Magyarország

Exkluzív valenciai gálán ünnepelték az építészeti megoldásokat

Kihirdették a Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti verseny idei nyerteseit

2022.05.26.

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti versenyt, amely a Baumit homlokzatképző anyagokkal készült, legnívósabb épületeket díjazza. 2022. május 19-én, a spanyolországi Valenciában tartották a pályázat díjátadó gáláját, ahol a fődíjat egy ljubjanai pályázat nyerte el, emellett kategóriagyőzteseket is hirdettek.

A Baumit Life Challenge építészeti pályázatot kétévente hirdetik meg, hogy az épületek homlokzatát alkotó anyagok párosításában, a forma- és színkombinációkban rejlő kreatív lehetőségeket a nagyközönség számára is bemutassák, valamint a díjazással inspirálják az építészeket a jövőben is minél szebb és különlegesebb homlokzatok megtervezésére.

A Life Challenge pályázatra 2022-ben 23 Baumit-ország összesen több mint 300 pályaművet nevezett, amelyek közül kategóriánként – családi ház, társasház, középület, hőszigetelés, műemlék és különleges textúra – 6-6 pályázat került döntőbe. 

A hagyományokhoz híven a díjátadó helyszíne minden alkalommal az az ország, amely az előző alkalommal megnyerte a fődíjat, így 2022. május 19-én a spanyolországi Valenciában tudták meg a pályázók, hogy kik lettek a kategórianyertesek, és ki nyerte el a Life Challenge Fődíjat. 

A 13 független, nemzetközi szakértőkből álló, építész zsűri idén egy szlovén pályázatnak, a Cukrarna Galéria felújításának ítélte a fődíjat. Az egykori cukorfinomító 1828-ban épült Ljubjanában. A felújítás során az épület belső szerkezetét úgy alakították át, hogy az eredeti formát megőrizve, minél nagyobb egybefüggő terek jöjjenek létre, így a kortárs művészet többfunkciós céljait is kiszolgálhatja a létesítmény.

A zsűri emellett az egyes kategóriák nyerteseit is díjazta. Családi ház kategóriában az írországi Connemara II House-nak ítélték a szakmai díjat. Az épület egy régi, elhagyatottan álló ház helyén épült fel, Connemara sziklás partszakaszán. A modern, mégis visszafogott stílusú épületet úgy tervezték, hogy belesimuljon az Atlanti-óceán menti látványvilágba, ám a házat megközelítve feltáruljon a látogatók előtt a részletgazdag tervezés.

A társasházak közül egy spanyol homlokzatot, a LaScalA épületét hirdette ki nyertesként a szakmai zsűri. A LaScalA-ház magassága és formája a városkép megőrzésének igényével, környezetéhez teljes mértékben alkalmazkodva biztosít új életteret a leendő lakóknak. Lépcsőzetes homlokzata, kanyargós alaprajza teszi igazán különlegessé az épületet. 

A középület pályázatok közül egy főiskolai kollégium projektje bizonyult a legnívósabbnak. Az augsburgi Bayernkolleg egy passzívház minősítésű, azaz energiatakarékos épület, amely évi 128 tonna szén-dioxid megtakarításával járul hozzá a környezet védelméhez. A Bayernkolleg homlokzata emellett az egykori tanárképző egyetem műemléki épületéhez is illeszkedik, nagy nyílászáróival és mészvakolatával. 

Hőszigetelés kategóriában egy német iskola, a Volkach Comprehensive School felújításának ítélte a szakmai díjat a zsűri.  Az általános- és középiskola felújítására pályázatot írtak ki, a cél az volt, hogy ásványgyapotot és egy speciális stencil technikát használjanak a munkálatok során. A legnagyobb kihívást pedig az jelentette, hogy a hőszigetelés után maradéktalanul ki tudják alakítani a különleges grafikai elemekből álló, díszes homlokzatot. 

A Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti verseny műemlék díjazottja idén egy osztrák kastély lett. A Friedensburg Schlaining felújítása során egy valódi történelmi központ kelt életre, amely a kultúra, identitás és a béke fellegváraként definiálja magát. A kastély felújításához, a történelmi hűség megőrzése érdekében az építész szakemberek szorosan együttműködtek az osztrák műemlékvédelemmel.

Különleges textúrájáért a szintén osztrák, Live in the Green fantázianévre hallgató lakóépület vihette haza a szakmai zsűri díját. Az épületegyüttes a hörndlwaldi erdő szélén található, a különleges „csíkozott” homlokzati struktúra pedig a Baumit CreativTop modellező vékonyvakolat használatának egy szép, kreatív példája.  

A valenciai ünnepség nem csupán díjátadó, hanem impozáns gála volt, amelyen művészi előadások, gálavacsora és tűzijáték színesítette a programot. Építőipari cégek, építészek és befektetők gyűltek össze a Művészetek és Tudományok Városában, a Hemisfèric látványos épületében, hogy a covid miatti kényszerpihenő után ismét együtt ünnepeljék az építészeti innovációkat.

A Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti verseny 2022-es díjazottjairól, valamint a díjátadóról készült, nagy felbontású és szabadon felhasználható fényképek csatolva érhetőek el.

A hatodik Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti versenyre pedig már várják a nevezéseket, ennek a díjátadó ünnepsége 2024-ben lesz az idei fődíjas pályázat hazájában, Szlovéniában.