Magyarország

Intenzív színek alkalmazása hőszigetelő rendszereken

2017.04.25.

Az élénk, sötét árnyalatokat a homlokzati hőszigeteléssel ellátott épületeken korábban csak korlátozott nagyságú felületen, jobbára csak a világosabb főszín melletti kiemelésekre volt ajánlatos használni a napsugárzás okozta túlzott felmelegedés miatt. A hőmozgás hatására kialakuló károsodást, mind a látható fény, mind az infravörös sugárzás kiválthatja. A hőszigetelő lemezek vakolatrétegének túlmelegedése következtében a felület előbb-utóbb berepedezhet.

A Baumit innovatív megoldása, hogy a hőszigetelő rendszerekhez alkalmazott vékonyvakolathoz olyan színező pigmenteket alkalmaznak, amelyek a napsugárzás látható és nem látható tartományában érkező energia hatására jóval kevésbé melegszenek fel, mint a hagyományos pigmentek. Ennek eredményeként a felület jóval kisebb hőmozgásnak van kitéve, azaz a felületi repedések nem alakulnak ki. A Baumit ezekhez a homlokzati hőszigetelő rendszerekhez PuraTop néven kínál úgynevezett cool pigmentekkel színezett vékonyvakolatot.

A hagyományos technológiával gyártott, sötét tónusú vékonyvakolaton a látható és a szabad szemmel nem látható tartományon kívüli napsugarak áthatolnak, felmelegítik a vakolatot. 

1. hagyományos szerkezetű pigmentek
2. napsugárzás
3. falba vezetett sugárzás

A cool pigmentek reflexiós hatása miatt a napsugárzás visszaverődik, ezért a vakolat nem melegszik fel.

1. cool pigmentek (fekete)
2. hagyományos pigmentek
3. napsugárzás
4. visszavert sugarak 

A Baumit PuraTop vékonyvakolatot, illetve Baumit PuraColor homlokzatfestéket a hőszigetelő rendszerrel ellátott homlokzat akár teljes felületén is lehet alkalmazni olyan élénk, vagy akár sötét színeket, amelyek TSR (Total Solar Reflectance = összes napsugárzás visszaverődés) értéke, 25 alatti.  Korábban erre a HBW mutatót használták, amely világossági értéknél csak a fény látható sugárzását vették figyelembe.

A hazai és nemzetközi építészeti trendekben, de egy „átlagos” magyar családi ház építésében is megjelennek a nagy felületet betöltő sötét vagy élénk színek, színösszeállítások. A Baumit PuraTop vékonyvakolat 114 erős színben rendelhető, a halványabb árnyalatú, de élénk színektől az egészen sötét tónusokig. A színkeverés kizárólag gyári körülmények között készül, a megrendelést követően a vödrös kiszerelésű vakolatot a Baumit térítésmentesen kiszállítja a kereskedőhöz vagy az építkezés színhelyére.

Baumit PuraTop vékonyvakolat 114 intenzív színben

*A sötét árnyalatok homlokzati hőszigetelő rendszerre történő alkalmazása a hagyományostól eltérő rétegrendet tesz szükségessé.

A Baumit PuraTop vakolatnál a színkártya legsötétebb árnyalatainak használata esetén a hagyományostól eltérő homlokzati hőszigetelő rendszer rétegrend alkalmazására van szükség. A változás a ragasztótapasz használatára vonatkozik. Baumit PuraTop vékonyvakolatnál a Baumit rendszerhez használt hagyományos ragasztótapaszt (openContact, StarContact, ProfiContact) 4-5 mm vastagságban üvegszövet beágyazással kell felhordani, vagy szálerősített ragasztótapaszt (PowerFlex) kell alkalmazni 3 mm-es vastagságban.

A cool pigmentet tartalmazó intenzív színek nemcsak vékonyvakolatnál alkalmazhatók. A Baumit PuraColor homlokzatfesték is rendelhető ezekben az erős tónusokban. A BaumitLife színkártya több, mint 1000 árnyalata közül az 1-re (korábban StyleColor) és néhány 2-re vagy 3-ra végződő szín tartalmaz cool pigmenteket.

Hazai és nemzetközi példák a cool pigment tartalmú vakolatok és homlokzatfestékek alkalmazására:

A reload építészstúdió által tervezett gödöllői Foodbase irodaépület szokatlan homlokzati színválasztással tették különlegessé. A sötétszürke árnyalat kódja a Baumit Life színkártyán a 0871-es, melynek HBW indexe 9.

A németorsszági Kaufbaurenben épült Hause of Energy Passiv House Plus standardnak megfelelő irodaház homlokzata 24 cm-es Baumit ProTherm hőszigetelő rendszerrel készült neonzöld-szürke StyleTop vakolattal.

A szarajevói Marriott Residence Inn épületének különleges struktúrája Baumit CreativTop modellező vékonyvakolattal készült, cool pigmenteket tartalmazó homlokzatfestékkel.