Magyarország

Várépítő pályázat támogatása

2019-07-18

A Baumit idén is csatlakozott az építő-segítséghez. A Várépítő pályázat 2010 óta az építőipari cégek összefogásának eredményeként a legrégebbi, jelentős összegű támogatás.

A pályázatot az adományozók és adományozottak közt koordináló Build-Communication Kft. írja ki minden évben olyan gyermekintézmények és műemlékek számára, melyek szeretnék felújítani épületeiket, ám szűkös nem teszik lehetővé a kivitelezést. A pályázaton éppúgy indulnak kistelepülések gyermekintézményei, mint komoly múlttal és elismertséggel rendelkező oktatási vagy szociális szervezetek, valamint helyi, megyei vagy akár országos jelentőségű műemlékek fenntartói.

Idén 18 felajánló építőanyag gyártó cég, szövetség és építőiparral foglalkozó média vállalkozás nettó 15 millió forintnyi építőanyagára, valamint több mint másfél millió forintnyi készpénz támogatására 30 intézmény pályázott. Közülük szerte az országban 14 gyermekintézménynek és 3 műemléknek jutott idén támogatás.

Nagyításhoz kérjük, kattintson a képre.

A Baumit a kezdetek óta támogatja a Várépítő pályázatot, és már tucatnyi gyermekintézmény homlokzati felújításához, hőszigeteléséhez, valamint műemlékek renoválásához járult hozzá. Mint minden évben idén is egymillió forintos terméktámogatást ajánlott fel a cég, melyből az alábbi épületek felújításához járult hozzá:

Gyermekkönyvtár, Nagylózs

A Győr-Sopron-Moson megyei Nagylózs 50 éves könyvtárának energetikai felújításához a Baumit hőszigetelő rendszer adományozásával járult hozzá.
A körülbelül ötvenéves épület felújítása a gyermekek számára is tetszetős épület valósulhat meg.

Földi Harmónia Ház, Mezőberény

Fogyatékosok nappali ellátását végzi a Békés megyei Mezőberényben a Fogjunk Össze Közhasznú Egyesület, amely már több felújítást is végzett az épületen az elmúlt években. Ehhez a munkához járult most hozzá a Baumit adományával, a homlokzat felújításához szükséges vakolat biztosításával.

Műemlék lakóház, Nagykölked

A Vas megyei településrész műemlék épületének felújítását a tulajdonos család évek óta nagy szorgalommal végzi, megmentve ezzel az utókornak a helyi népi építészeti értéket képviselő házat. A felújítást már korábban is támogatta a Várépítő pályázaton keresztül a Baumit. Most a második ütemben megújuló melléképület munkálataihoz járul hozzá a cég az aljzatkialakításhoz szükséges esztrich építőanyaggal.


Hajdúház, Hajdúböszörmény

A Hajdú-Bihar megyei város műemléki védelem alatt álló utolsó népi hajdúháza az 1820-as évekből származik, jellegzetesen böszörményi vaskos falakkal és tornáccal népi építészeti és településtörténeti értéket képvisel. A leromlott állapotú ház megmentését a Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület tűzte ki célul. A régi parasztház felújítása során a Baumit a 200 éves falazat külső és belső felújításához járul hozzá speciális Sanova felújító termékeivel. A Hajdúház „nyitott örökségporta”, azaz a népi kultúra megőrzésére szervezett programoknak, kiállításnak ad otthont. 

2019-ben a Várépítő pályázat révén a Baumit ismét olyan társadalmi ügyek mellé állhatott, mint a gyerekek művelődése, a fogyatékkal élő fiatalok integrációja és a népi építészet értékeinek megőrzése az utókor számára.

A Várépítő pályázatról több információt ezen a linken talál.