Magyarország

Kreatív vakolatok

2018.02.09.

Baumit CreativTop modellező vékonyvakolat korlátlan lehetőséget kínál az építkezőknek a homlokzatok fantáziadús kialakításához. A tetszés szerint mintázható vakolat minden elképzelhető formában felhordható, így szabad teret kap a kreativitás.

A különböző falfelületek a fények és árnyékok játékából életre kelnek. E különleges játék eredményeképpen a homlokzat, a nap- és az évszakok változását kifinomult módon követő mélységet kap. A Baumit CreativTop modellező vékonyvakolat rendkívül sokoldalúan felvihető a homlokzatra: dörzsölt, szórt, hengerelt, ecset, fésűs, kefe és még tucatnyi más technikával. Sőt, fa-, beton, tégla és kőhatást is el lehet érni a Max, Trend, Vario, Fine, Pearl és Silk változatok révén. Ráadásul ez a sokoldalú fedővakolat a Baumit Life 912 színében kapható. A felületek és színek óriási választéka miatt a Baumit CreativTop az ötletgazdag homlokzat-konstruktőrök egyik kedvence lett. A különböző szemcseméret révén a Baumit CreativTop rendkívül sokoldalú és számos izgalmas homlokzati hatást tesz lehetővé.

Díj a legjobb homlokzatért

A drezdai Am Bramschkontor projekttel a Heldelmann & Klingebiel tervezőiroda nyerte el 2016-ban a Baumit Challenge66 pályázat legjobb speciális homlokzatfelületért járó díját. Teljes joggal, hiszen a domborműszerű ─ hullámpapírra emlékeztető – csíkozás rendkívüli módon vonzza az építészeti alkotást kívülről szemlélők tekintetét.

Futurisztikus konténeriroda Lengyelországban

A modern építészet folyamatosan új távlatokat nyit a befektetők, a tervezők és a kivitelezők számára. A kortárs építészet jellemző jegyei az egyszerű épülettörzsekben, nagy üvegfelületeken, lapos tetőszerkezeteken és figyelemre méltó homlokzatokon köszönnek vissza. Ugyanakkor a trend az elegáns, könnyű, a legújabb anyagok alkalmazásával készült és értelemszerűen energiatakarékos épületek felé visz. E szempontok alapján született meg Krakkó Balice negyedében a CX2 irodaprojekt az APA Zalewski Bubak építésziroda tervei alapján. A Consultronix cég székhelyének otthont adó épület háromszintes: raktár és készülékszerviz, iroda szint és konferenciaközpont található benne. Az épületre az egymással összekötött és egymásra tolt téglatestekből álló, dinamikusan kialakított épülettörzs nyomja rá a bélyegét. A betonacél-elemekből készült konstrukció élettel tölti meg az épületet és egyben kihangsúlyozza az ott folyó munka modern jellegét. A homlokzat érdekes színezete és felülete is meghatározó: a szürkés vakolat az építészeti betonnal megtévesztő hasonlatosságot mutat. Ezt a hatást a szilikon kötőanyagot tartalmazó CreativTop modellező vékonyvakolattal, betontechnikával sikerült elérni.

Feltűnő könyvtár

Németországban a Duna-menti kisváros, Vohburg könyvtárának és turisztikai irodájának felújítása is Baumit anyagokkal történt. A műemléképület Star ásványi hőszigetelést kapott, a CreativTop modellező vékonyvakolat nemcsak struktúrájával, hanem feltűnő bordó színével is magára vonzza a tekintetet. A rekonstrukció tervezője Vera Winzinger.

Ívelt homlokzat a Rudas fürdőn

CreativTop Pearl és Vario (0,5 mm, illetve 1,5 mm szemcsenagyságú) modellező vékonyvakolatot alkalmaztak a budapesti Rudas fürdő ívelt homlokzatán. Az épületegyüttes felújításának terveit a Nirmana Építésziroda, Vékony Péter készítette, az ívelt homlokzat az kivitelező-alvállalkozó Bauiso Technik munkája. A tetszetős és érdekes homlokzatkialakításért mind az építész, mind a kivitelező elnyerte az Év Homlokzata 2016 pályázat zsűrijének különdíját a középület kategóriában.

(A Rudas Fürdőről készült fotókat Bujnovszky Tamás készítette, melyek felhasználhatóak a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt. engedélyével az Év Homlokzata pályázattal kapcsolatos kommunikáció során.)

Design Life tele ötletekkel

Az önkifejezés és az építtetők elképzeléseinek megvalósítása sokszor egyszerű elemekkel is létrehozható, akár új épületek, akár a régi homlokzatok felújításáról van szó. Ugyanaz az épület a különböző homlokzati kialakításokkal lehet klasszikus vagy modern, rideg és magasztos vagy meleg és otthonos, élénk színekben figyelemkeltő, vagy inkább pasztell árnyalatokban visszahúzódó. Meg kell találni a hozzájuk illő stílust, struktúrát és formát. Különleges, kreatív homlokzatokat és a megvalósításukhoz szükséges Baumit termékeket mutatja be a Design Life prospektus.

Baumit CreativTop

szilikon kötőanyagú modellező vékonyvakolat