékeinek valamelyikével történjen (SanovaColor/ SilikatColor/ KlimaColor), de felhordható a SilikatTop vékonyvakolat is.

Baumit NHL Kézi vakolat rendszer foltszerű javítás esetén

A vakolatjavítás különösen érdekes és izgalmas változata, amikor a meglévő vakolat egy része megmenthető, azaz nem kell teljes felületen leverni, csak ott, ahol laza, málló, porló részeket találunk. Azokon a helyeken, ahol a vakolatot a régi alapfelületig le kellett verni, a javítás rétegrendje hasonló az NHL kézi vakolatrendszereknél leírtakhoz. Az NHL Multi azonban nem csak ezeken a részeken, hanem az egész felületen az NHL Manu kézi vakolat tapadóhídjaként is felhordásra kerülhet.
A végső felületképzés ebben az esetben is lehet szilikátbázisú homlokzatfesték vagy vékonyvakolat is.

Tekintse meg kapcsolódó videónkat!