Magyarország

Homlokzatfelújítás – algák és gombák
star_border

Homlokzatfelújítás – algák és gombák

Bár a homlokzat funkcióját nem veszélyeztetik, esztétikai- és egészségügyi szempontból az algás- és gombás felületek nem kívánatosak épületeinken.

Miért alakul ki az algásodás a homlokzaton?

Az algák olyan mikroorganizmusok, amelyeknek szaporodásához fényre, tápanyagra, normál hőmérsékletre valamint magas víz-és páratartalomra van szükség. A homlokzatban levő algák és gombák képződését főként a magas pára- és nedvességtartalom segíti elő hatékonyan.
Az erdős környezet, az északi tájolású homlokzatok, a közelben található sűrű növényzet, vízfolyások vagy tavak mind kockázati tényezők. Ilyen esetekben érdemes olyan felületképző rétegeket választani, amelyek a nedvességre kevésbé érzékenyek.
A homlokzatot – ugyanúgy, mint bármely más épületszerkezetet – rendszeresen karban kell tartani (homlokzat tisztítása, átfestése stb.). De mi a teendő akkor, amikor a homlokzat algákkal és gombákkal szennyezett?

Megoldás 2 lépésben

1. lépés

Riasy na fasáde

Az új festékréteg felhordása előtt a felületet a Baumit FungoFluid felújító oldattal kezelni kell.

2. lépés

Nová fasádna farba

A szükséges várakozási idők letelte után hordjuk fel az új homlokzati festékréteget StarColor-t, mely ideális az algák ellen.

Kivitelezés lépésről-lépésre

1. Mire lesz szükségünk?

Ako odstrániť riasy na fasáde

A szükséges anyagok és szerszámok: Baumit FungoFluid felújító oldat, szóróberendezés, erős sörtéjű kefe, festőhenger vagy festékszóró.
A homlokzaton található laza, málló és porló részeket el kell távolítani.

2. A felhordás

Nanesenie roztoku proti riasam

A Baumit FungoFluid felújító oldatot a homlokzatra szórással, hengerrel vagy ecsettel hordja fel, majd hagyja 12 órán keresztül hatni. Ez egy fontos mozzanat, hiszen a hatóanyagok ennyi idő alatt tudják biztosan semlegesíteni a mikroorganizmusokat, ezáltal megakadályozni, hogy az alga- vagy gomba fertőzés a környezetet illetve a homlokzatot tovább veszélyeztesse.

3. A felület megtisztítása

Odstránenie rias z fasády

Mechanikusan távolítsa el a koszt és a mikroorganizmusokat a felületről, és alaposan tisztítsa meg a homlokzatot kisnyomású vízsugárral.  A hulladékot az előírásoknak megfelelően kell ártalmatlanítani.

4. A termék alkalmazása

Zariasená fasáda

Hagyjuk a homlokzat felületét megszáradni, majd ismételjük meg a Baumit FungoFluid felújító oldat felhordását a szennyeződés mértékétől függően 1-2 alkalommal.

5. A homlokzat festése

Nová fasádna farba

A megtisztított és megfelelően kezelt felületre hordjuk fel az új homlokzatfestéket.  A festékréteg alapozását magával a 10-15%-os arányban higított homlokzatfestékkel végezzük el. A befejező réteget legalább 12 óravárakozási idő után hordjuk fel. Amennyiben két rétegű festésre van szükség, úgy az egyes rétegek között legalább 4 óravárakozási időt tartsunk.

6. A homlokzat festése festékszórógéppel

Striekanie fasádnej farby

A Baumit homlokzatfesték az ún. „airless” festékszóró gépekkel is felhordhatók. Ez a technika lehetővé teszi nagy és egységes megjelenésű felületek készítését rövid idő alatt.

Tekintse meg kisfilmünket a témában!