Magyarország

Közel 200 pályázón az építész szakma szeme

Lezárult az Év Homlokzata 2023 pályázat jelentkezési időszaka

2023.07.12.

Közel kétszáz beérkezett pályázattal és ikonikus díjátadó helyszínnel érkezik az Év Homlokzata 2023 pályázat. Ősszel kiderül, kik kapják a kategóriánkénti egymillió forintos díjat, és melyik családi ház a közönség kedvence!

Egy hónapja zárult a nevezés a tizenegyedik Év Homlokzata pályázatra, amelynek célja a hazai építészet értékeinek felfedezése, elismerése és széles, szakmai körben való bemutatása. A korábbi évekhez hasonlóan az egész országból várták a szakma legizgalmasabb homlokzati megoldásait. A nevezésre öt kategóriában, épülettípus szerinti felosztásban (családi ház, társasház, középület, energetikai felújítás, műemlék felújítás) volt lehetőség, építészek és kivitelezők egyaránt adhattak be pályázatot. Az Év Homlokzata fővédnöke a Magyar Építőművészek Szövetsége.

MIT LEHET TUDNI A BEÉRKEZETT PÁLYÁZATOKRÓL?

Idén sem lesz könnyű dolga a zsűrinek, ugyanis közel kétszáz, rendkívül színvonalas pályázat érkezett. A felhívás az egész szakmát aktivizálta, a kisebb tervezőirodáktól a legnagyobb kivitelezőkig, mindenki egyaránt szerette volna megmutatni, hogy innovatívan és kreatívan használták a Baumit által gyártott homlokzati termékeket.

A legnépszerűbb kategória idén az energetikai felújítás volt, a pályázatok több, mint harmada a hőszigetelési felújítások közül került ki. A családi ház kategória szintén nagyon népszerű volt, a második legtöbb pályázat ebben érkezett.

Budapestről és az agglomerációból, valamint Győr-Moson-Sopron vármegyéből pályáztak a legtöbben. A fővárosban kiemelkedő számban készültek panelház-rekonstrukciók, a Kisalföldön pedig a családi- és társasházak domináltak.

Anyag-és termékhasználat tekintetében az látszik, hogy az összes termékcsaládot, homlokzati hőszigetelő rendszert egyformán szívesen használták a pályázók. Az energiahatékony megoldások abszolút prioritást élveztek – részben az EU-s előírások hatása is ez, de ugyanennyire iparági tendencia is, amelyen tetten érhető az energiaköltségek visszaszorítására való törekvés.

Ami a formavilágot illeti, a Baumit CreativTop modellező vékonyvakolat (fa-, beton- és egyéb különleges hatású felületeket lehet vele kialakítani) különösen megihlette az építészeket. Bár a fehér és szürke színhasználat dominál a homlokzati megoldások között, szép arányban szerepelnek mediterrán árnyalatok is.

MIT LEHET TUDNI A BEÉRKEZETT PÁLYÁZATOKRÓL?

A pályázatokat, ahogy eddig is, neves építészekből és szakértőkből álló, független szakmai zsűri bírálja majd el, emellett a közönségszavazás nyertese, valamint a Baumit ügyvezetői díj nyertese is külön elismerésben részesül.

2023-ban a díjátadót új helyszínen rendezik meg, a Magyar Zene Háza ad otthont az eseménynek november első felében. „Az Év Homlokzata hazánk egyik legrangosabb építészeti megmérettetése, ezért a díjkiosztót egy impozáns, a szakma által elismert helyszínen rendezzük meg. A Magyar Zene Háza épülete a nemzetközi szakmát is lenyűgözte, a legrangosabb amerikai építészeti verseny, az Architecture MasterPrize is díjazta.” - mondta el Járomi Judit, a Baumit ügyvezető igazgatója.

Érdemes figyelni a Baumit felületeit, hiszen szeptemberben elindul a közönségszavazás! Addig is, az előző Év Homlokzata díjazottakról itt olvashatnak.