Magyarország

Év homlokzata 2021 pályázat

Még másfél hónapig várják a nevezéseket az Év Homlokzata 2021 pályázatra

2021.03.19

2020 decembere óta már nagyon sok nevezés érkezett az Év Homlokzata pályázatra, amely most ünnepeli tizedik jubileumát. Az öt fős szakmai zsűri egészen 2021. április 30-ig várja azon építészek és kivitelezők jelentkezését, akik új vagy újonnan felújított épületek homlokzataihoz Baumit termékeket használtak. A korábbi évekhez hasonlóan a legizgalmasabb építészeti alkotásokat kategóriánként egymillió forint jutalommal díjazzák.

A pályázat célja, hogy felkutassa és egyben elismerje a legkiemelkedőbb hazai építészeti alkotásokat, valamint, hogy a kreatív és esztétikus építészeti megoldásokat a lehető legszélesebb körrel megismertesse. Az Év Homlokzata pályázatra olyan új és felújított épületekkel lehet nevezni, amelyek homlokzata Baumit termékekkel került megvalósításra.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a homlokzat az épületek arca, és mindazok, akik ezekben az épületekben élnek, vagy csak elsétálnak ezen épületek előtt ezeknek, a homlokzatoknak a hatása alá kerülnek. Éppen ezért szeretnénk a homlokzatok megalkotóit ösztönözni arra, hogy mutassák meg nekünk, hogy mit jelent ma Magyarországon egy szép épületarc, egy kreatív, értékteremtő építészeti megoldás” – mondta Illy Gábor, a Baumit ügyvezetője.

Már most számos pályamű érkezett az idei Év Homlokzata 2021 pályázatra, az egyik legrangosabb építészeti megmérettetésre, amelyet immáron tizedik alkalommal hirdetett meg a Baumit, a kezdeményezés alapítója és fő támogatója. A nevezési időszaknak azonban még nincs vége, a szervezők egészen 2021. április 30-ig várják azon építészek és kivitelezők jelentkezését, akik új vagy felújított homlokzataik megalkotásához Baumit termékeket használtak. A pályaműveket öt kategóriában, épülettípus szerinti felosztásban nevezhetik az alkotók: családi ház, társasház, középület, energetikai felújítás valamint műemlék felújítás.

„Fantasztikus fejlődés van magában a pályázatban is. Gyakorlatilag a kezdetek óta végig kísérhetem a pályázatot, ahol mindig magas számú a részvétel és egyre színvonalasabb épületek jelennek meg. Azt veszem észre, hogy a pályázatot az építészek kezdik még komolyabban venni, mint a kezdeti időszakban, és már inkább úgy gondolják, hogy ugyan ez egy magánkezdeményezés, ettől függetlenül a szakmai színvonala évről-évre emelkedik” – mondta Jánosi János, Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész, az Év Homlokzata pályázat zsűritagja.

A szakmai zsűri elismerései mellett a korábbi évek gyakorlatát követve idén is kerül sor különdíj kiosztására. A különdíjat a Baumit ügyvezetője ítéli oda a számára legkülönlegesebb építészeti értékkel bíró homlokzat megalkotásáért. Közönségszavazásra is lesz lehetőség a nyár végén, ahol a legszebb családi házakra adhatja le mindenki a voksát.

A beérkezett pályaműveket egy öt fős, neves építészekből és szakértőkből álló, független zsűri fogja elbírálni. A zsűritagok között Vadász Bence Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész, Jánosi János, Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész; Máté Klára a Magyar Építéstechnika főszerkesztője; Dr. Tari Gábor PhD egyetemi docens, a BME Rajzi és Formaismereti Tanszék, Színdinamika Szakmérnöki Műhely és Vidor Győző a Xella közép-európai igazgatója is helyet kapott.

A szakmai zsűri és a közönség döntését követően, 2021. novemberében az egyes kategóriák győztesei ünnepélyes eredményhirdetés keretein belül vehetik majd át díjaikat.

A nevezéseket az evhomlokzata.baumit.hu weboldalon keresztül lehet benyújtani 2021. április 30-ig. További információ: evhomlokzata@baumit.hu

Az Év Homlokzata 2021 pályázatra felhívó videó: