Magyarország

Újjáélednek hazánk intézményei

A Baumit idén is csatlakozott az építő-segítséghez. A Várépítő pályázat 2010 óta az építőipari cégek összefogásának eredményeként a legrégebbi, jelentős összegű támogatás.

Budapest, 2020. június 26.

Az 1770-es években épült és egykor leégett Bakonysárkányi Római Katolikus Plébánia és a ’60-as években épült Szokolya Községi Börzsöny Gyöngye Óvoda és Bölcsőde nyert forrást a felújításukhoz. A plébánia régi falainak állagmegóvását biztosítja majd a leesett vakolat pótlása és a lábazat újravakolása, a gyermekintézmény esetében pedig a bölcsődei szárny teljes körű felújítására kerül sor a közeljövőben. Mindkét intézmény a 2020-as Várépítő pályázat nyerteseként, a Baumit által felajánlott építőanyagokból kap lehetőséget a megújulásra. A vállalat összesen 1 millió forint értékben ajánlott fel építőipari terméket a pályázaton nyertes intézményeknek.

A Bakonysárkányi Római Katolikus Plébánia ugyan mára renoválásra szorul, de még mindig régi báját idézi. Tervezője ismeretlen, mindössze annyit tudni, hogy építése az 1770-es évekre tehető, ami után nem sokkal leégett. A Komárom-Esztergom megyében épült plébániát 1804 és 1807 között részben lebontották, megnagyobbították és felújították, ekkora nyerte el ma is látható formáját. Felavatását 1807-ben Neiszer József végezete, majd 1954-ben újabb renováláson esett át, mely során felkerültek a mai napig megtekinthető freskók is. A Szent István király titulusú templom műemlékvédelem alatt áll, így indulhatott a Várépítő pályázaton. A műemlék kategória egyik támogatottját a Baumit építőanyaggal segíti, melynek köszönhetően lábazatának újra vakolását és a levert vakolat pótlását végzik el, a régi falak állagának megóvása érdekében.  

A Várépítő pályázat gyermekintézmények kategóriában a Szokolya Községi Börzsöny Gyöngye Óvoda és Bölcsőde felújítását segíti a Baumit több termékével. A támogatásnak köszönhetően a 60-as évek végén épült Pest megyei óvoda bölcsődei szárnyának teljes körű felújítása valósul meg. Az intézmény neve, „Börzsöny Gyöngye” is az létesítmény hitvallását idézi: „Szeretetteljes, érzelemgazdag óvoda megteremtése, ahol a gyermekek testileg, lelkileg és szellemileg biztonságban fejlődnek”.

„A Baumit társadalmi felelősségvállalásának keretében több éve segít megújítani műemléki és gyermekintézményi épületeket, melyek a helyi közösségek szempontjából kiemelt jelentőséggel bírnak. Ilyenek a Várépítő pályázat indulói is, ezért évről-évre örömmel csatlakozunk a támogatók közé. Idén két nyertesnek ajánlunk fel különböző építőanyagokat, melyeket ki is szállítunk a helyszínre. Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek!” – mondta el Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezetője.

A mostanra több mint 10 éves Várépítő pályázat azzal a céllal jött létre, hogy összefogja és koordinálja az építőipar jótékonysági együttműködését. Úgy tartják: „Minden apró segítség lehetőség, hogy megújuljon egy intézmény!”. Az idei 23 induló közül, öt tagú független zsűri választotta ki a díjazottakat. A Baumit általi felajánlás a bizottság döntése alapján egy gyermekintézmény-, és egy műemlék között került elosztásra.