Magyarország

✝︎ Friedrich Schmid

(1943-2020)

Elment az az ember, akinek egész életművét immáron
a mi kötelességünk ápolni és továbbadni

2020.04.03.

A veszteség mindig számvetésre készteti az embert. Ilyenkor megállunk egy pillanatra, visszatekintünk, felidézünk egy arcot, leporolunk egy emléket. S talán ki nem mondott vagy félbehagyott szavak, meg nem valósított tervek is eszünkbe jutnak.

Egy ember eltávozott közülünk.

A szorgos életrajzírók most azonnal csokorba szedik a nevezetes dátumokat, a mérföldköveket, a fejlődést jelző számokat, a legfontosabb eredményeket. Lendületes grafikonok, ügyesen összeállított filmkockák mutatják be a sikerhez vezető út állomásait. De talán mindannyian érezzük, hogy ennél többről van szó…

hiszen egy Ember távozott el közülünk.

2008-ban, amikor Friedrich Schmid visszavonult az aktív vállalatvezetéstől, a kollégák egy nagyszabású, ünnepi gálaesten mondtak neki köszönetet. A rendezvény vége felé a kamera egy hatalmas kivetítőn, hosszú perceken át mutatta az ünnepeltet, amint az őt köszöntő szavakat és az ünnepi műsort mosolyogva hallgatja.

Ettől az embertől búcsúzunk most. Nemcsak a cégalapítótól, a tulajdonostól, a főnöktől, a súlyos döntéseket meghozó vállalatvezetőtől…

hanem az embertől.

Az embertől, aki nemcsak egy sikeres vállalatbirodalmat álmodott és valósított meg, aki nemcsak egy egész Európában ismert márkát hívott életre és vitt sikerre, hanem aki egy olyan vállalati kultúra atyja volt, melyben ma minden alkalmazott egy kicsit családtagnak érezheti magát; melyben mind a feladat, mind a siker mindannyiunk közös terhe és öröme.

Tőle búcsúzunk most. S bár Friedrich Schmid – akinek neve és élete egyet jelentett többek között a Baumit márkával – most utoljára indult el egy újabb, számunkra ismeretlen ösvényen; nemcsak emlékezetünkben, hanem egész életművében él velünk tovább.

A mi feladatunk és kötelességünk, hogy erre a szó szoros értelmében véve emberi életműre vigyázzunk, és féltő kezekkel, felelősen adjuk át a minket követő generációknak.

Nyugodjék békében!

Friedrich Schmid (1943-2020)

1943-ban született Bécsben. Édesapja, Alois Schmid ebben az időben egy folyamatosan bővülő családi vállalkozást vezetett, melynek ekkor még a mészkő kitermelése és a mészégetés volt a fő profilja. A Wopfinger Stein- und Kalkwerke mind a bányászat, mind a mészégetés területén számos új – a hatékonyabb munkát és a megbízhatóan magas minőséget elősegítő – eljárást fejlesztett ki.

1963-ban már a családi vállalkozásban dolgozott, melynek vezetését – édesapja súlyos betegsége miatt – mindössze 26 évesen, 1969-ben vette át. Egy évvel később a vállalat gyárilag előkevert vakoló- és falazóhabarcsok előállításával is foglalkozott. Vezetése alatt, 1980-ban kezdte meg a termelést Wopfingban a cementgyár, majd 1981-ben indult meg hőszigetelőanyag-gyártás (Austrotherm) valamint az építőkémiai termékek előállítása (Murexin), melynek eredményeképp az egyre növekvő cégcsoport termékei egész Ausztriában ismertté váltak. Ezekben az években fejeződött be a homlokzati hőszigetelő rendszerek fejlesztése is.

Friedrich Schmid 1988-ban – az immár Schmid Industrie Holding névre hallgató vállalkozás tulajdonosa – a Wietersdorfer csoporttal közösen életre hívta a Baumit márkát. Két évvel később – felismerve a történelmi pillanatot – sorra alapította meg az Austrotherm és a Baumit leányvállatokat a volt szocialista országokban (elsőként Magyarországon, 1990-ben). A folyamatos bővülés után a wopfingi Baumit cég 2017-ben megvásárolta a márka másik tulajdonrészét is a társalapító Wietersdorfertől, így az „egyesült” Baumit márkanév immár 27 országban van jelen.

S bár a vállalat vezetését 2008 nyarán átadta fiának, Robert Schmidnek, és az operatív teendőktől visszavonult, jelenlétével, tapasztalatával és tanácsaival a legutolsó időkig segítette azt a márkát és a birodalmat, mely napjainkra az európai építőanyag-piac egyik meghatározó szereplőjévé vált.

Friedrich Schmid 2020. március 31-én, 77. életévében, hosszantartó betegségben elhunyt.